חותך ירקות  (צילום:  Zhanna Fashayan, shutterstock)
ירקות | צילום: Zhanna Fashayan, shutterstock

ידעתם שכל ישראלי משליך לפח כרבע מכל המוצרים שהוא רוכש? הבזבוז הזה עולה לנו בכל שנה קרוב ל-20 מיליארד שקל, שפשוט הולכים לפח - פשוטו כמשמעו. אז איך אפשר לבזבז פחות מזון? האם כל מלפפון עייף חייב להיזרק? ומה עושים כדי לשמור על פטרוזיליה טרייה לאורך זמן? בארגון TNS ישראל, שפועלים לחיבור בין המזון שלנו ובין קיימות, טוענים שממש לא, ומגישים לכם את המדריך המלא לאחסון נכון של מוצרי מזון - פירות, ירקות ומוצרים יבשים - כדי שתזרקו פחות, תבזבזו פחות ועל הדרך תתרמו גם לסביבה.

מוכנים?

ירקות

עגבניה

אחסון אופטימלי: בקיץ כדאי לאחסן עגבניות למקרר, וגם אם הן בשלות מאוד או אם הן כבר חתוכות. בחורף עדיף לשמור עגבניות בטמפרטורת החדר. עגבניה פולטת אתילן (החומר שמעורב בתהליך ההבשלה) ולכן לא כדאי לאחסן אותה ליד מלפפונים או ירקות אחרים, שעלולים להרקיב בקצב מואץ בשל החשיפה לאתילן.
אורך חיי מדף: שבוע עד שבועיים.
הקפאה: לא מומלץ להקפיא עגבניות, משום שבעת ההפשרה ניגרים מהן נוזלים רבים והמרקם והצורה נפגעים. אפשר בהחלט להקפיא רוטב עגבניות.
טיפים: מומלץ להוציא עגבניות שנשמרו במקרר כמה שעות לפני האכילה. את העגבניות שוטפים רק לפני השימוש ולא מראש. עגבניות במצב של בשלות-יתר, כאלה שכבר לא מתאימות לסלט, עדיין טובות לבישול רטבים, מרקים ותבשילים.
רגע לפני הפח: עגבניה עם כתמים - אפשר להסיר את החלקים הכהים ולהשתמש בשאר. אם העגבניה ירוקה מידי – אפשר לשים אותה בשקית נייר חומה עם פרי בשל.

מלפפון

אחסון אופטימלי: מלפפון לא מסתדר עם קור של מתחת ל-10 מעלות צלזיוס, ומצד שני - הוא מרקיב מהר מחוץ למקרר, לכן כדאי לאחסן אותו במקרר כשהוא עטוף בנייר סופג. מלפפון מחזיק במקרר במצב טוב כ-3 ימים.
הקפאה: לא מומלץ. בעת ההפשרה ניגרים ממנו נוזלים רבים, נפגע מרקמו והוא מאבד את צורתו.
טיפים: מומלץ לשימוש בעיקר בסלטים חיים. מומלץ לקנות בסמוך לשימוש.
רגע לפני הפח: מלפפונים רגישים לגז האתילן, כך שלא מומלץ להניח אותם לצד בננות, מלונים ועגבניות שכן אז יבשילו מהר. 

חסה

אחסון אופטימלי: במקרר הביתי בשקית פלסטית מאווררת על ידי חורים, כדי למנוע הצטברות של רטיבות, וסגורה בשוליה העליונים, כדי למנוע את כמישת העלים. חסה שלמה תשמר כשבוע במקרר.
אפשר גם לשמור כעלים נפרדים למש כמה ימים. לשם כך יש לשטוף את העלים במים, לייבש היטב ולאחסן בקופסה פלסטית המרופדת בנייר סופג.
הקפאה: לא מומלץ. אם בכל זאת מעוניינים, ניתן לחלוט במים רותחים למשך זמן קצר ואז לקרר במי קרח. תהליך החליטה פוגע באנזימים המסוימים שיהרסו את החסה במהלך ההקפאה וההפשרה.
טיפ: מומלצת בעיקר לשימוש בסלטים חיים. מצויה כל עונות השנה.
רגע לפני הפח: יש להקפיד שהחסה לא תאוחסן בקרבת תפוחי עץ, שכן האתילן המופרש מהם בכמות גדולה עלול לגרום להיווצרות כתמים בגוון חום לאורך העורקים הלבנים של החסה.

עשבי תיבול

אחסון אופטימלי: עשבי תיבול מרקיבים מהר, תוך יום-יומיים, במקרר ומחוצה לו. הפתרון: שימו את עשבי התיבול בכוס מים, כסו בשקית פלסטיק ואטמו את השקית עם גומייה. העשבים ישארו טריים גם אחרי שבוע.
הקפאה: עשבי-תיבול מסוימים, כמו פטרוזיליה, שמיר וכוסברה, אפשר להקפיא קצוצים במיכל סגור. אחרים, כמו בזיליקום ונענע, ישחירו. הקפאה בתוך שמן תעזור לשמור על צבעם. עשבי תיבול כמו רוזמרין ותימין לא מתאימים להקפאה.
טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, מרקים, אפייה, סלטים וממרחים.

כרובית

אחסון אופטימלי: במקרר, בשקית פלסטיק בעלת חירור גדול, לאחר שמסירים את העלווה( העלים המכסים) או עטופה בניילון נצמד.
הקפאה: לא מומלץ להקפיא כרובית טרייה. אפשר להקפיא כרובית מבושלת בחתיכות, אם כי אחרי הפשרה היא עשויה להיות מימית. את הגבעולים של הכרובית אפשר להקפיא.
טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה (מומלץ בפשטידות), סלטים חיים ומרקים, ואפשר אפילו להכין ממרח כרובית. לא מומלץ לזרוק את הגבעולים; הם מלאים בטעם וחומרים מזינים וניתן להקפיא אותם ולשלוף כשמכינים ציר או מרק שמתבשל זמן רב.
רגע לפני הפח: קוצצים חלקים שחורים או רקובים ומשתמשים ביתר כרגיל. 

קישואים       

אחסן אופטימלי: זוקיני בצבע ירוק כהה סביל יחסית לקור ויכול לשרוד במקרר עד שבועיים או אפילו יותר. קישוא צהוב סובל מנזקי קור כבר בטמפרטורות נמוכות מ-21 מעלות צלזיוס, לכן כדאי לשמור אותו בטמפרטורת החדר, או במקרר – לפחות משבוע. יש להסיר את הפרחים המחוברים לקישואים לפני אחסון במקרר.
הקפאה: לא מומלץ להקפיא קישוא טרי, אך אפשר להקפיא מבושל.
טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה (מומלץ בפשטידות), מרקים וסלטים. בדרך כלל משתמשים בו בסלטים מבושלים אבל ניתן לאכול אותו גם טרי. חשוב לבחור קישואים מוצקים ומבריקים. את הזנים הצהובים עדיף לרכוש בצמוד לזמן בו מתכוונים להשתמש בהם.

תפוחי אדמה

אחסון אופטימלי: במקום חשוך וקריר – אבל לא במקרר. הקור והלחות שבמקרר יגרמו לעמילן שבתפוחי האדמה להפוך לסוכר, מה שיפגע בטעם ובמרקם שלהם. מומלץ להכניס לשקית נייר (שהיא פחות אטומה מאשר שקית ניילון). יש להניח אותם הרחק מבצלים ותפוחי עץ, גז האתילן שהם מפרישים עלול לגרום לתפוחי האדמה להנביט.
הקפאה: לא מומלץ להקפיא תפוח אדמה טרי. אפשר להקפיא תפוח אדמה לבן מבושל, אם כי בזמן הפשרה יכול להיות מימי.
טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה, מרקים וסלטים מבושלים.
רגע לפני הפח: להוריד חלקים ירוקים (מעידים על רעילות) או רקובים ולהשתמש בשאר.

בצל

אחסון אופטימלי: בחלל פתוח אך אפלולי בטמפרטורת החדר. גם ביום החם ביותר של השנה – מקרר הוא לא אופציה, שכן הקור והלחות גורמים לבצל להפוך לצמיגי. עדיף להניח בעת האחסון ליד שום, ובשום פנים ואופן לא ליד תפוחי אדמה.
טיפ: מומלץ להכניס לזוג גרביונים ישנים ונקיים, בצל לכל רגלית, ולקשור אותם.
מומלץ לשימוש בבישול, אפייה, מרקים, סלטים חיים ומבושלים.
הקפאה: לא מומלץ להקפיא בצל טרי אך ניתן לעשות זאת כשהוא חתוך לקוביות. עדיף שלא להקפיא בצל מבושל, ניתן להקפיא ביחד עם ירק אחר.
רגע לפני הפח: להוריד ניצנים ירוקים או חלקים פגומים ולהשתמש בשאר.

גזר

אחסון אופטימלי: במקרר. כדאי להסיר לחלוטין את העלים שלהם, משום שהם מושכים לחות. גזרים ללא העלים ועם הקליפה יכולים להישמר במשך שבועיים במצב טרי בתוך שקית ניילון הרמטית. מקלות גזר יכולים להישמר לזמן ארוך יותר בתוך מכל אטום מלא במים, אלא שאז יש להחליף את המים בתדירות גבוהה.
הקפאה: לא מומלץ להקפיא גזר טרי. אפשר להקפיא גזר מבושל. גזר לבן מבושל - ניתן להקפיא, אך בזמן הפשרה יכול להיות מימי.
טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה, מרקים, סלטים חיים ומבושלים, מיצים ושייקים. 
רגע לפני הפח: טובלים במי קרח לכמה דקות כדי להקשיח גזרים שהתרככו ואיבדו את מרקמם הטבעי.

פטריות

אחסון אופטימלי: מומלץ בשקית נייר ולא בשקית ניילון. שקית נייר תספוג את הלחות ותמנע מהפטריות להרקב. כדאי לשמור במקום קריר ויבש.
הקפאה: פורטובלו ושמפיניון ניתן להקפיא טריות או מבושלות. ניתן להקפיא טריות או מבושלות. זנים אחרים – יש לבדוק. בכל מקרה יש לנקות ולחתוך את הפטריות לפני ההקפאה.
טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה, מרקים, סלטים חיים ומבושלים.
רגע לפני הפח: ניתן להשרות בשמן וחומץ פטריות "עייפות".

בזיליקום

אחסון אופטימלי: מוצאו של הבזיליקום טרופי ולכן הוא ניזוק בטמפרטורות נמוכות מ-21 מעלות.
במקרר הוא ישחיר בתוך יום-יומיים, מחוץ למקרר בשקית פלסטית – הוא ירקיב. הפתרון הוא להשתמש בסמוך לקנייה.
הקפאה: לקצוץ ולאחסן בכלי אטום עם שמן זית.
טיפ: כדאי לקצץ את קצות הגבעולים, כמו שעושים עם פרחים, ולטבול בצנצנת המכילה מים עד לגובה העלה התחתון (5-3 ס"מ). מניחים את הצנצנת על השיש במטבח במקום מואר היטב, מכסים את העלים ביממה הראשונה בשקית פלסטית עם חורים כדי למנוע כמישתם. בתוך ימים ספורים יצמחו שורשים שיעניקו רעננות לצמח במשך למעלה מחודש.
מומלץ לשימוש בבישול, אפייה, סלטים חיים ורטבים.
רגע לפני הפח: השחרת העלים מעידה על כך שאיכותו של הבזיליקום נפגעה ולא מומלץ להשתמש בו. אם צמחו גבעולים ופרחים, ניתן להוריד אותם ולהשתמש רגיל. 

ברוקולי

אחסון אופטימלי: ישמר מעל חודש אם הוא מאוחסן ב-1 מעלות צלזיוס, אך במקרר הביתי הוא נוטה להצהיב ולהרקיב תוך ימים ספורים. אם קניתם ברוקולי ללא אריזה, או שאריזתו נקרעה, העבירו אותו לשקית ללא חורים, סגרו את השוליים בגומייה ולאחר הוצאת האוויר נקבו בשקית חור זעיר אחד בעזרת קיסם שניים. במצב זה הוא ישמר ירוק אף למעלה משבועיים.
הקפאה: לא מומלץ להקפיא ברוקולי טרי. אפשר להקפיא מבושל, עדיף בחתיכות. בזמן ההפשרה עשוי להיות מימי. ניתן להקפיא גם את הגבעולים של הברוקולי.
טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה (מומלץ בפשטידות) וסלטים חיים. בעל ערך תזונתי גבוה במיוחד ומכיל רמה גבוהה של נוגדי חמצון וחומרים מונעי סרטן, לכן חשוב להקפיד על אחסון נכון שלו.
רגע לפני הפח: הגבעולים מלאים בטעם ובחומרים מזינים ואפשר להקפיא אותם ולשלוף כשמכינים ציר או מרק שמתבשל זמן רב. ברוקולי עייף ניתן לטבול במי קרח לכמה דקות.         

בטטה

אחסון אופטימלי: יש לאחסן במקום קריר, חשוך, יבש ועם זרימת אוויר טובה, כמו מרתף או מזווה. בתנאים אלה בטטה תשמר היטב במשך 3-4 שבועות. בתנאי אחסון רגילים בבית יש להשתמש בבטטה תוך שבוע מיום רכישתה. לא מומלץ לשמור אותה במקרר מחשש לטעם לוואי ומרקם נוקשה.
הקפאה: טרי-לא מומלץ. מבושל- ניתן להקפיא.
טיפ: מומלץ לשימוש בבישול(בעיקר מרקים), אפייה,סלטים מבושלים וממרחים. אין לשטוף את הבטטה אלא לפני בישולה, כי הלחות תגרום לדעיכתה המהירה.
רגע לפני הפח: כדאי לדעת שגם קליפת הבטטה אכילה

פלפלים

אחסון אופטימלי: תלוי בצבע ובשלב ההבשלה: טמפרטורה אופטימלית לפלפל אדום, צהוב או כתום היא 7 מעלות. הטמפרטורה האופטימלית לפלפל ירוק היא 21 מעלות.
פלפל מוצק ללא פגמים ניתן לאחסן במקרר עד 21 ימים. במידה וקליפת הפרי אדומה אך בעלת לחי ירוקה, אפשר לאחסן את הפרי במקרר עד שבועיים. כדי לשמור על איכות הפרי יש לקצוץ את עוקץ הפלפל (הגבעול הירוק) עד לגובה "כתפי הפרי". אפשר להאריך את תקופת האחסנה של פלפל על ידי אריזתו בשקית ניילון עם חירור גדול, כאשר בתוך השקית הונח נייר מגבת לספיגת אדי המים.
הקפאה: לא מומלץ להקפיא פלפל טרי. פלפל מבושל עדיף שלא להקפיא. ניתן להקפיא ביחד עם ירק אחר.
טיפ: מומלץ לשימוש בבישול, אפייה, מרקים, סלטים חיים ומבושלים ולממרחים. כל הפלפלים מתחילים בצבע ירוק אשר משתנה לצבע אחד ממגוון רחב של צבעים במהלך ההבשלה, בהתאם לזן. פלפל ירוק הוא למעשה פלפל לא בשל.
רגע לפני הפח: ניתן לייבש על ידי תלייה בשמש ובמקום מאוורר, כל עוד לא קר מידי בלילה. פלפלים עייפים יהפכו לאנטיספטי מוצלח. 

קערת פירות (צילום: Signe Leth, shutterstock)
פירות | צילום: Signe Leth, shutterstock

פירות

בננות

אחסון אופטימלי: מומלץ להפריד לחלוטין אחת מהשנייה (לא להניח כאשכול), ולעטוף כל קצה בננה בניילון נצמד. פעולה זו תפחית את פליטת גז האתילן של הבננה, ותהליך ההבשלה יהפוך לאיטי יותר. ברגע שהבננות מגיעות למצב הבשלה אידיאלי ניתן להעבירן למקרר, להגנה מפני ריקבון למשך זמן ארוך יותר.
הקפאה: עדיף שלא.
טיפ: מומלצת לשימוש באפייה, קינוחים, שייקים וכתוספת טעימה למאכלים.      
רגע לפני הפח: אפשר להיפטר מחלקים שחורים ולהשתמש ביתר הבננה. בננות בשלות מדי יהיו מצוינות למאפים או שייקים.

תפוחים        

אחסון אופטימלי: כדי למנוע הזדקנות, יש לשמור בטמפרטורה הנמוכה ביותר במקרר, ועדיף בשקית פלסטיק לא אטומה כדי למנוע איבוד משקל. תפוחי עץ יכולים להישמר באיכות מצוינת במקרר למשך עשרה ימים. תפוח חתוך נוטה להשחים, כדי למנוע את ההשחמה אפשר לטפטף עליו מספר טיפות של מיץ לימון.    
הקפאה: תפוח טרי ישחים בהקפאה. ניתן להקפיא תפוח מבושל, אך יתכן שישחים.
טיפ: מומלץ לשימוש באפייה, קינוחים, תוספת לסלטים חיים, שייקים ומיצים. קיימים מחקרים המוכיחים את תרומתו של התפוח לבריאות, אך רמת הערכים התזונתיים החיוביים יורדת במהלך האחסון בכל סוגי התפוחים. כדאי לאכול את התפוח על קליפתו לאחר שטיפה במים.
רגע לפני הפח: תפוחים רכים מעולים לבישול ואפייה. 

אפרסקים

אחסון אופטימלי: הזנים המופיעים בתחילת העונה מתרככים בדרך כלל תוך יומיים עד שלושה בטמפרטורת החדר, ואילו האפרסקים של סוף העונה מתרככים רק לאחר 5-8 ימים. אפרסקים בתחילת העונה (אפריל-מאי) כדאי להכניס למקרר, והם יישמרו כשבוע וגם יתרככו כנדרש. כאשר קונים אפרסקים בסוף העונה, כדאי קודם להשאירם מחוץ למקרר למשך כמה ימים עד שיתחילו להתרכך, ואז להכניסם למקרר.
הקפאה: אפשר להקפיא טרי או מבושל, עדיף חתוך לקוביות, בזמן הפשרה יכול להיות מימי.
טיפ: מומלץ לקנות אפרסקים עד סוף ספטמבר. כדי ליהנות ממלוא העסיסיות של האפרסק יש לאכול אותו כשהוא רך, ואז גם הארומה שלו משובחת ביותר.
רגע לפני הפח: אפרסקים רכים מצוינים לעוגות, ריבות וקינוחים אחרים.

שזיפים

אחסון אופטימלי: ניתן לשמור מחוץ למקרר במשך חמישה ימים ובמקרר עד עשרה ימים. אחסון ממושך מדי גורם לאיבוד העסיסיות של הפרי ואף עשוי לגרום לעיתים להשחמות פנימיות בציפת הפרי.
הקפאה: ניתן להקפיא טרי ומבושל, בזמן הפשרה יכול להיות מימי. ניתן להקפיא גם שזיף מיובש, אבל יכול להיות שינוי במרקם ובצורה בעת ההפשרה.
טיפ: מומלץ לשימוש באפייה וקינוחים.
רגע לפני הפח: אפשר לשלב בבישול ואפיית קינוחים גם במצב מיובש.

ענבים

אחסון אופטימלי: ענבים טריים עם גבעולים ירוקים אפשר להחזיק במקרר כשבועיים, באריזה המקורית. רצוי לשטוף את הפרי רק לפני הצריכה כיוון שהענבים רגישים למגע.
אם הגבעולים חומים או שהענבים רכים מאד עשויים להיות באשכול כאלה שיש בהם פציעות, תחילת ריקבון וכתמים. כדאי לסלק את הענבים הפגועים, להשרות במים עם מעט סבון ולשטוף במי ברז.
בחודשים דצמבר-ינואר הענבים מיועדים על פי רוב לצריכה מיידית, וישמרו מספר ימים בלבד בקירור.
הקפאה: ניתן ומומלץ להקפיא ענבים טריים, שלמים או חתוכים. הם טעימים גם קפואים, ויכולים להיות תחליף טבעי ומעולה לסורבה מרענן.
טיפ: מומלץ לשימוש בקינוחים. ענבים טריים זמינים ממאי ועד נובמבר ובכמויות קטנות גם בחודשי החורף.
רגע לפני הפח: במידה וגיליתם ענבים רקובים - זרקו רק אותם והשאירו את השאר. 

תותים

אחסון אופטימלי: בחורף יחזיקו במקרר מספר ימים עד שבוע. בעונות החמות, התות לא מחזיק מעמד במקרר יותר מיומיים שלושה. אריזת הפרי בסלסלות נמוכות, בסידור של שכבה אחת או שתיים, עדיפה על קופסאות עמוקות רב שכבתיות, שמעודדות התפתחות ריקבון. תות לא סובל מנזקי קור, וטמפרטורה גבוהה מעט מאפס מעלות מטיבה עמו, כל עוד נזהרים לא להקפיא אותו.
הקפאה: אפשר להקפיא תותים, אך המרקם שלהם אחרי הפשרה לא יתאים לאכילה. תוכלו להשתמש בהם לשייקים או ריבות.  
טיפ: מומלץ לשימוש באפייה, קינוחים, ריבות, שייקים וכתוספת לסלטים חיים. מומלץ לצרוך בחורף. באביב, עם העלייה בטמפרטורה, נוטה להרקיב מהר יותר.
רגע לפני הפח: ניתן להכין מהם ריבות וקינוחים שונים.

תפוזים

אחסון אופטימלי: עמידים יחסית לקור והטמפרטורה האידיאלית לאחסונם היא 5-6 מעלות. נשמרים היטב במקרר ביתי שבועיים או שלושה. מחוץ למקרר, בקערה על השיש או על השולחן במטבח, הם יחזיקו כשבוע.
הקפאה: עדיף שלא.
טיפ: מומלץ לשימוש באפייה, קינוחים, מיצים, ריבות, שייקים וכתוספת לסלטים חיים.
רגע לפני הפח: לסחוט גם את אלה שהתרככו. במידה ויש חלק רקוב - להוריד אותו ולהשתמש בשאר.     

אבטיח

אחסון אופטימלי: במקרר, עד שבוע ימים. לפני חיתוך האבטיח יש לשטוף אותו היטב, למרות שלא אוכלים את הקליפה. במידה ולא סיימתם את האבטיח כולו, מומלץ לעטוף בניילון נצמד את החלק שנותר ולהחזירו לאחסון במקרר.
הקפאה: לא מומלץ. בעת ההפשרה ניגרים ממנו נוזלים רבים, נפגע מרקמו והוא מאבד את צורתו.
טיפים: האבטיח צריך להיות בעל גוון מבריק. צבע דהוי מעיד על אחסון ממושך.
לכל אבטיח ישנו כתם בהיר אחד הכרחי שנוצר באזור המגע של האבטיח עם הקרקע. אם מזהים כתמים נוספים, צהובים או דהויים, מדובר באבטיח שחווה חשיפה מאוד ממושכת לשמש, אשר עשויה לגרום לירידה באיכותו.
עוקץ של אבטיח בצבע ירוק ורענן מעיד על אבטיח טרי. עוקץ יבש מעיד על אבטיח פחות טרי אשר נקטף לפני מספר ימים רב.
צריך לבחור אבטיח מוצק ככל שניתן. צורתו של האבטיח צריכה להיות סימטרית, עגולה או אובלית. מבנה סימטרי מעיד על התפתחות תקינה של הפרי ומבטיח שלא יופיעו חללים בתוך ציפת הפרי.
בעת הטפיחה על האבטיח צריך לשמוע צליל נקי. 

מלון

אחסון אופטימלי: במקרר, רצוי ב-5 מעלות צלזיוס. מלון צהוב עם מעט צבע ירוק יחזיק בקירור בין שבוע לשלושה. אפשר לאחסן מלון חתוך לחתיכות גדולות בקופסאות פלסטיק סגורות, אך יש להקפיד לשטוף את הקליפה לפני החיתוך.
הקפאה: עדיף שלא.
טיפ: מומלץ לשימוש בקינוחים ושייקים.
טיפים לבחירת מלון:
אם מדובר במלון מסוג 'גליה' (עגול) מומלץ לבחור מלון עם רשת מלאה על הקליפה.עדיף לבחור מלון צהוב עם מעט ירוק, אך לא כתום.
ריח הפרי חשוב: מלון בעל ארומה חזקה מאד הוא מלון עם טעמי לוואי וחיי מדף קצרים יותר.
אפשר לנער מעט את המלון על מנת לבחון אם נשמע צליל מימי. צליל כזה משמעותו שבית הזרעים של המלון ממוטט, מה שמרמז על פרי לא טוב.
כאשר מדובר במלון אובאלי מטיפוס 'אננס' (מלונים אביביים), צבע קליפה כתום דווקא מעיד על פרי איכותי. גם בקניית מלון זה יש לשים לב לרישות הפרי. 

מנגו

אחסון אופטימלי: טמפרטורה אופטימלית למנגו היא 12 מעלות. בימים קרים אין צורך לשמור את הפרי במקרר. מומלץ להשאיר מנגו לא בשל על המדף עד שיבשיל וישנה צבע, ורק אז לאחסן בקירור. לאחר ההבשלה, ניתן לשמר את הפרי עד שבוע במקרר.
הקפאה: עדיף להקפיא חתוך לקוביות, בזמן הפשרה יכול להיות מימי.
טיפ: מומלץ לשימוש בקינוחים, שייקים, תוספת לסלטים חיים ולממרחים.

אגסים

אחסון אופטימלי: אגסים מאוד קשים לא יתרככו בטמפרטורה נמוכה ולכן כדי ליהנות ממלוא הארומה והעסיסיות של הפרי יש להשאיר את האגסים מחוץ למקרר עד שיתרככו, ורק לאחר מכן להכניס למקרר. במקרר ישמרו חמישה ימים לפחות.
הקפאה: אפשר, אך ייתכן שישחימו, ואחרי הפשרה יכולים להיות מימיים.
טיפ: לשימוש באפיה, קינוחים, שייקים, מיצים וכתוספת לסלטים חיים.
רגע לפני הפח: לחתוך חלקים שחומים ולהשתמש בקינוחים, ריבות, מאפים ומשקאות כמו סנגרייה.

אבוקדו

אחסון אופטימלי: אחסון האבוקדו תלוי במצב הפרי: כדי לזרז הבשלתו כדאי לאחסן אותו מחוץ למקרר בקרבת תפוח עץ, אגס, בננה או אפרסק. פירות אלו מפרישים אתילן - הורמון צמחי טבעי שמאיץ הבשלה של פירות וירקות. במזג אוויר חם אבוקדו בשל זקוק לקירור.
הקפאה: ניתן להקפיא אבוקדו טרי וחתוך, כדאי להוסיף לו קצת מיץ לימון שעוזר לשמור על הטריות.
טיפ: מומלץ לשימוש כממרח ולסלטים חיים. אם רוצים לבדוק את מצב האבוקדו יש לקלף את החלק של הגבעול בתחתית האבוקדו: אם הוא צהוב – האבוקדו בשל. אם הוא חום – האבוקדו בתהליך הרקבה.
רגע לפני הפח: אם פתחתם את האבוקדו והוא לא מספיק בשל, הניחו עליו פרוסת לימון, עטפו בנייר אטום והניחו ליד פירות משחררי אתילן.

שוקולד

אחסון אופטימלי: בטמפרטורה של 16-18 מעלות, במקום חשוך ויבש. אם השוקולד קיבל מעטה לבן, משמעות הדבר היא שחמאת הקקאו נמסה ועלתה על פני השטח, מה שיוצר מראה פחות אטרקטיבי, ולעיתים גם מרקם פחות מוצלח של השוקולד. במצב זה השוקולד אינו 'מקולקל' ובהחלט ניתן לאכול ממנו.
הקפאה: אפשר, אך סביר שהמרקם ישתנה לאחר ההפשרה.
טיפ: יש לכם מקרר יינות? זהו המקום האידאלי לאחסון שוקולד. הטמפרטורה ואחוזי הלחות מושלמים עבורו.
רגע לפני הפח: השוקולד ביקר במקום חם מידי וגידל תפרחת לבנה או שינה את מרקמו? השתמשו בו לבישול או אפייה וכלל לא תרגישו בשינוי שהוא עבר.

למה לא אוכלים קטניות בפסח? (צילום: 123RF, חדשות)
קטניות | צילום: 123RF, חדשות

מאפים, קטניות ודגנים

לחם טרי

אחסון אופטימלי: במקום יבש וקריר, קשור בשקית או עטוף במגבת, על שולחן או במזווה. רצוי להימנע מאחסון בסביבה לחה, ומומלץ לאחסן בכלים יעודיים וסגורים. יש להקפיד לסגור טוב לאחר כל פתיחה של הכלי או בשקית, ובכל מקרה - לא רצוי לאחסן לחם במקרר.
הקפאה: מומלץ להקפיא את החלק שאינו בשימוש מיידי עוד כשהלחם טרי, משום שלחם ישן שהוקפא ישאר ישן גם כשהוא יופשר. בהקפאה ניתן לשמור עד חצי שנה ויותר.
רגע לפני הפח: לחם שאיבד את טריותו יכול לשמש למאכלים כמו ברוסקטה, לחם מטוגן, קרוטונים ועוד.

פיתות

אחסון אופטימלי: עד יומיים בטמפרטורת החדר, במקום חשוך וקריר בכלי אטום.
הקפאה: אם לא מתכננים לאכול את הפיתות תוך יומיים מהקנייה, כדאי להקפיא אותן.. במקפיא הן יכולות להיות חודש ויותר, אך ככל שזמן האחסון יתארך - כך הפיתה תתייבש.
טיפ: פיתה שאיבדה מטריותה ניתן לחמם בתנור למספר דקות על נייר אפייה.
רגע לפני הפח: משתמשים בפיתה כבסיס לפיתה עם שמן זית וזעתר, מנצלים לעוד מתכונים חביבים וזריזים. 

אורז

אחסון אופטימלי: במקום חשוך וקריר ובכלי אטום. לאחר בישול – ניתן לשמור במקרר עד כשבוע.  
הקפאה: אפשר להקפיא אורז מבושל לאחר שקורר ואוחסן בשקית ללא אויר.
טיפ: אורז מלא יחזיק פחות זמן במזווה בשל תכונותיו.       
רגע לפני הפח: אורז שבושל והתייבש בקירור ניתן להחיות על ידי חימום עם טיפת מים.

קמח

אחסון אופטימלי: אם אתם אופים באופן קבוע, אחסנו בקופסה סגורה במזווה. הקמח יישמר טרי לכ-3 שבועות או יותר. גרים באזור עם לחות גבוהה? אחסנו את הקמח במקרר בקופסה סגורה והביאו את הקמח לטמפרטורת החדר לפני השימוש. הרחיקו ממקורות ריח חזקים.
הקפאה: אפשר לאחסן קמח בתוך מיכל אטום במקפיא, והוא יהיה טוב לשימוש במשך זמן רב, עד שנתיים. 
טיפ: אין לכם זמן לבשל כרגע? אפשר ליצור בסיס לפאי או בצק לעוגיות ולהקפיא. הבצק יהיה טוב לשימוש עד שלושה חודשים.     

קינואה

אחסון אופטימלי: בכלי אטום וסגור במקום חשוך, עד שנה.
הקפאה: ניתן להקפיא.
טיפ: הוסיפו קינואה מבושלת לעוגיות להוספת פריכות.
רגע לפני הפח: קינואה שנשארה ללא ביקוש/ חסרת טעם ניתן לשלב בקציצות/ עוגיות ועוד מתכונים מוצלחים.    

סוכר

אחסון אופטימלי: בכלי אטום, עדיף עם אטימה הרמטית. מקמו את קופסת הסוכר במקום קריר ויבש והרחיקו מתבלינים ומזונות בעלי ריח חזק, משום שהסוכר ידוע כסופח ריחות ממזונות אחרים. לא רצוי לאחסן סוכר במקרר, הלחות תגרום לו להגבש. בסוכר חום אחוזי הלחות גבוהים יותר, לכן חשוב במיוחד לאחסן אותו בכלי אטום הרמטית, כדי למנוע חדירת לחות.
הקפאה: אפשר להקפיא, ולהוציא ערב לפני השימוש. 

מלח   

אחסון אופטימלי: בקופסה אטומה ובמקום חשוך, שכן חשיפה לאור, לחות ואוויר תפגום בטעמו.
הקפאה: ניתן לשמור בהקפאה לזמן בלתי מוגבל. 
טיפ: יש הטוענים שמלח הוא מוצר שלעולם לא מתקלקל. אנחנו ממליצים לבדוק את המלח שיש לכם לפני שאתם רוכשים אחד חדש. 

זיתים אחרי מסיק (צילום: holbox, ShutterStock)
זיתים | צילום: holbox, ShutterStock

מהטבע

עדשים

אחסון אופטימלי: במקום חשוך ומוצל בכלי אטום בטמפרטורת החדר. מומלץ לצרוך תוך שנה בשביל לשמור על טעם איכותי ומקסימלי. ניתן לשמור במקרר קטניות מבושלות בכלי אטום עד שבוע.
הקפאה: המקפיא הוא חברה הטוב ביותר של הקטניה: ניתן לשמור במקפיא קטניות יבשות, מושרות ומבושלות למשך שלושה חודשים ואף יותר.
טיפ: חשוב לבחור קטניות בחנות תבלינים עם תחלופה גבוהה או לבחור אריזות בעלות תאריך תפוגה כמה שיותר רחוק. קטניות ותיקות מצריכות זמני בישול ארוכים יותר עד לכדי מצב שלא יהיה ניתן לרככן.            

טופו

אחסון אופטימלי: שמירה במקרר בקופסה המקורית עד הפתיחה. לאחר הפתיחה לשמור בקופסה אטומה עם מים ולהחליף את המים מידי יום. בצורה זו ניתן לשמור טופו עד כשבוע.
הקפאה: הקפאת טופו משנה את המרקם שלו. ניתן לסחוט את הטופו מנוזלים לפני ההקפאה.
טיפ: המרקם הרך של הטופו לאחר ההקפאה יתאים להכנת רטבים עם טופו או כתחליף גבינה (המרקם יזכיר מרקם של גבינת ריקוטה).

תמרים

אחסון אופטימלי: לאחסן בכלי סגור, אטום והרחק מחום. ניתן לשמור תמרים בטמפרטורת החדר עד חצי שנה (בקיץ פחות). יש לשטוף לפני השימוש.
הקפאה: אפשר להקפיא את התמרים ולשמור בהקפאה עד שלוש שנים.
טיפ: יש הבדלים בין תמרים שמגיעים מאזורים שונים בארץ: תמרים מבקעת הירדן ואזור הכנרת הם יותר לחים, ואורך החיים שלהם מחוץ למקרר קצר יותר (הם עלולים להחמיץ מהר יותר). לתמרים שמגיעים מהערבה אחוזי לחות נמוכים יותר, והם מאריכים ימים. 

זיתים

אחסון אופטימלי: קופסת שימורים סגורה של זיתים ניתן לשמור זמן ארוך מאוד במקום קריר ומוצל וניתן להשתמש גם לאחר תאריך פג התוקף. בקירור של 15-16 מעלות ניתן לאכול את הזיתים גם עד שבוע מיום פתיחת הפחית. זיתים שעברו כבישה רגילה, רק עם מלח, ניתן לשמור שבועיים-שלושה מרגע פתיחת קופסת השימורים אם מוסיפים שמן לכלי האחסון.
הקפאה: עדיף שלא.
טיפ: לאחר הפתיחה מומלץ להעביר את הזיתים מפחית השימורים ולאחסנם בכלי אחר עם שמן.
מומלץ להכין איתם ממרח זיתים, שמן זית או להוסיפם לכריכים וטוסטים.
רגע לפני הפח: ניתן להכין ממרח זיתים או זיתים מבושלים עם זיתים שנמצאים לפני שלב הרקבון. מרגע שהזית רקוב לא ניתן עוד להשתמש בו. 

שקדים ואגוזים

אחסון אופטימלי: שקדים ואגוזים, יאבדו מהר מאוד את טריותם ללא קירור, במיוחד אם הם נקנו כשהם בתפזורת. כשהם ארוזים, יש לעקוב אחרי התאריך הרשום על האריזה. ניתן לשמור בקירור כשנה, אך יש להשגיח מפני עובש. הטמפרטורה האידיאלית לשמירת אגוזים היא 10-15 מעלות ברמת לחות של למטה מ-50%.
הקפאה: אגוזים ופיצוחים טריים יכולים להישמר בהקפאה עד שנתיים ויותר. אגוזים ופיצוחים קלויים לא יכולים להישמר לטווח ארוך בהקפאה, כיוון שהשמנים ישנו את מרקמם.
טיפ: מומלץ להוציא מהמקפיא כרבע שעה לפני האכילה.

פיצוחים

אחסון אופטימלי: פיצוחים מכל הסוגים, כולל שקדים ואגוזים, יאבדו מהר מאוד את טריותם ללא קירור, במיוחד אם הם נקנו בתפזורת. כשהם ארוזים, יש לעקוב אחרי התאריך הרשום על האריזה. ניתן לשמור בקירור רגיל שנה.
הקפאה: ניתן לשמור שנתיים ויותר, למעט גרעיני חמניות, שבהקפאה עלולים לעבור תהליך של הפרדת השמן מבשר הגרעינים, מה שיפגע בטעמם.
טיפ: מומלץ לרכוש פיצוחים טריים על פני אריזות סגורות בשקיות. הטריים אמורים להיות איכותיים יותר בטעמם. הפיצוחים הקלויים יחזיקו מעמד זמן רב יותר.
רגע לפני הפח: כדי לרענן את טעמם של פיצוחים, אגוזים ושקדים שהוצאו מהקפאה, מומלץ להכניס לתנור ל-5 דקות. גם בזיקת מעט מלח עושה עמם פלאים.

קפה טחון (צילום: istockphoto)
קפה | צילום: istockphoto

שמנים, תבלינים, תה וקפה

תבלינים

אחסון אופטימלי: אחסנו את התבלינים בתוך קופסאות עם מכסה סגור במקום חשוך במקרר. תבלינים גרוסים יישמרו טריים כ-6 חודשים בזמן שתבלינים שלמים יישמרו טריים לזמן רב יותר.
הקפאה: ניתן לשמור בהקפאה, אך אפשר גם במקרר.
טיפ: הקפדנים ממליצים לקנות תבלינים רק במשקל ולא בשקיות או קופסאות ארוזות כדי לוודא טריות.
מומלץ לרענן את התבלינים אחת לכמה חודשים ולשים לב שאין בהם עובש, תולעים או מזיקים אחרים.

שמן זית

אחסון אופטימלי: לשמור הרחק ממקור חום ככל האפשר - לא ליד הכיריים ולא על השולחן. בקבוק סגור מחזיק כשנתיים מרגע הגדיד. פתוח - עד 3 חודשים.
הקפאה: עדיף שלא
רגע לפני הפח: אם עבר זמן רב מפתיחתו או שלא נשמר כראוי ניתן להשתמש בו להברקת רהיטים, טיפול בעורות וגם להכנת קרם ידיים ביתי.

שמן שומשום

אחסון אופטימלי: במקרר. מומלץ לצרוך כחודשיים לאחר הפתיחה.
אם רכשתם כמות גדולה העבירו מעט לבקבוק קטן לשימוש יומיומי ואת היתר אחסנו במקום קריר וחשוך.
הקפאה: לא מומלץ
טיפ: כדאי לקנות בכמות קטנה כי מרגע הפתיחה איכותו תיפגע מהחשיפה לאור, חום ועוד.

קטשופ

אחסון אופטימלי: יש לשמור את הבקבוק הסגור במקום אפל, קריר ויבש. אחרי פתיחת הבקבוק יש לשמור במקרר. אפשר להשתמש גם אחרי התפוגה המומלצת וזאת בהתאם לריח וטעם.
הקפאה: לא מתאים.
טיפ: מומלץ לקנות בקבוק לחיץ שמונע חשיפה נרחבת לחיידקים.

חומוס מקופסה

אחסון אופטימלי: במקרר הביתי.
הקפאה: לא מתאים.
טיפ: לאחר הפתיחה מומלץ להשתמש במשך 3-4 ימים בלבד.

טחינה גולמית

אחסון אופטימלי: באזור חשוך וקריר. לאחר הפתיחה - אך ורק במקרר. מומלץ לערבב היטב לפני הכנסה למקרר. אם הטחינה התקשתה במקרר תנו לה להתחמם בטמפרטורת החדר ואז ערבבו היטב.
הקפאה: לא מתאים.

קפה

אחסון אופטימלי: מומלץ לאחסן בכלי זכוכית אטום או במיכל קרמי, במקום חשוך וקריר. כדאי לרכוש קפה טרי בכל שבועיים-שלושה.
הקפאה: ניתן להקפיא קפה בכלי אטום לחלוטין. לאחר ההפשרה לא כדאי להקפיא שוב.
רגע לפני הפח: פולי קפה שאיבדו את הארומה שלהם יכולים לשמש כחומר לספיגת ריחות במקרר, ואפילו יכולים לבוא לעזר כשריח רע נדבק לידיים.

תה

אחסון אופטימלי: במיכל אטום, חשוך קריר ויבש ולא בסביבת חומרים עם ריחות חזקים אחרים.
הקפאה: לא מומלץ
טיפ: תה לא נהרס אך הוא עלול לאבד מהטעם הייחודי שלו לאחר אחסון ממושך.
לא כדאי להשאיר שקיות מעטות במיכל כמעט ריק, משום שבכל פתיחה חמצן יחדור לכלי ויקלקל את התה. עדיף לשמור על כלי עמוס בתיונים. 

הידעתם? כל ישראלי משליך לפח כרבע מכל המוצרים שהוא רוכש. מדי שנה, עולה לנו הבזבוז הזה קרוב ל-20 מיליארד שקלים, שפשוט הולכים לפח, פשוטו כמשמעו.

ארגון The Natural Step ישראל הוא עסק חברתי שמקדם קיימות אסטרטגית בחברה הישראלית. אחד ממוקדי העשייה שלו הוא החיבור שבין קיימות לעולם המזון. בתוך כך חרט על דגלו התמודדות עם האתגר העצום של צמצום בזבוז מזון. במסגרת עשייה זו מתקיים ניהול הליך רב משתתפים מכלל המגזרים של ״המעבדה לחדשנות וקיימות לצמצום בזבוז מזון״ וממוקד בערוצי פעולה רחבים כדי למגר את התופעה. הארגון יזם ומוביל את היום הלאומי לצמצום בזבוז מזון המתקיים ב12 למרץ, טבע את המונח צמבו״ז (צמצום בזבוז מזון), הקים אתר לנושא ומספק אלטרנטיבות להתמודדות עם האתגר ברמה הביתית, מוסדית, עסקית, טכנולוגית ולאומית. הארגון הוא חלק מרשת בינלאומית המקדמת קיימות למעלה משלושה עשורים בקרב המגזר הפרטי, העסקי והציבורי. 

מיכל ביטרמן, מנכ"לית ומייסדת ארגון TNS: "כל אחד ואחת מאיתנו משליכים רבע מהמזון שאנו קונים. דמיינו את זה: אתם יוצאים מהסופר עם ארבע שקיות ואחת השארתן בפח בחנייה. אף אחד מאיתנו לא עושה זאת במכוון, ועדיין, במצטבר אנו מגיעים לכמויות עצומות של מזון שמושלך מידי יום. כשאנו משליכים מזון אנו זורקים את כל הכסף שהשקענו בקניית המזון ואת כל המשאבים הטבעיים שהושקעו בגידולו וייצורו. בכל עגבניה שנשליך לפח אנו משליכים בבת אחת את כל האדמה, המים, האנרגיה והדשן שהושקעו בשביל לגדל אותה, את כל הדלק, המשאיות והכבישים שנדרשו בשביל לשנע את העגבניה ממקום הגידול עד לירקן, ולאחר מכן בהשלכתה לפח אנו שוב מבזבזים דלק ומשאבים בשביל להסיע את העגבניה למטמנה. התהליך צורך הרבה מאד משאבים טבעיים, פולט זיהום אויר וגזי חממה, הרבה שעות כוח אדם בכל התהליך שהלכו לטמיון. לכן, חשוב להימנע מהשלכת מזון. הסיבות להשלכת מזון מגוונות, אך ניתן למנוע את השלכתו, בין היתר, על ידי אחסון נכון של פירות וירקות. הדבר יכול להאריך משמעותית את אורך חיי המדף של המוצרים, למנוע קנייה מחודשת ולשמר אותם ללא שנגיע לשלב שהם רקובים ואין ברירה אלא להשליכם".