כשחושבים על שבועות מדמיינים חגיגה בלבוש לבן, שיבולים מתעופפות ברוח, טנא עשיר וססגוני, שלל מוצרי חלב וילדי קיבוץ המתרוצצים בשדות הפתוחים. כי מה זה שבועות אם לא קיבוץ? ואם כבר קיבוץ, עדיף שגם יהיה כזה עם מחלבה מפוארת.
אז רגע לפני החג, פנינו לבנות הקיבוץ הוותיקות שיחלקו איתנו מעט מסודות המטבח שלהן וישתפו אותנו באחת ממנות החג המסורתיות - שאין ארוחת שבועות בלעדיה. היכונו להתאהב.
המתכון של נעמי לוי | מלבי
"בעלי, ממייסדי קיבוץ יטבתה, הוא ממוצא בולגרי. את המאכל הזה למדתי להכין אחרי שאכלתי אותו אצל המשפחה שלו. הוא קל להכנה ותמיד גונב את ההצגה בשבועות".
המצרכים:
3 כוסות + 2 כפות חלב 3%
80 גרם קורנפלור (כ-8 כפות)
1-3 כפות מי ורדים
2 גביעים של שמנת מתוקה 32%
חצי כוס סוכר
לסירופ:
חצי כוס סירופ פטל
2 כפות מי ורדים
אופציה לקישוט: רבע כוס פיסטוקים טחונים/קוקוס טחון
אופן ההכנה:
1. מערבבים כוס חלב עם קורנפלור ומי ורדים עד שהקורנפלור נמס.
2. מחממים בסיר על אש נמוכה את שאר החלב עם השמנת המתוקה והסוכר תוך כדי ערבוב, עד שהסוכר נמס.
3. כשהסוכר נמס מוסיפים את תערובת הקורנפלור וממשיכים לערבב עד להסמכה (כחצי דקה).
4. מסירים מהאש, יוצקים לתוך קעריות, מכסים בניילון נצמד ומכניסים ל-4 שעות במקרר.
5. מערבבים את סירופ הפטל עם מי הוורדים ויוצקים על המלבי הקר.
6. מקשטים לפי הטעם בפיסטוקים או בקוקוס טחון.
* תמיד נחמד להגיש לצד תמר מתוק, בייחוד אם הוא מגיע מהערבה.
המתכון של מיה תהילה יוגב | סלסילות פילו במילוי גבינות ואנטי-פסטי
"סלסילות הפילו שלי הומצאו בהשראת סלסילות הטנא המוצגות בטקס המסורתי שבקיבוץ יטבתה, בו כל ענפי הקיבוץ משוויצים בביקורים של השנה: המחלבה, הגד"ש (גידולי שדה), התמרים, הרפת, המזנון, הנוי, וכמובן בית התינוקות שלנו".
המצרכים (ל-36 סלסלות):
לסלסילות:
100 גרם חמאה
1 חבילת דפי פילו
1 חבילת קוקוטים (תבניות אלומיניום קטנות וקעורות)
למילוי:
1 גמבה
2 קישואים
חציל בינוני
בצל אדום
1 בטטה קטנה
2 בצלים בינוניים, קצוצים (לטיגון)
מעט חמאה או שמן לטיגון
100 גרם חמאה
100 גרם קמח
500 מ"ל שמנת
8 ביצים
150 גרם מוצרלה / גבינה צהובה / קשקבל / בולגרית מגורדת (אפשר לשלב או לבחור אחת)
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
2. חותכים את הירקות לקוביות קטנות בגודל 1-2 ס"מ, מניחים בתבנית, מתבלים במלח ופלפל ומזלפים מעט שמן זית. צולים בתנור 20 דקות.
3. מטגנים את הבצלים הלבנים במעט חמאה או שמן במחבת עד להשחמה, מורידים מהאש ומצננים.
4. בינתיים מכינים את הסלסילות: ממיסים את החמאה בקערה במיקרו. מניחים דף בצק פילו על קרש חיתוך, מברישים את העלה בחמאה המומסת, מניחים עוד דף פילו ושוב מברישים בחמאה - כך 4 פעמים. חותכים את ארבעת דפי הפילו הדבוקים ל-9 ריבועים שווים ומניחים כל ריבוע בתוך קוקוט, כאשר הדף האחרון עם החמאה פונה כלפי מטה (כך לא צריך לשמן את הקוקוט).
5. אופים כ-8 דקות עד שהסלסילות משחימות. מצננים.
6. למילוי: ממיסים במחבת 100 גרם חמאה ומוסיפים את הקמח. מבשלים דקה. מוסיפים את השמנת תוך כדי ערבוב עד שהבלילה מתאחדת ומורידים מהאש. שופכים את הבלילה לקערה גדולה וטורפים לתוכה את הביצים (בזריזות ובזהירות כדי שהביצים לא יתבשלו).
7. מוסיפים הבצל המטוגן, הירקות הצלויים והגבינות ומערבבים לאיחוד.
8. ממלאים כל סלסילה עד הסוף.
9. אופים 12 דקות. מחלצים את המאפה מהקוקוט ומגישים.
המתכון של מור בן חורין: עוגת גבינה של סבתא חווה
"המתכון שייך לסבתי, והוא עובר אצלנו כבר כמה דורות במשפחה. כל חבר קיבוץ שטעם את העוגה התאהב. גם עובדי מוסך הקיבוץ, שבו עובד בן זוגי, טעמו ואמרו שזו העוגה הכי טעימה שאכלו מימיהם".
המצרכים:
6 ביצים
כוס וחצי סוכר
2 קופסאות גבינה לבנה + כף
שמנת חמוצה אחת
שליש כוס קורנפלור
שליש כוס אינסטנט פודינג וניל
קליפה מגוררת מלימון אחד
לציפוי:
חבילה אינסטנט פודינג וניל
כוס חלב
3 כפות ריבת חלב
אופן ההכנה:
1. מניחים בתחתית התנור תבנית עם מים ומחממים ל-200 מעלות.
2. מפרידים את הביצים.
3. מקציפים את החלבונים עם כוס מהסוכר לקצפת יציבה.
4. מערבבים את החלמונים עם שאר הסוכר, הגבינה, השמנת החמוצה, הקורנפלור, הפודינג וקליפת הלימון.
5. מקפלים את תערובת החלמונים לתוך הקצפת ומעבירים לתבנית עגולה קוטר 24 (לעוגה גבוהה יותר - פשוט מקטינים את גודל התבנית).
6. מכניסים את העוגה לתנור החם ל-10 דקות. מנמיכים את החום ל-100 מעלות ואופים 40 דקות נוספות, עד שהעוגה מתייצבת. מכבים את התנור ומשאירים את העוגה בפנים למשך כשעה.
7. מקציפים שמנת מתוקה עם חבילת אינסטנט פודינג וכוס חלב. מוסיפים לתערובת את ריבת החלב. מקציפים לקצפת יציבה ומזלפים עם צנתר עגול מעגלים של טיפות גדולות.
* העוגה תישמר במקרר עד 5 ימים.