אנחנו זורקים המון אוכל, אנחנו יודעים. זה לא סביבתי, זה בזבזני – אבל מה אפשר לעשות? יש דברים שלא אמורים לאכול. אז זהו, שמסתבר שאכן יש, אבל הרבה פחות ממה שחשבנו. קירסטין מיגלור מאתר Food52 הכינה רשימה עם רעיונות נהדרים שהפתיעו אותנו: עצמות, קליפות ואפילו המיץ של החמוצים – בהכל אפשר להשתמש. היינו אומרים לכם לגזור ולשמור – אבל זה לא סביבתי. אפשר להעתיק על קליפת מלון יבשה, אם אתם מתעקשים.

עוף שלם צלוי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אל תחשבו אפילו לזרוק את כל השאריות שיהיו פה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

>> בואו לפייסבוק שלנו

שאריות בשר, עצמות ושומן

נכון, זה לא חדש אבל תמיד שווה להזכיר שעצמות של עוף או בשר יכולות לשמש לבישול ציר נהדר שישמש אתכם בכל תבשיל כמעט. אבל לא רק העצמות שימושיות: שומן ומיצים שניגרים מהבשר תוך כדי צלייה וטיגון – לקרר ולשמור! הם יכולים להעשיר אחר כך תבשילי ירקות, ואפילו ירקות מטוגנים. שומן חזיר, למי שמשתמש, מעשיר כל דבר כמעט, מירקות ועד פופקורן, ושומן ברווז משדרג פלאים תפוחי אדמה.

והנה טיפ שהפתיע אותנו – שאריות ממש, פשוט חתיכות קטנות של בשר מכל סוג שנותרו מיותמות שימו בשקית אטומה בפריזר עד שהיא מתמלאת, אין דבר כזה "קטן מדי". ואז – טחנו או קצצו את כל החתיכות ביחד, והוסיפו את התערבות לרטבים, מרקים ותבשילים. היא תוסיף טעם וטקסטורה לכל דבר כמעט.

סלרי (צילום: עודד קרני)
העלים של הסלרי יכולים להיכנס לסלט או למרק ירקות עתידי | צילום: עודד קרני

עלים וקצוות ירוקים

העלים הירוקים שמקיפים את פרחי הכרובית יכולים להיות מאכל נהדר: את הקטנים צלו בחום של 200 מעלות עם מעט שמן וקבלו צ'יפס פריך שמזכיר מעט צ'יפס מקייל, את הגדולים שימו על הגריל, והגישו עם רוטב ואבוקדו – ותקבלו סלט ללא חסה.

עוד עלים שימושיים: עלי סלרי יכולים להיאכל חיים, פשוט הוסיפו אותם לסלט ואפשר לשמור אותם למרק ירקות עתידי. עלים ירוקים של סלק אפשר להכין כמו שמכינים תרד או מנגולד.

עוד באוכל טוב:

זרעים וגרעינים

לזרעים שאתם מוציאים מעגבנייה או מלפפון – הוסיפו שמן זית, חומץ ומיץ לימון וקבלו ויניגרט מרענן. זרעים של דלעת או דלורית אפשר לקלות עם מלח ולפזר מעל סלטים, להוסיף לגרנולה או לאכול ככה סתם. גרעינים של לימון יכולים לשמש פקטין טבעי להכנת ריבות (פקטין הוא רב סוכר הנמצא בפירות, אך לפעמים מוסיפים אותו באופן מלאכותי לריבות).

אבל הכי כיף זה לגדל בעצמכם: זרעים של פלפל ועגבנייה יגדלו בקלות באדמה ואפילו בעציץ ביתי.

זרעי דלורית קלויים (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!)
זה מה שאנחנו עשינו עם זרעי דלורית מיותרים | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!

לחם יבש ושאריות דגני בוקר, חטיפים מלוחים או עוגיות

מכירים את שאריות דגני הבוקר שנשארות בתחתית השקית? במקום לזרוק אותן, טחנו אותן במעבד מזון והוסיפו להן לפי טעמן (מתוק או נייטרלי) קמח, חמאה ותבלינים – ויש לכם פירורי לחם נהדרים, לציפוי מנות מלוחות ומתוקות. לחם יבש הוא בכלל ברכה ולא צריך לזרוק אותו אף פעם: אפשר להוסיף אותו למרקים, קציצות, רטבים וכמובן – להכין ממנו קרוטונים.

ובנוגע לעוגיות: באופן אישי לנו אף פעם לא נשארות עוגיות מיותרות, אבל אם אתם מאלה – אתם יכולים לשמור אותן ולפזר אותן מעל פאי, טארט או עוגה. שדרוג שווה בהחלט.

המיץ של החמוצים

הנוזלים שנשארים בפחיות החמוצים יכולים בקלות להפוך לרטבים לסלט, כשהם מתערבבים עם שמן זית ואם יש במקרה גם שאריות מצנצנת חרדל בסביבה אז אתם מסודרים. רוטב ממיץ של זיתים יכול להתאים לסלטי פסטה ודגים, רוטב ממלפפונים יכול לשדרג סלט תפוחי אדמה, עוף וביצים. אנחנו כאן באוכל טוב אוהבים להוסיף את הנוזלים שבצנצנת פלפלים קלויים אל הסלט.

ועוד שימוש אחד: אפשר להחמיץ בהם מלפפונים פעם נוספת. מיחזור מושלם.

תפוח מקולף (צילום: Marek Mnich, Istock)
היי, צ'יפס קליפות תפוח | צילום: Marek Mnich, Istock

קליפות

גם אם אתם לא שומרים אף סוג שאריות אחר, אל תזרקו את הקליפות של הפירות והירקות שלכם. הם מכילים את אותם ערכים תזונתיים ופעמים רבות גם יותר משל הפרי עצמו, ואפשר להכין איתם המון דברים. כמו מה?
קודם כל – נסו לאכול אותן חיות. אם זה טעים זה טוב.

אם לא – הכינו מהן צ'יפס: קליפות של תפוחי אדמה, גזר, קישוא, תפוח עץ או כל ירק אחר – פזרו עליהן שמן זית ותבלינים, והכניסו לתנור בשכבה אחת, בחום של 200 מעלות. 8-10 דקות וזה מוכן.

עוד קליפות: קליפות בצל יכולות להעשיר בטעמן ציר ירקות או עוף. קליפות של הדרים יכולות להעשיר רטבים, עוגיות וכמובן – כל משקה אלכוהולי.

תה קר ביתי: קליפות תפוז ותפוח שהורתחו יחד עם תבלינים נוספים – תה מרענן ומלא טעם.

ושיא השיאים: החמיצו קליפות אבטיח. בלי שאלות מיותרות – פשוט תחמיצו אותן.

גבעולים וגזעים

הגבעולים (אנחנו קוראים להם גזעים) של ברוקולי מלאים בטעם וגם במיליון דברים בריאים, וגם גבעולי אספרגוס ואנדיב – אפשר לאכול. הם פשוט צריכים בישול מעט ארוך יותר – גבעולי ברוקולי מאודים הם מאכל נהדר, גבעולי אספרגוס יכולים לשמש למרק אספרגוס וגבעולי אנדיב יכולים להיות מעט סיביים – אבל על הגריל הם יוצאים נהדר.

קרום של גבינה קשה

כל סבתא איטלקייה יודעת שקרום של גבינה (הסוף הקשה שלה) יכול להעשיר כל תבשיל, ממרק ועד רוטב לפסטה, בייחוד קרום של גבינת פרמזן. פשוט הוסיפו את קרומי הגבינה למרק או לרוטב והביאו לרתיחה. על חשבון הגבינה שהוספתם לרוטב – אתם יכולים לקצץ בכמות שמפזרים מלמעלה.

גבינת פרמז'ן (צילום: istockphoto)
פרמזן. רואים את הסוף הקשה מצד ימין - אל תזרקו אותו לעולם | צילום: istockphoto

פירות שעברו את השיא

פירות שעברו את שיאם, ובעיקר בננה, יכולים להמשיך ולהצדיק את קיומם במטבח שלכם: לחם בננות וגלידות – שני המוצרים האלה יאהבו את הפירות הרכים. שימו לב לא להגזים – אם זה נראה ישן מדי, וותרו. מיכל הקומפוסט ישמח.

ציפה (פאלפ)

סחטתם מיץ תפוזים, קיבלתם מיץ תפוזים, עד כאן הכל טוב. אבל מה עם כל הציפה שנשארת מאחור? ממש כמו שאמא שלנו אמרה - הציפה מכילה את כל החומרים הבריאים באמת ולזרוק אותה זה הפקרות, לכן בחרו באחד מהדברים הבאים:

אכלו את הציפה. זה טעים, ואין שום סיבה לא לעשות את זה. לא אוהבים? שמרו אותה והוסיפו אותה אחר כך לשייק פירות, או – הוסיפו אותה לתערובת של פנקייקס או מאפינס – היא תשמור על לחות המאכלים ותוסיף להם טעם.

ועוד שימוש מפתיע: טבעונים וצמחונים יכולים להוסיף ציפה להמבורגר צמחוני ולמנוע ממנו להתייבש.

>> והנה ירקות שאפשר לגדל מחדש משאריות