אם יש משהו שמשדרג באורח פלא כל מנה כמעט, הרי זה בצל מקורמל, כזה עמוק-טעם ומתוק וגם מלוח. זה גם אחד הדברים שאין להם באמת תחליף תעשייתי הגון; או שחתכתם בעצמכם בצל וערבבתם וערבבתם וערבבתם במחבת עד שהוא התקרמל - או שלא. הוא גם דורש את הזמן שלו, אין כאן קיצורי דרך - אבל התוצאה מצדיקה את המאמץ. אז איך בכל זאת אפשר להקל במעט על החיים שלנו?

מסתבר שבצל מקורמל, בנוסף לכל מה שטוב בו, גם מחזיק מצוין בפריזר. הכינו כמות, העבירו למגש של קוביות קרח או לשקיות קטנות - ויש לכם בצל מקורמל נגיש בכל עת.

אין הרבה מה לדעת על קרמול בצל, ובכל זאת - אם אנחנו שולחים אתכם לקרמל כמות תעשייתית (וכדאי לכם ללכת על כמות כזאת, היא תחוסל מהר יותר משנדמה לכם), לפחות נצייד אתכם בכמה טיפים ומתכון לקרמול בצל כמו שצריך.


מרכיבים:
בצלים - כמה שיותר, תלוי בגדול המחבת שלכם
חמאה או שמן - בערך כפית לבצל, והעיקר שהכמות תכסה את כל שטח המחבת
זמן - נדרשת בערך שעה לקרמול של 4 בצלים

מה עושים? 
1. חותכים את הבצלים לשניים, מקלפים ופורסים - חצאי טבעות אם אתם רוצים שהבצל המקורמל יישאר בחתיכות, קטן יותר אם אתם מעדיפים מרקם של ריבה. 

2. מחממים שמן או חמאה במחבת (עדיף פלדת אלחלד או ברזל יצוק) על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים את הבצלים ומנמיכים לאש בינונית. 

3. הבצלים יתחילו להתאדות ולהתקרמל. הקפידו לא לעבוד עם אש גבוהה מדי כדי שלא יישרפו - הם צריכים להתבשל בנוזלים שלהם ולקבל זיגוג עמוק של סוכר שמשתחרר מהם ומתקרמל. התהליך לוקח זמן - אבל לא צריך לעמוד צמוד למחבת שעה שלמה. אחרי כמה ערבובים ראשונים אפשר להניח לבצל ורק לחזור כל 5-10 דקות לתת ערבוב ולוודא שהאש לא חזקה מדי. 

4. יש המוסיפים מעט מלח כ-10 דקות אחרי תחילת הקרמול, ויש המוסיפים חומץ בלסמי לקראת הסוף, כדי לשחרר את החלקים שנדבקו. שני הדברים הם לא בגדר חובה. 

5. אחרי שהבצל שלכם מוכן ומקורמל, רק ובעל צבע חום ענברי, תנו לו להצטנן ואז הקפיאו את החלק שאתם לא צריכים עכשיו. עדיף להקפיא כשהוא כבר מחולק למנות. 

בצל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אם כבר, אז תכינו כמות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

והנה עוד כמה דברים שכדאי לדעת

איזה בצל לבחור? כל בצל יתקרמל כנראה בסופו של דבר. בצל סגול ייתן צבע עמוק יותר, אבל בעיקרון אתם יכולים ללכת על איזה בצל שבא לכם. ככל שתבחרו זן חריף יותר (עם יותר מהחומר הזה שגורם לנו לבכות) תקבלו תוצאה עם טעמים מורכבים יותר (ולא רק מתוק).

איזו מחבת לבחור? מומלץ לבחור במחבת מפלדת אל חלד או ברזל יצוק ולא במחבת נון סטיק. כשמקרמלים בצל דווקא ה"סטיק" הוא חלק מהקטע: הבצל נדבק ונשרף מעט בתחתית, וכשמגרדים אותו ומערבבים - השרוף מעמיק את הטעמים ומזגג את הבצל. אם בכל זאת הלכתם על מחבת נון סטיק - אל חשש, הבצל עדיין יתקרמל. 

הזיגוג: השרוף הזה שנדבק למחבת הוא פשוט סוכר שמשתחרר מהבצל בתהליך האידוי שלו, כך הבצל מקבל את הזיגוג שלו וזה למעשה התהליך שלשמו התכנסנו. ערבוב אמור לשחרר את החלקים הדבוקים בקלות, בעיקר בהתחלה, כשלבצל עצמו עוד יש די הרבה נוזלים להגיר, אבל אם בשלבים מתקדמים של הקרמול הבצל נדבק מדי - אפשר להוסיף מעט נוזל: מים, יין או חומץ בלסמי יעשו את העבודה. 

>> עוד מלא טיפים למטבח