אחד הפירות המתוקים, העסיסיים והאהובים עלינו במיוחד, שהוא גם חבר של כבוד בשבעת המינים ושסביבו צמחו לא מעט מיתולוגיות (מעלי התאנה של אדם וחווה ועד עץ התאנה הענק שתחתיו הגיע בודהה להארה), כך גילינו ממש במקרה, מתרבה בדרך בלתי שגרתית בעליל.
למה זה צריך לעניין אותנו, אתם שואלים? ובכן, גם אנחנו הכי בקטע של חיה ותן לחיות, אבל כשהבנו לעומק מה בדיוק קורה שם עם חיי המין של התאנים, חשנו מוטרדים והחלטנו לשתף. אז ככה: קודם כל תאנה היא לא בדיוק פרי, אלא פרח הפוך, כלומר - פרח שפורח בתוך הקליפה, ולכן - קשה לו להתרבות. הרוח לא יכולה להעיף ולפזר את אבקניו וציפורים ודבורים לא נושאות אותם ברגליהן מצמח לצמח. אז איך בכל זאת קורה הפלא?
מסתבר שכאן נכנסת לתמונה אחת ממערכות היחסים ההדדיות היפות בטבע, אך גם אחת ההרסניות שבהן: התאנה מתרבה בעזרת צרעות, שמצידן משתמשות בפרי התאנה כדי להטיל בו את הביצים שלהן.
הצרעה חודרת לתוך התאנה דרך פתח קטנטן בתחתיתה, וכאן הקטע העצוב: הפתח כה קטן שבדרך כלל הכנפיים והמחושים של הצרעה נשברים בדרך. אז הצרעה אמנם מטילה את ביציה בבטחה בתוך התאנה החמימה, אבל היא גם לא יכולה לצאת ומתה שם.
מכיוון שעם הזמן התאנה מפרקת את הצרעה המתה לחלבון, אין באמת צרעות מתות בתוך הפרי. כשהביצים בוקעות - צרעות זכרים ונקבות מתרבים לעיתים כבר בתוך התאנה ויוצאים החוצה. הזכרים נולדים ללא כנפיים והנקבות בגודלן הזעיר מצליחות לצאת בבטחה מהפרי ולהתעופף אל העץ הבא, כשהן מעבירות את אבקני התאנה הלאה וגם מוצאות לעצמן עץ חדש להטיל בתאנותיו את ביציהן.
זה לא דוחה, זה הטבע וזה מרתק ומרשים, אבל האם אנחנו אשכרה אוכלים צרעות מתות כשאנחנו אוכלים תאנים? התשובה - למרות הכל - היא שככל הנראה לא.
קודם כל, כי אנחנו אוכלים את התאנים הנקבות ואילו הצרעות מטילות ביצים בפירות העצים הזכרים. דבר שני - כי היום חלק נכבד מהתאנים שנמכרות בשוק מתרבות בהאבקה עצמית וללא צרעה. אבל בכל זאת - אם אתם אוכלים תאנים ישר מהעץ (ויש בארץ לא מעט עצים) יש לכם סיכוי לאכול תאנה שצרעה מבולבלת נכנסה אליה בטעות, לא הטילה בה ביצים - כי הצרעות לא מטילות כלל בתוך הנקבות - אבל כן מתה בה והתפרקה זה מכבר לחלבון.
אנחנו לא בטוחים מה הולך להיות היחס שלנו לתאנים מעכשיו, ואם אתם טבעונים - זו בהחלט שאלה שגם אתם צריכים לשאול את עצמכם.