לקנות רק כמה שצריך
כמות המזון שפשוט נזרק בעולם מדי יום היא בלתי נתפסת, ויש השערות שמדברות אפילו על 50 אחוז. כן, מה ששמעתם - חצי מהמזון שאנשים קונים נזרק. גם אם מדובר בהערכה פרועה (וזה לא בטוח) - אין ספק שאנחנו זורקים יותר מדי, והדרך לצמצם את הבזבוז היא פשוטה: לקנות כמה שצריך. היום יש איפה לקנות אוכל כמעט 24/7, אז אין צורך לקנות רק כדי שלא, חלילה, "ניתקע בלי". נסו לעקוב אחרי כמות המזון שאתם באמת צורכים ולהכין רשימת קניות מושכלת ומסודרת שמתאימה לאורח החיים שלכם. לא חייבים לשנות את התפריט, גם שינוי בהרגלי הצריכה יכול לעשות את ההבדל.
לצמצם אריזות
נוסעים לפיקניק, הולכים לארוחה משפחתית, מזמינים טייק-אוויי או אפילו סתם מכינים סנדוויץ' לילד? תחשבו פעמיים - האם באמת יש צורך בחמש שכבות של ניילון נצמד כדי לאבטח את סלט הפסטה שהכנתם? האם תפוחי האדמה, שגם ככה יחוממו מחדש על ידי המארחים, באמת חייבים להתכסות בחצי גליל נייר כסף? האם הכריך של הילד זקוק למפית נייר + שקית ניילון + קופסת אוכל? תופתעו לגלות כמה מחומרי האריזה אתם יכולים לצמצם. הזמנתם טייק אוויי ממסעדה ונתקלתם באריזה שנראית לכם מוגזמת? אל תתביישו להעביר את המסר למסעדה, או לבקש, בפעם הבאה, אריזה חסכונית יותר.
להמעיט בבשר
לא ניכנס כאן לשאלות מוסריות, אבל מנקודת מבט של קיימות - אכילת בשר היא בזבוז אנרגיה מוחלט: כמות המזון, המים, האדמה והמשאבים שמושקעים בגידול הבשר פשוט גדולים בהרבה מהתוצרת. נקודה נוספת למחשבה היא פליטת הגזים. גז המתאן, שנפלט ממערכת העיכול של פרות וכבשים, מזהם את האוויר בהרבה פחמן דו חמצני. צרכו את הסטייקים שלכם בחוכמה.
להיפרד מהחד"פ
סכו"ם חד פעמי כשאתם מזמינים משלוח, קשיות שתייה בפטל של הילדים ואין סוף כוסות וצלחות פלסטיק שמתלוות לכל יום הולדת, פיקניק או קמפינג – כלים חד פעמיים כשמם כן הם, חד פעמיים! הם לא מתכלים, הם מזהמים את הסביבה וכשהם נזרקים בטבע הם מסכנים את בעלי החיים ביבשה, בים ובאוויר. ואת האמת? אנחנו יכולים בלעדיהם, זה הרבה פחות מסובך ממה שאתם חושבים וגם הרבה יותר טעים לאכול בכלים רגילים. אפשר להחזיק סכו"ם רגיל במשרד, אפשר להגיע לטיולים עם כלי פלסטיק רב פעמיים ופשוט לשטוף (רגע, שאתם תשטפו? מה פתאום, תנו לילדים), וקשיות שתייה? וואללה, לא צריך את זה. גם אם אתם עדיין מסרבים להיפרד לחלוטין מהקונספט – אנחנו די בטוחים שאתם יכולים לצרוך הרבה פחות כלים חד פעמיים, ואולי לשקול להשקיע באלה היקרים יותר, שמתכלים.
להשתמש בכל האוכל שלכם
נכון, אי אפשר לקלוע בול בכמויות שאתם קונים, ואין איך להימנע משאריות למיניהן, אבל כן אפשר לנסות לא לשלוח אותן אוטומטית לפח הזבל. ואנחנו ממש לא מדברים בהכרח על קומפוסט - זה לא לכל אחד ולא לכולם יש איפה להפוך את הזבל שלהם לדשן - אבל יש לנו שתי מילים בשבילכם: מיחזור ושימור. אפשר למחזר את שאריות הפסטה לזיטי משגע, אפשר להוסיף את שאריות האורז למרק, ואת הירקות מהמרק – להפוך לפשטידה.
ומה עם שימור? אפשר להחמיץ ירקות, להכין ריבות, ואם זה לא בשבילכם, אז אפשר לשמר מזון בדרך החביבה עלינו – להכניס אותו לפריזר לפני שהוא מתקלקל.
להכניס מיחזור ליום יום
חברים, אתם יכולים להתחיל למחזר יותר, ובאופן יומיומי. הבשורות הטובות הן שאת הדברים שאנחנו משתמשים בהם בקביעות קל ונוח למחזר. למשל, מים: גם אם אתם לא שותים מהברז (וחבל, כי לרוב זה אפשרי) בחברות המים בהחלט נותנים מענה לנושא המיחזור - בין אם אתם משתמשים בכדים הגדולים שהחברות עושות בהן שימוש חוזר ובין אם אתם סוחבים בקבוקי פלסטיק (פחות עדיף!) וזורקים למחזורית הקרובה אליכם. לאחרונה גם חברות הקפה נכנסו לקטע – נספרסו למשל מייצרת קפסולות מאלומיניום, חומר שניתן למחזר אין סוף פעמים, ומציעה ללקוחותיה שירות מיחזור: שקית מיוחדת לאיסוף הקפסולות, ומסירה לשליח או לנקודת איסוף, משם החברה כבר תדאג גם למיחזור הקפסולה עצמה, וגם להפרדת שאריות הקפה לקומפוסט ודשן.
שותים את הקפה שלכם בטייק אוויי על הדרך? אתם בהחלט יכולים להגיע לבית הקפה שלכם עם כוס רב פעמית ולבקש את הקפה בתוכה (יש היום כוסות נוחות ויפות מאוד, כאלה שיעשו לכם חשק לשמור על הסביבה).
לאכול ירקות ופירות עונתיים ומקומיים
זוכרים שפעם לכל פרי הייתה עונה ספציפית ובשאר השנה פשוט לא היה? אז נכון שזה כיף שאפשר להשיג כמעט את כל הפירות והירקות לאורך כמעט כל השנה, אבל יש לזה מחיר סביבתי גבוה. הטבע לא השתנה משמעותית, וכדי לספק לנו את התוצרת לאורך כל השנה משתמשים בשיטות של קירור והקפאה שצורכות אנרגיה, או שמייבאים – מה שדורש, בנוסף לשמירה בקירור, גם אריזה ובעיקר דלק. למשאיות, למטוסים, לספינות... נסו לקנות גידולים מקומיים ועונתיים, כך גם תתרמו לחקלאות המקומית, גם תשמרו על הסביבה, וגם תאכלו טעים יותר ובריא יותר.
ללמוד לבשל
אין מה לעשות, מזון מוכן מכל סוג כרוך בתעשייה שלמה, מפעלים, אריזות, דלק, מכונות, פגיעה באיכות המזון ולפעמים גם בזכויות העובדים, ואם אתם רוצים באמת לאכול מבלי להשאיר חותם סביבתי - אתם צריכים להכין את האוכל שלכם בעצמכם. אז נכון, לא לכל אחד מתאים להכין יוגורט לבד בבית או לאכול רק פסטה טרייה מבצק שרידד בעצמו - אבל יש מיליון דברים קטנים שאתם כן יכולים להכין לבד, ובקלות: ממרחים ורטבים מוכנים בדרך כלל אפשר להכין בבית בצ'יק (וזה גם יותר בריא וטעים!), או מזון שכבר התרגלנו לקנות קפוא ושכחנו כמה קל להכין – כמו שניצלים או קציצות ירק. לא חייבים להיות שפים כדי לבשל לבד.
לגדל משהו
כל טרנד ה-Farm to Table גורם לנו להרגיש אשמים על כך שאין לנו גינת ירק פורחת מאחורי הבית, אבל מה לעשות, אין לנו לא מקום ולא זמן להשקיע בגינת ירק פרטית, ואנחנו נמשיך לקנות את הירקות שלנו, כנראה לנצח. אבל כן אפשר לגדל, בעצמכם, משהו קטן: נענע, לימונית, רוזמרין או בזיליקום – לא תצילו את העולם עם עציץ, אבל כן תפתחו מודעות למחזוריות של הטבע, לפשטות של האוכל, תשמחו על כל עלה רענן ותתבאסו על כל אחד שהשחיר או נבל. עציץ תבלין זה אהבה חדשה. כדאי לכם.
לבחור בסחר הוגן
סחר הוגן זה ממש לא רק אוכל, אלא שמירה על נאותות תנאי הסחר והעבודה בעיקר במדינות מתפתחות, שם מתקיים רוב היצור של העולם המודרני - אבל בתחום האוכל הנושא בהחלט עלה למודעות בשנים האחרונות, ולאנשים אכפת לא רק מה ואיך מגדלים, אלא גם מי מגדל ומה קורה לו. בישראל, משום מה, התחום שזוכה למודעות הגבוהה ביותר לנושא הוא הקפה, וברוב המקרים – זה קורה אפילו בלי להעלות מחירים לצרכן! זה מתחיל ברשתות הגדולות שמציעות קפה המיוצר בסחר הוגן, ממשיך בחנויות הקפה הייעודיות שמקפידות להחזיק את הקפה הנכון, ואפילו חברות שאפשר למצוא בכל בית, כמו נספרסו, מקפידות על קפה איכותי שהוא גם מסחר הוגן. אם זה מתחיל מהקפה, זה יכול להמשיך לכל השאר.
* * *