סלט סלמון ותפוחי אדמה באיולי שום ועשבי תיבול

סלט עשיר וטעים להפליא, מושלם לאכילה בסעודה מפסקת, לא כבד מדי אך משביע ובריא במיוחד.

דרגת קושי: קלה פלוס | זמן אפייה: 10 דקות | זמן בישול: 15 דקות  

מרכיבים (ל-6 מנות): 

לסלט:
2 פרוסות פילה סלמון
2 כוסות תפוחי אדמה קטנים אדומים
כוס אפונה קפואה
4 גבעולי בצל ירוק
מלח
פלפל שחור
3 כפות שמן זית 

לרוטב:
חלמון של ביצה
כוס שמן
מיץ מחצי לימון
2 שיני שום
4 כפות כוסברה או פטרוזיליה קצוצות
כפית חרדל דיז'ון
מלח
פלפל שחור

אופן ההכנה: 

1. מחממים תנור לחום של 190 מעלות. מתבלים את הסלמון במלח ופלפל, יוצקים עליו כף שמן זית. מניחים בתבנית קטנה ואופים למשך 10 דקות או עד שהוא מזהיב קלות. מוציאים ומצננים. חוצים את תפוחי האדמה ומבשלים בסיר עם מים על אש בינונית עד שהם מתרככים. ב-3 הדקות האחרונות מוסיפים את האפונה הקפואה לסיר ונותנים לה להתבשל מעט עם תפוחי האדמה. מסננים ומעבירים לקערה. קוצצים את הבצל הירוק ומוסיפים לקערה, חותכים את הדג לחתיכות קטנות ומוסיפים לקערה.

2. מכינים את הרוטב: טוחנים בעזרת בלנדר יד את החלמון עם השום, הכוסברה או הפטרוזיליה והחרדל, מתחילים להוסיף תוך כדי טחינה בזרם דקיק את השמן. לאחר שחצי כוס נטמעה בביצה, מוסיפים את הלימון, מעבדים את מיץ הלימון יחד עם המיונז וממשיכים תוך כדי טחינה של הבלנדר להוסיף את שאר השמן. מתבלים במלח ופלפל ומוסיפים לסלט 3-4 כפות של הרוטב. מערבבים בעדינות, טועמים ומתקנים תיבול. מגישים לשולחן עם הרוטב בצד למי שרוצה תוספת.

עוד באוכל טוב:

אורז פרסי צהוב (צילום: שושי סירקיס, פשוט טעים לחגים, הוצאת דני ספרים)
אורז פרסי צהוב וירוק. מפוצץ טעמים | צילום: שושי סירקיס, פשוט טעים לחגים, הוצאת דני ספרים

אורז פרסי ירוק צהוב

אורז צהבהב מהכורכום, ירוק מעשבי התיבול ובציפוי של גרעינים ושקדים – מנת תוספת חגיגית וריחנית במיוחד.

דרגת קושי: קלה | זמן בישול: 20 דקות

מרכיבים (8-10 מנות): 

לאורז:
4 כוסות אורז בסמטי או פרסי
2 כפות שמן
6 כוסות מרק צח (אפשר גם מאבקה)
מעט מלח לפי הצורך
צרור גדול של כוסברה, קצוץ
4 כפות שמיר קצוץ
כפית כורכום 

לציפוי:
כוס תערובת גרעינים (דלעת, חמניות, שקדים פרוסים)
4 כפות חמוציות

 אופן ההכנה: 

1. מכינים את האורז: שמים את השמן במחבת גדולה ועמוקה עם מכסה או בסיר רחב ומוסיפים את האורז. מטגנים ללא ערבוב על אש חזקה עד שחלק מהגרגירים משנים את צבעם ומזהיבים 3-4 דקות. מוסיפים את המרק ומביאים לרתיחה. מתבלים בכורכום ובמלח במידת הצורך, מוסיפים את עשבי התיבול, מערבבים היטב, מכסים ומבשלים על האש הכי קטנה ונמוכה כ-20 דקות. מכבים את האש ומשאירים מכוסה עוד 10 דקות.

2. בינתיים מקפיצים את תערובת הגרעינים במחבת יבשה ללא שמן 3-4 דקות עד שהם משנים את צבעם לזהוב. מעבירים את האורז לצלחת הגשה, מפזרים עליו את הגרעינים והחמוציות ומגישים.

כרוב ממולא (צילום: שושי סירקיס, פשוט טעים לחגים, הוצאת דני ספרים)
כרוב ממולא. במיוחד לשמחת תורה | צילום: שושי סירקיס, פשוט טעים לחגים, הוצאת דני ספרים

עלי כרוב ממולאים באורז ובשר

עלי כרוב ממולאים זו המנה המסורתית היחידה שאוכלים בשמחת תורה, ובאמת במכולות ובאזורים חרדיים קשה מאוד להשיג כרוב בערב החג. ממלאים את הכרוב באורז או בבשר, אבל המתכון המובא כאן אהוב עליי במיוחד, כיוון שבשונה מהרגיל ממלאים רק חצי עלה, מגלגלים אותו דק דק כמו סיגרים, והוא מקבל טעם ממש חלומי.

דרגת קושי: בינונית | זמן בישול: כשעה וחצי

מרכיבים (25-30 יחידות):
ראש כרוב גדול ורחב

למלית:
2 בצלים גדולים, קצוצים
שמן לטיגון
500 גרם בשר בקר טחון
כפית כמון
חצי כפית פפריקה
חצי כפית תבלין לקציצות או תבלין ראס אל חנות
חצי כפית מלח
כוס וחצי אורז לבן
2 שיני שום, כתושות
4 כפות שמן
מלח
פלפל שחור

לרוטב:
4 עגבניות מרוסקות
2 כפות רסק עגבניות
כף וחצי פפריקה
4 שיני שום כתושות
4 כוסות מרק צח (אפשר גם מאבקה)
מלח
פלפל שחור
מיץ מחצי לימון

 אופן ההכנה: 

1. מקפיאים את הכרוב ללילה או עוטפים אותו בניילון ומכניסים למיקרו ל-10 דקות. בעזרת סכין חדה חותכים סביב לב הכרוב ומוציאים אותו ומתחילים להפריד עלים עלים.

2. מכינים את המלית: מטגנים את הבצל כרבע שעה בשמן עד שהוא רך וזהוב. שמים בקערה יחד עם שאר חומרי המלית ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.

3. ממלאים את הכרוב כמו סיגרים ולא כמו חבילות: את העלים הגדולים חוצים לאורך הפס באמצע. מניחים בתחתית העלה פס רוחבי מ-2 כפיות של מלית ומגלגלים בגלגול הדוק כך שתתקבל צורה של סיגרים. מכינים כך את כל המלית. כאשר העלים קטנים מדי בשביל לחצות אותם לא חוצים, אבל חותכים מעט את הקצה העבה כדי לעזור לגלגול. את כל שאריות הכרוב והעלים שלא השתמשנו בהם מניחים בתחתית של סיר רחב. מניחים את כל הממולאים זה ליד זה בצורה מהודקת ככל האפשר ובמידת הצורך מניחים שכבה נוספת.

4. מערבבים את כל חומרי הרוטב פרט למיץ הלימון ויוצקים על הכרוב. ממלאים מים עד לגובה הכרוב בדיוק (במידה שאין מספיק נוזלים) ומתבלים במלח ופלפל. מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות. מוסיפים את מיץ הלימון ומניחים צלחת שטוחה מעל הכרוב שתשמש כמשקולת. מכסים ומבשלים על אש נמוכה ביותר כשעה ורבע עד שהכרוב רך רך. אם חסרים נוזלים במהלך הבישול מוסיפים עוד מים.

 

פשוט טעים לחגים - כריכת הספר (צילום: שושי סירקיס, פשוט טעים לחגים, הוצאת דני ספרים)
פשוט טעים לחגים | צילום: שושי סירקיס, פשוט טעים לחגים, הוצאת דני ספרים