רבני אגף הכשרות של הרבנות הראשית דנו ביום שלישי האחרון בנושא לא שגרתי: צורתם החיצונית של דברי מאפה ודרך ההבחנה בין חלבי לפרווה, כפי שפורסם לראשונה באתר רדיו קול חי. הדיון נערך אחרי תלונות צרכנים שהתקבלו הן ברבנות הראשית והן ברבנויות המקומיות.

שבלולי פיצה (צילום: אפיק גבאי, משק צוריאל)
ביי ביי שבלול פיצה חלבי | צילום: אפיק גבאי, משק צוריאל



"אין נוהל שמסדיר את הנושא הזה", אומר זיו מאור, הדובר של הרבנות הראשית. "מקובל שבורקס חלבי הוא באמת בצורת משולש ומרובע הוא פרווה, אבל יש מאפיות שלא נוהגות לפי הנוהל הזה. אנחנו רוצים למנוע את הטעויות שנובעות מזיהוי לא נכון, גם ברמת הכשרות וגם ברמה של בעיות לקטוז אצל חלק מהצרכנים".

"ברגע שהצטברו מספיק תלונות בנושא, שלחנו פקחים מהיחידה להונאה בכשרות, שצילומו את המוצרים במאפיות ברחבי הארץ, ותיעדו באמת מצבים שקרו למקרים בהם הציבור טועה" ממשיך מאור. "בעלי העסק יכולים לצאת מגדרם כדי לסמן בחנות מה פרווה, מה חלבי ומה בשרי, אבל ברגע שהמאפים מתערבבים בקופסה או בשקית, הצרכן כבר לא יודע מה זה מה והוא יכול להתבלבל ולהכשל".

אינטרס של כולם

ולא רק בורקסים - נציגי הרבנות נפגשו עם נציגים מהמאפיות הגדולות בארץ ודנו באפשרויות ההאחדה של כל המאפים – החל בקרואסונים ומאפי פילו וכלה בקובה. לפי ההצעה שעלתה בדיון קרואסון חלבי לעולם יהיה בצורת סהר והפרווה לעולם יהיה ישר, דבר הנכון גם לגבי רוגעלך. הוידאו המצורף מפרט את כל ההצעות לתקנות. 

מאוד מדגיש גם ששיתוף הפעולה בין הרבנות לבין המאפיות הוא מהותי – "אנחנו לא רוצים לכפות על אף אחד. מספיק שפעם אחת בנאדם אכל מוצר של חברה מסוימת וטעה, הוא לא יגע יותר במוצרים של החברה הזאת, כדי שידע להיזהר להבא. לכן אנחנו מאמינים שיש אינטרס לשיתוף הפעולה, והנהלים שיצאו יהיו בהסכמה מלאה של כולם – לא רק של המאפיות הגדולות שהיו בפגישה".

אבל התוצאות לא הולכות להיות מידיות: "ביקשנו מהמאפיות להתכנס בעצמן ולהציע הצעות - נתנו להן ארכה של כחודש. כשנקבל את הצעותיהן, נדון בהן ונעבד אותן לכדי החלטות שיצאו לוועדת הכשרות (שאחראית על כל נהלי הכשרות במדינה) שתדון בנושא ותחליט. ההחלטות יעברו למועצות המקומיות, ואחרי שהתהליך הארוך יסתיים, נראה את התוצאות". 

ומה אתם חושבים? ספרו לנו בתגובות

>> מה חשבנו על הפיתות החדשות של ארומה?
>> עוגיות שוקולד מדליקות של אביבה