אם אתם רוצים לעצבן אמהות בקלות – העלו בפניהן את נושא מחירי הארטיקים בקיץ הישראלי, ותראו שלא תהיה אחת שתישאר אדישה. נדמה שלא משנה כמה ההורים מצליחים לחסוך על הפעילויות והאטרקציות היקרות בחופש הגדול, כשמגיעים לעמוד עם הקטנים מול הקיוסק בסוף הבילוי או בבריכה – קשה מאוד שלא להתרתח.
"אסור לשתוק על הגניבה הזאת", אומרת אילת בן-חיים חסיד, אמא לשלושה ממודיעין. "בשבוע שעבר הייתי עם הילדים באילת. אני בדרך כלל לא קונה גלידות במקומות כאלה, ולא סתם – בעיר המלכים ביקשו 13 שקלים על קרטיב פשוט. הם ממש נסחפו שם עם המחירים. בבריכה העירונית במודיעין לוקחים פחות מזה על ארטיק וניל מצופה, ואני מאמינה שהם מרוויחים יפה. אין צורך לגנוב את האנשים!".
טווח המחירים לקרטיב: בין חצי שקל ל-14 שקלים
קרטיב פשוט, מהסוג הדביק והפופולרי ביותר, נמכר על ידי חברת נסטלה ללקוח הקמעונאי ב-1.84 ש"ח. לפי המחירון של נסטלה, המחיר המומלץ לצרכן הוא 2.3 שקלים. היות שמרבית העסקאות בין נסטלה או היצרנים הגדולים האחרים לבין הקמעונאים נעשות בהסכמים לרכישות ארוכות טווח, אפשר להניח שמרבית העסקים רוכשים חבילות של קרטיבים במחירים נוחים אף יותר. לא פלא, לכן, שניתן למצוא קרטיב במכולות שכונתיות רבות במחיר הסביר של שקל אחד, או חבילה של עשרה קרטיבים בעשרה שקלים.
הטווח שעליו מתפרש מחירו של קרטיב כזה הוא עצום: ב"קובי ממתקים" במודיעין אפשר לקנות 15 קרטיבים בעשרה שקלים (כ-60 אגורות לקרטיב), ב"מחסני גלידה" בקריות או באשדוד 12 או 13 קרטיבים בעשרה שקלים (כ-70 אגורות לקרטיב) ובפיצוצייה אחת בסמוך לשוק התקווה מצאנו 24 קרטיבים ב-20 שקלים (כ-80 אגורות לקרטיב). קרטיב בודד בשקל אפשר לקנות בחנויות המפעל של גלידות פלדמן ברחבי הארץ.
אם קונים ברשתות השיווק הגדולות, המחיר עולה מעט. עשיריית קרטיבים תעלה בשופרסל כ-17.5 ש"ח (1.75 שקלים לקרטיב) ובמגה מעל 2 שקלים ליחידה. בפיצוציות ברחבי תל אביב תשלמו כבר 3, 4 או 5 שקלים לקרטיב בודד, תלוי בקרבה למרכז העיר או לחוף הים. בחוף דדו בחיפה ובגן החיות התנ"כי בירושלים יעלה הקרטיב 5 שקלים, ושמענו גם על מוכר "ארטיק קרטיב" על חוף הים שביקש תמורתו לא פחות מ-14 שקלים.
"אני מסבירה לבנות שלי שבמחירים האלה אני לא קונה"
אפשר לראות את הטירוף בטווחי המחירים גם בגלידות האחרות, כמובן. ארטיק חלבי מצופה, מהסוג הסטנדרטי, יעלה בסופרים הגדולים כ-3.5 שקלים, במכולות 4-5 שקלים, בפיצוציות בתל אביב כ-8 שקלים ובגן החיות 9 שקלים – מחיר כפול ממחירו לקמעונאים במחירון נסטלה, העומד על 3.89 שקלים. מאגנום הפופולרי, לעומתו, יעלה בין 8 ל-16 שקלים ברחבי הארץ.
מה הפתרון? הורים רבים מצהירים כי הם רוכשים את הגלידות לילדים אך ורק במארזים בסופר או במכולות השכונתיות, אם המחירים בהן הוגנים, ובשום אופן לא באתרים, בבריכות או בחופים. "קניתי אצלנו במרכז המסחרי ליד הבית שישייה של קרטיב ויטמינצ'יק, ארבעה הלו קיטי וקוקילידה, והכל ביחד עלה לי רק 36 שקלים. בבריכה זה היה עולה לי מעל 50", אומרת שרון ניב, אם לארבע. "אני פשוט לא קונה שם. אני אומרת לבנות דוגרי: אני לא קונה לכן במחירים האלה. בבית כל אחת תקבל ארטיק מושקע שנקנה במכולת במחירים שפויים".
"אני לגמרי בעד רווח של בעלי עסקים, אבל זה לא רווח, זה ניצול", מוסיפה גם בן-חיים חסיד. "חלק מהחוויה של ים בריכה בקיץ זה הארטיק. למה להגזים עם המחירים?".
מקפיאים מיץ שאוהבים וזוללים בלי לשלם
ואנחנו ממליצים: לנשום עמוק, לא להתעצבן – ופשוט להכין קרטיבים מצוינים, טעימים, דביקים ומדליקים, בחינם לגמרי, בבית. איך עושים את זה? מכינים מיץ שאוהבים, שמים בכוס פלסטיק ומקפיאים כשעה. אחרי שהמיץ קופא קצת מוציאים, מוסיפים את המקל ומחזירים להקפאה לעוד שמונה שעות לפחות. ולמעוניינים להתעמק:
>> קרטיבים ביתיים של איילת הירשמן
>> ועוד ארטיקים שווים ובריאים שאפשר להכין בבית