
לפי "הביזנס אינסיידר", תעשיית הבשר אחראית ל-14.5 אחוזים מפליטת גזי חממה בעולם, ובכך משפיעה משמעותית על שינויי האקלים. ככל שאוכלוסיית העולם גדלה וצורכת יותר מוצרים מן החי, כך גוברות גם ההשלכות על שינויי האקלים וזיהום האוויר והקרקע, שיכולות להיות הרות אסון.
מה יהיה על גזי החממה?

אם כך, גם צמחונות וגם טבעונות היו משיגות תוצאות משמעותיות בכל הנוגע לאיכות הסביבה, וכל זה בלי ההוצאות הגבוהות שכרוכות בהתערבות חיצונית במוקדי אנרגיה ושימוש בטכנולוגיות של אנרגיה מתחדשות. בשורה התחתונה, נראה שהוויתור האוניברסלי על הבשר לא ימנע את התחממות כדור הארץ אך בהחלט יתרום לשינוי האקלים.
אבל מלבד השינוי הסביבתי החיובי, הימנעות מאכילת בשר תשפיע באופן קריטי גם על כלכלת העולם. 1.3 מיליארד אנשים מתפרנסים מייצור ומכירה של מוצרים מן החי. אם הביקוש לבשר ייעלם בן לילה, הפרנסה של כל אלה תיעלם יחד איתו, והם יצטרכו לחפש מקצוע חלופי. גם חקלאים העוסקים בדרך זו אחרת בגידולים שמטרתם האכלת בעלי חיים יצטרכו להתאים את עצמם לתעשייה החדשה, או למצוא את עצמם מובטלים.
השלכה נוספת, חיובית דווקא, על הכלכלה נובעת ממרחבי המחיה שהולכים להתפנות. שטחי המרעה שעליהם נמצאים מעלי הגירה יתפנו במצב כזה, וגם אם לא כל השטחים יתאימו למגורים - אין ספק שנראה הוזלה במחירי הקרקעות.
מה עוד? סכנת הזיהומים העמידים לאנטיביוטיקה תפחת. היום קיים חשש שאכילת מזון מן החי מסכנת את בני האדם בחיידקים עמידים, בגלל האנטיביוטיקה שניתנת לחיות. "80 אחוזים מהאנטיביוטיקה משמשת כיום לחיות במשקים לשם החזקתן בתנאי צפיפות וזוהמה", אומר, חגי כהן, פעיל בעמותת אנונימוס לזכויות בעלי החיים. "אם אנשים יפסיקו לאכול בשר, הסכנה לפיתוח עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה תיבלם".
אנונימוס נגד מעדני הטלה

ומה לגבי החשש לקריסתה של תעשייה שלמה? באנונימוס לא רואים בעיה: "סביר להניח שמרבית העסקים המתבססים כיום על מכירת בשר או משרתים את התעשייה לא באמת ייאלצו להיסגר, אלא יעברו שינוי הדרגתי. תנובה, למשל, היא המשווקת מספר אחת בישראל של מוצרים מהחי - בשר, דגים, ביצים וחלב. עם זאת, כשהיא גילתה כי הביקוש למוצרים מהצומח גדל היא לא היססה להשיק מוצרים כמו חלב מהצומח או יוגורטים על בסיס סויה", אומר כהן.

לדבריו, אם התרחיש של אי אכילת בשר אכן ייצא לפועל ההשלכות יהיו אכן הרות גורל, אבל לרעה: "מדובר במאות אלפי אנשים בישראל שיאבדו את מקומות העבודה. רבנים, שוחטים, רופאים, וטרינרים, עובדי ייצור ותעשייה, אנשי שיווק ועוד. מדובר בתעשייה מאוד רחבה". להערכתו, מבחינה כלכלית מדובר בהפסדים של מיליארדי דולרים לתעשיית הבשר, וגם נזקים בריאותיים ותזונתיים לבני האדם. "יש דרכים אחרות לשמור על כדור הארץ", הוא אומר, "להפחית את השימוש במכוניות, להפחית את השימוש במוצרי חשמל. צריך לנסות להפחית את זיהום האוויר מבתי הזיקוק, לא הכול קשור לתעשיית הבשר".
האם אנחנו בכלל בדרך לתרחיש כזה, של מעבר גלובלי לצמחונות? לדעת לאטי, ההפך הגמור הוא הנכון. "אנשים אוהבים לאכול בשר. אין ירידה, ואפילו להפך - הביקוש לבשר בקר רק עולה", הוא מדגיש. "אני מאוד מכבד את המאבק של הטבעונים, אבל זה גם המאבק על המקום שלי".
אז כמה בשר נאכל ביום העצמאות? "אני מעריך שכמות הבשר שהישראלים ייקנו מגיעה ל-50 אלף טון בשר לקראת המנגלים השונים".
תגובות