לכבוד יום העצמאות וחגיגות הבשר הנלוות, החלטנו להתמקד בסוגיה קצת אחרת מהמקובל, ולבדוק מה היה קורה לבני האדם ולכדור הארץ אם לא היינו אוכלים יותר בשר. וב"לא היינו" אנחנו מתכוונים לכולם, כל בני המין האנושי, בכל העולם כולו. 7 מיליארד נפשות. האם היינו מצילים את העולם, כמו שיש לא מעט צמחונים וטבעונים שמנסים לטעון? אולי בדיוק להפך?
לפי "הביזנס אינסיידר", תעשיית הבשר אחראית ל-14.5 אחוזים מפליטת גזי חממה בעולם, ובכך משפיעה משמעותית על שינויי האקלים. ככל שאוכלוסיית העולם גדלה וצורכת יותר מוצרים מן החי, כך גוברות גם ההשלכות על שינויי האקלים וזיהום האוויר והקרקע, שיכולות להיות הרות אסון.
מה יהיה על גזי החממה?
"הביזנס אינסיידר" מספר על צוות מחקר הולנדי שבדק מה היה קורה אם כולנו היינו עוברים לצמחונות, או אפילו לטבעונות, ובדק מה היו יכולות להיות ההשלכות על כדור הארץ. החוקרים מצאו שטבעונות אוניברסלית תפחית עד 2050 את פליטת הפחמן הקשורה לחקלאות ב-17 אחוזים, את פליטת גז המתאן ב-24 אחוזים ואת פליטת תחמוצת החנקן ב-21 אחוזים. לצמחונות, מצא המחקר, היה יכול להיות אפקט דומה על הפחתת הפליטה של גזי החממה.
אם כך, גם צמחונות וגם טבעונות היו משיגות תוצאות משמעותיות בכל הנוגע לאיכות הסביבה, וכל זה בלי ההוצאות הגבוהות שכרוכות בהתערבות חיצונית במוקדי אנרגיה ושימוש בטכנולוגיות של אנרגיה מתחדשות. בשורה התחתונה, נראה שהוויתור האוניברסלי על הבשר לא ימנע את התחממות כדור הארץ אך בהחלט יתרום לשינוי האקלים.
אבל מלבד השינוי הסביבתי החיובי, הימנעות מאכילת בשר תשפיע באופן קריטי גם על כלכלת העולם. 1.3 מיליארד אנשים מתפרנסים מייצור ומכירה של מוצרים מן החי. אם הביקוש לבשר ייעלם בן לילה, הפרנסה של כל אלה תיעלם יחד איתו, והם יצטרכו לחפש מקצוע חלופי. גם חקלאים העוסקים בדרך זו אחרת בגידולים שמטרתם האכלת בעלי חיים יצטרכו להתאים את עצמם לתעשייה החדשה, או למצוא את עצמם מובטלים.
השלכה נוספת, חיובית דווקא, על הכלכלה נובעת ממרחבי המחיה שהולכים להתפנות. שטחי המרעה שעליהם נמצאים מעלי הגירה יתפנו במצב כזה, וגם אם לא כל השטחים יתאימו למגורים - אין ספק שנראה הוזלה במחירי הקרקעות.
מה עוד? סכנת הזיהומים העמידים לאנטיביוטיקה תפחת. היום קיים חשש שאכילת מזון מן החי מסכנת את בני האדם בחיידקים עמידים, בגלל האנטיביוטיקה שניתנת לחיות. "80 אחוזים מהאנטיביוטיקה משמשת כיום לחיות במשקים לשם החזקתן בתנאי צפיפות וזוהמה", אומר, חגי כהן, פעיל בעמותת אנונימוס לזכויות בעלי החיים. "אם אנשים יפסיקו לאכול בשר, הסכנה לפיתוח עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה תיבלם".
אנונימוס נגד מעדני הטלה
"ביום שהאנושות תפסיק לצרוך מוצרים מהחי, בני אדם יפסיקו לשעבד בעלי חיים במתקני התעללות תעשייתיים. יתפנו כ-60 אחוזים מהאדמות החקלאיות בעולם לטובת שימושים אחרים, כולל האפשרות לשימורם כשטחים ירוקים פתוחים. איכות המים, האוויר והקרקע ישתפרו פלאים כשלא יוזרמו אליהם הפרשותיהם של בעלי חיים וגם פליטות גזי החממה ייחתכו במחצית", מוסיף כהן.
ומה לגבי החשש לקריסתה של תעשייה שלמה? באנונימוס לא רואים בעיה: "סביר להניח שמרבית העסקים המתבססים כיום על מכירת בשר או משרתים את התעשייה לא באמת ייאלצו להיסגר, אלא יעברו שינוי הדרגתי. תנובה, למשל, היא המשווקת מספר אחת בישראל של מוצרים מהחי - בשר, דגים, ביצים וחלב. עם זאת, כשהיא גילתה כי הביקוש למוצרים מהצומח גדל היא לא היססה להשיק מוצרים כמו חלב מהצומח או יוגורטים על בסיס סויה", אומר כהן.
מטבע הדברים, לא כולם מסכימים שהפסקת אכילת בשר תהיה הפתרון לכל בעיות האנושות. "מי שבריא וטעים לו אוכל בשר ונהנה מזה, ומי שלא מפסיד את הטעם של הבשר", אומר עזרא לאטי, בעלי חברת "מעדני הטלה" העוסקת בייצור, יבוא ושיווק מוצרי בשר. "אכילת בשר היא דבר מזין ומתבקש לאנרגיית הגוף ועדיין אני מכבד כל מי שמחליט לא לאכול בשר", הוא מוסיף.
לדבריו, אם התרחיש של אי אכילת בשר אכן ייצא לפועל ההשלכות יהיו אכן הרות גורל, אבל לרעה: "מדובר במאות אלפי אנשים בישראל שיאבדו את מקומות העבודה. רבנים, שוחטים, רופאים, וטרינרים, עובדי ייצור ותעשייה, אנשי שיווק ועוד. מדובר בתעשייה מאוד רחבה". להערכתו, מבחינה כלכלית מדובר בהפסדים של מיליארדי דולרים לתעשיית הבשר, וגם נזקים בריאותיים ותזונתיים לבני האדם. "יש דרכים אחרות לשמור על כדור הארץ", הוא אומר, "להפחית את השימוש במכוניות, להפחית את השימוש במוצרי חשמל. צריך לנסות להפחית את זיהום האוויר מבתי הזיקוק, לא הכול קשור לתעשיית הבשר".
האם אנחנו בכלל בדרך לתרחיש כזה, של מעבר גלובלי לצמחונות? לדעת לאטי, ההפך הגמור הוא הנכון. "אנשים אוהבים לאכול בשר. אין ירידה, ואפילו להפך - הביקוש לבשר בקר רק עולה", הוא מדגיש. "אני מאוד מכבד את המאבק של הטבעונים, אבל זה גם המאבק על המקום שלי".
אז כמה בשר נאכל ביום העצמאות? "אני מעריך שכמות הבשר שהישראלים ייקנו מגיעה ל-50 אלף טון בשר לקראת המנגלים השונים".