שניצל עדנה מקיבוץ בית העמק
המרכיבים (ל-6 מנות):
1 ק"ג חזה עוף פרוס דק לשניצל
לתערובת הקמח:
2 כוסות קמח
1 כפית אבקת מרק עוף
1 כפית אבקת שום
פפריקה מתוקה לפי הטעם
פפריקה חריפה לפי הטעם
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
לתערובת הביצים:
3 ביצים
3 שיני שום כתושות
2 כפות חרדל
1 כפית אבקת מרק עוף
מיץ מ־2 לימונים
¼ כוס יין לבן או בירה לבנה
קמצוץ מלח
קמצוץ פפריקה מתוקה
קמצוץ פפריקה חריפה
לתערובת פירורי הלחם:
3 כוסות פירורי לחם
½ כוס שומשום
1 כפית אבקת מרק עוף
שמן לטיגון
100 גרם מרגרינה עם מלח
אופן ההכנה:
1. בקערה ראשונה מערבבים את הקמח והתבלינים: אבקת מרק עוף, אבקת שום, פפריקה, מלח ופלפל.
2. בקערה שנייה טורפים את הביצים, ומערבבים עם השום, החרדל, אבקת מרק עוף, מיץ הלימון והיין או הבירה. מתבלים במלח, בפפריקה מתוקה ובפפריקה חריפה.
3. בקערה שלישית מערבבים את פירורי הלחם, השומשום ואבקת מרק עוף.
4. מסדרים את הקערות לפי סדר הפעולות - צלחת הקמח, צלחת הביצים וצלחת פירורי הלחם.
5. מחממים במחבת את השמן והמרגרינה על אש גדולה, וכשהשמן חם מנמיכים לאש בינונית.
6. טובלים כל שניצל משני צדיו בקמח, בביצה ובפירורי הלחם ומטגנים משני הצדדים עד שמזהיב.
* את אבקת המרק ניתן להחליף במלח.
* אפשר לוותר על המרגרינה בשלב הטיגון.
גולאש ובצקניות של בית קמה
המרכיבים לגולאש (ל-6 מנות):
4 כפות שמן
2 בצלים גדולים חתוכים גס
½1 ק"ג בשר כתף בקר, חתוך לקוביות בגודל 2 ס"מ
2 כפות פפריקה מתוקה
¼ כפית קימל טחון
1 שן שום כתושה
מלח לפי הטעם
מים לפי הצורך
1 עגבנייה גדולה, מקולפת וחתוכה לקוביות, ללא הגרעינים
2 פלפלים ירוקים בהירים פרוסים לטבעות
4 תפוחי אדמה
אופן ההכנה:
1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בו את הבצל עד שהוא הופך שקוף.
2. מוסיפים את הבשר ומערבבים במשך כ־10 דקות.
3. מסירים מעל האש ומתבלים בפפריקה, בקימל, בשום ובמלח.
4. מכסים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים על אש קטנה במשך כשעה ורבע.
5. מוסיפים את העגבנייה ואת הפלפל הירוק ומבשלים במשך כ־30 דקות נוספות.
6. מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים במשך כ־30 דקות נוספות, עד שמתרכך.
7. טועמים ומתקנים תיבול. מומלץ להגיש רק למחרת, לאחר לילה במקרר. מגישים בליווי בצקניות.
בצקניות
המרכיבים (ל-6 מנות):
5 כוסות קמח
5 ביצים
5 כפות שמן
½ כוס מים
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
מים לפי הצורך
אופן ההכנה:
1. מערבלים את כל החומרים, חוץ מהמים, במערבל מזון עד לקבלת עיסה חלקה
וסמיכה מאוד. מוסיפים קמח לפי הצורך
כדי להסמיך את העיסה.
2. מניחים בצד למשך כ־30 דקות.
3. בסיר גדול מרתיחים מים ומתבלים בקמצוץ מלח.
4. מציבים מעל הסיר מסננת בעלת חורים גדולים ויוצקים לתוכה את העיסה, כך שתטפטף דרכה נטיפים לתוך המים הרותחים.
5. מבשלים במשך כ־5 דקות עד שהבצקניות צפות על פני המים, ומוציאים אותן.
עוף בתפוזים, המתכון המקורי מעין חרוד
המתכון הזוכה של נחמה בן ישראל, 1965
המרכיבים:
תרנגולת שלמה
כף מלח
כף אבקת מרק
קורט פלפלת (פפריקה)
קורט זנגביל
2 חבושים
כף קמח
לרוטב:
כף חומץ יין
50 גרם סוכר
2 כפות ליקר קירסאו
כוס מיץ תפוזים
פטרוזיליה
פרוסות תפוזים על קליפתן
אופן ההכנה:
1. מורחים את התרנגולת מבפנים ומבחוץ בכל התבלינים וממלאים אותה חבושים שקולפו ונוקו. מקמחים אותה מבחוץ ואופים בתנור חם, יוצקים עליה מפעם לפעם מן הרוטב, עד שהיא רכה, אפויה ומוכנה לאכילה.
2. את הרוטב מכינים כך: מערבבים במחבת את הסוכר בחומץ ומבשלים עד שהסוכר יזהיב. לאחר מכן מוסיפים את מיץ התפוזים והליקר ומביאים עד רתיחה.
3. כאשר התרנגולת מוכנה, עורכים אותה על צלחת הגשה נאה, ומקשטים בפרוסות התפוזים ובפטרוזיליה.
עוף בתפוזים 2012
המתכון העדכני שמוגש בעין חרוד איחוד
המרכיבים (ל-6 מנות):
6 כרעי עוף טריות ושטופות
2 כפות שמן זית
לרוטב:
2 כפות עלי תימין טרי
½1 כוסות מיץ תפוזים סחוט טרי
¼ כוס רוטב צ'ילי מתוק מוכן
4 כפות רוטב סויה מוכן
1 כף גדושה שום כתוש
1 כף פלפל שחור גרוס
לקישוט:
מלח גס לפי הטעם
1 תפוז פרוס לפרוסות
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־170 מעלות.
2. מושחים את הכרעיים בשמן זית ושמים בתבנית.
3. מכינים את הרוטב: מערבבים היטב את כל המרכיבים ויוצקים על הכרעיים.
4. זורים על הכרעיים את המלח הגס ומקשטים בפרוסות התפוז ואופים בתנור במשך כ־50 דקות או עד שמשחים.
פשטידת פלחי תפוחי אדמה מקיבוץ להבות הבשן
המרכיבים:
(לתבנית פיירקס בגודל 40x27 ס"מ)
לפשטידה:
3 כפות שמן לטיגון
2 בצלים גדולים קצוצים
5 שיני שום קצוצות
½ ק"ג בשר בקר טחון
½ ק"ג בשר עוף טחון
½ כוס מים
צרור שמיר קצוץ
צרור פטרוזיליה או כוסברה קצוץ
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
8 תפוחי אדמה מקולפים ופרוסים דק
½ כוס שמן
פפריקה לפי הטעם
לרוטב:
3 כפות שמן
3 כפות קמח
1 כוס מים
קמצוץ מלח
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־220 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מחממים בסיר שמן ומטגנים בו את הבצל עד שמתחיל להזהיב. מוסיפים את השום לטיגון קצרצר.
3. מוסיפים את הבשר הטחון ואת המים ומערבבים היטב.
4. מבשלים במשך כ־10 דקות על אש בינונית תוך כדי ערבוב.
5. מוסיפים את השמיר והפטרוזיליה, מתבלים במלח ובפלפל שחור ומערבבים במשך 5 דקות נוספות. מניחים בצד.
6. מערבבים בכלי נפרד את תפוחי האדמה עם חצי כוס השמן ומתבלים בפפריקה ובמלח.
7. משטחים את פרוסות תפוחי האדמה בתבנית ואופים במשך כ־10 דקות עד שמזהיב קלות. מצננים. מותירים את התנור בחומו.
8. מכינים את הרוטב: מחממים בקלחת את השמן על אש קטנה. מוסיפים את הקמח ובוחשים עד שצבעו הופך לחום בהיר. מוסיפים את המים ובוחשים עד שמתקבל רוטב אחיד. מתבלים במלח ובפלפל שחור. מסירים מהאש.
9. מכינים את הפשטידה: מסדרים בתבנית חצי מכמות תפוחי האדמה. יוצקים מעל מחצית מכמות הרוטב.
10. משטחים מעל את תערובת הבשר ומהדקים.
11. מקלפים מנייר האפייה את שאר תפוחי האדמה ומכסים את הבשר.
12. יוצקים על תפוחי האדמה את שארית הרוטב.
13. אופים במשך כ־20 דקות עד שמשחים.
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!