לאחרונה, באקט אמיץ-לכאורה ומיוחצן, הוצבה בבית ספר בחולון מכונת מוצרי חלב, שתחליף את מכונות הממתקים המוכרות. בהתחלה היוזמה נשמעה לי מבורכת - במקום מכונה של ממתקים ייתנו לילדים אופציות חכמות יותר. אבל לאחר שראיתי מה בדיוק נמכר במכונה החלופית הבנתי שאין פה איזו יוזמה מהפכנית שאמורה לתרום לילדים, אם כבר אז לגופים אחרים. המכונה החדשה, המציגה בגאווה את סיסמת ה"3 מוצרי חלב ביום" של מועצת החלב, מציעה בעיקר סוגים שונים ורבים של שוקו, יוגורטים ומשקאות יוגורט ממותקים.

ילד בחולצת ג'ינס יושב ושותה חלב מחייך (צילום: Larisa Lofitskaya, Istock)
ילד שותה חלב. ככה צורכים סידן! | צילום: Larisa Lofitskaya, Istock

מה בכלל הביא ליוזמה הזו? מסקר מב"ת (מצב בריאות ותזונה לאומי) של משרד הבריאות נמצא כי צריכת הסידן אצל בני נוער אינה מספיקה. לפי תוצאות הסקר, רק 21.7% מהבנים ו-31% מהבנות אובחנו כמי שצורכים סידן בכמות המומלצת (1,300 מ"ג ליום) או יותר. כמות של 1,300 מ"ג היא לא מעטה, ויש לצרוך 3-4 מוצרי חלב ביום בשביל להגיע אליה. אין ספק שסידן הוא מינרל חיוני ביותר לגוף האדם, ובעיקר בגיל ההתבגרות. בגילאים 9-18 כמות צריכת הסידן היומית המומלצת היא הגבוהה ביותר, מכיוון שלפחות 90% ממסת העצם מושגת עד גיל 18. מלבד תרומתו של הסידן לבריאות העצם ובנייתה, הוא חיוני גם לבריאות השיניים, לתהליך קרישת הדם ולהעברת אותות עצביים והתכווצויות של שרירים. אז כן, אין ויכוח על זה שסידן זה חשוב.

שוקו הוא ממתק לכל דבר

עכשיו בואו נתעמק לרגע במקורות הסידן שהמכונה החדשה מציעה: יש שם 3 סוגים שונים של שוקו (חלקם באריזות גדולות למדי), משקאות יוגורט ממותקים ויוגורטים עם תוספת של קציפת פירות.

שוקו חם (צילום: istockphoto)
שוקו. מלא בסוכר | צילום: istockphoto

בואו נתחיל בשוקו: ידעתם שקקאו מפחית את הספיגה של הסידן בגוף? ילד ששותה שוקו לא מקבל כמות מי יודע מה גדולה של סידן. מה הוא כן מקבל? באריזת הקרטון של שוקו יטבתה (חצי ליטר) יש 370 קק"ל, 57 גרם פחמימות ו-10 גרם שומן (כולל). בבקבוק (400 מ"ל) שוקו shock יש 292 קק"ל, 42.4 גרם פחמימות ו-8 גרם שומן. כדי לסבר את האוזן, מנת פחמימות אחת שווה ל-15 גרם פחמימות. כמה דוגמאות למנת פחמימות אחת: פרוסת לחם, 2 לחמית, 1/2 כוס אורז/פסטה/קוסקוס/פתיתים. אז כשהילד שלכם שותה 1/2 ליטר שוקו הוא צורך את כמות הפחמימות שיש ב-4 פרוסות לחם. כמה מתוך הפחמימות הללו הוא סוכר פשוט? בקרטון המדובר של יטבתה יש (תכינו את עצמכם): כ-11 כפיות סוכר (!). בבקבוק של שוקו shock יש 8 כפיות סוכר. לפי הנתונים האלו, אפשר להבין ששוקו הוא ממתק לכל דבר.

האם הוא מזיק פחות מהממתקים הנמכרים במכונות הרגילות? בואו נראה: בחטיף פסק זמן יש 239 קק"ל, 22 גרם פחמימות ו-14 גרם שומן. באריזת קיט-קט יש 249 קק"ל, 31 גרם פחמימות ו-12 גרם שומן. בשקית במבה קטנה יש 133 קק"ל, 10 גרם פחמימות ו-8.5 גרם שומן. בשקית קטנה של תפוצ'יפס קראנצ' יש כ-280 קק"ל, 27 גרם פחמימות ו-17.5 גרם שומן. בקיצור - שוקו וחטיף מזינים (או לא מזינים) בערך אותו הדבר.

יוגורט ורוד (צילום: Ivan Bajic, Istock)
יוגורט ממותק. עדיף לאכול יוגורט פשוט בתוספת פרי אמיתי | צילום: Ivan Bajic, Istock

כשמדברים על המלצה לצריכת מוצרי חלב ההתמקדות היא כמובן במוצרי חלב שהם לא ממותקים. בכל מוצרי החלב הממותקים אמנם יש ויטמינים ומינרלים חשובים, כמו ויטמין D, ויטמין B12, אשלגן, סידן וזרחן, אך כמויות הסוכר האדירות שהם מכילים מביאות אותנו לחשוב שאולי זה לא שווה את זה. כמויות סוכר גבוהות שכאלו גם תורמות לבעיות בריכוז - סוכר פשוט נספג בדם מאוד מהר, ריכוזו עולה לשיא ואז צונח מטה באותה מהירות. השינויים הקיצוניים הללו מביאים בסופו של דבר לירידה ביכולת הריכוז, עניין בעייתי במיוחד כשאתה תלמיד בבית ספר.

כריך בריאות עם סלמון (צילום: דניה ויינר,  יחסי ציבור )
כריך בריא. תורם לריכוז של הילדים יותר מחטיף | צילום: דניה ויינר, יחסי ציבור

היוזמה של משרד החינוך כוללת, חוץ מהכנסת מכונות הממכר למוצרי חלב, גם העברת שיעורים והדרכות בנושאי תזונה נכונה על ידי דיאטניות - שזו באמת החלטה מבורכת. לצד זה היינו שמחים למצוא בבתי הספר מכונות עם כריכים מלחם מלא, פירות וירקות צבעוניים ארוזים באריזות ואקום מוכנים לאכילה או אריזות קטנות של אגוזים, שקדים או בוטנים. למוצרים אלו יש יתרונות תזונתיים רבים והם גם שומרים על רמות סוכר מאוזנות אצל הילדים, דבר התורם ליכולת הריכוז שלהם לאורך זמן.

סידן יש גם בטחינה

בשנים האחרונות החל גל היוצא כנגד מוצרי חלב באופן כללי. באופן אישי אני לא נגד מוצרי חלב (לא ממותקים כמובן), ואני חושבת שיש בהם רכיבים רבים החיוניים לגוף שלנו. מצד שני, ישנם רבים, בכללם ילדים, שלא מגיבים טוב למוצרי חלב. השכיחות של אי-סבילות ללקטוז משתנה באוכלוסיות שונות, ויכולה להגיע למעל 60% באוכלוסייה היהודית בארץ. לטובת אלה שווה לציין שיש עוד מקורות לסידן - כמו טחינה וסרדינים.

בשורה התחתונה, יוזמות לשינוי הרגלי האכילה של הילדים והנוער בישראל הן חיוביות ומבורכות, אבל חשוב לבצע אותן בצורה נכונה. בשביל שינוי אמיתי היה צריך לעשות קצת יותר מלהחליף את הממתקים הרגילים בממתקים אחרים, בדמות מוצרי חלב.

 

החטיף

קלוריות

פחמימות

שומן (כולל)

תפוצ'יפס קראנצ' (שקית קטנה, 50 גרם)

280

27

17.5

 

במבה (שקית קטנה, 25 גרם)

133

10

8.5

 

קיט קט

249

31

12

 

פסק זמן

239

22

14

שוקו shock (400 מ"ל)

292

42.4

 

8

שוקו יטבתה (500 מ"ל)

370

57

10

משקה יוגורט יופלה בטעמי פירות (250 מ"ל)

198

35

4

froop קציפת תותים של מולר (גביע)

171

27

4.5

 

משקה בוקר בטעם תות-בננה של דנונה שטראוס (267 מ"ל)

197

35

 

4

 

*הכתבה באדיבות הבלוג חמוציות

גם אתם לא מסכימים עם השינוי החדש? שתפו את הכתבה עם החברים בפייסבוק

>> פסח 2012: 4 מתכוני צלי בקר
>> מושלמות גם לפסח: עוגיות שוקולד ללא גלוטן