מה צריכה מנה בשביל לקבל את התואר "מנחמת"? זה יכול להיות נוכחות משמעותית של חמאה או תפוחי אדמה, שלא לדבר על שוקולד, ולפעמים בכלל מרקם קרמי ונעים, אבל האמת? אין כאן שום נוסחה - כשפוגשים אוכל מנחם פשוט מזהים אותו. רוצים לטבוע בתוך הצלחת? זאת כבר התחלה טובה. הנה הבחירות שלנו:

בייגלה ירושלמי של חנושה (צילום: חנושה (בת חן שמעיה), mako אוכל)
בייגלה ירושלמי של חנושה | צילום: חנושה (בת חן שמעיה), mako אוכל

הפחמימה הקרויה בייגלה ירושלמי היא נעימה ומרגיעה לאכילה, אבל נעימה ומרגיעה לא פחות להכנה. את כל המילים שיש לידיים שלכם לומר תכניסו לתוך בצק השמרים הזה. הוא יכול לשאת הכל, והתוצאה תהיה טובה, רכה וטעימה בכל מקרה.

בייגלה ירושלמי

לחם כוסמין ללא לישה של קרן אגם (צילום: קרן אגם, mako אוכל)
לחם כוסמין ללא לישה של קרן אגם | צילום: קרן אגם, mako אוכל

רוב המתכונים בכתבה הזאת הם עתירי קלוריות, חלקם הגדול עתירי שומן ו/או סוכר. לא כך הלחם הזה של קרן אגם. מדובר בלחם מקמח כוסמין מלא, שבניגוד גמור למה שאפשר לדמיין הוא רך כמו כרית, לא דחוס ולא יבש, ואתם יודעים מה? אפילו ללוש את הבצק לא צריך.

לחם כוסמין

לחמניות וניליות עם מילוי תפוחים וקינמון (צילום: קרן אגם, mako אוכל)
לחמניות וניליות עם מילוי תפוחים וקינמון | צילום: קרן אגם, mako אוכל

עוד מהלחמים של קרן אגם, אבל הפעם מקמח לבן, עם בצק בניחוח ונילי ותוספת של מלית תפוחי עץ וקינמון. אם לקבל כווייה בחך, אז בשבילן.

לחמניות תפוח עץ וקינמון

לביבות גבינה וריוויון מתוקות על מגש (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
לביבות גבינה | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

לא, לא מדובר בפנקייק (שכבודו במקומו מונח וזוהר למרחקים!) - מדובר בלביבות על בסיס גבינה לבנה ורוויון, שדואג שהן יצאו רכות רכות, וגם סוכר, וניל וקינמון לחובבים. מגישים עם דבש, סירופ מייפל או ריבה, ובמצבי חירום אפשר גם להכין מהן כריך מתוק (כפול או משולש, אנחנו לא שופטים).

לביבות גבינה מתוקות

בגזרה המלוחה תמיד אפשר לסמוך על יונית צוקרמן שתציע את המנה הכי ביתית ומחממת לב שיש. אחרי התלבטות לא קצרה בחרנו לא ללכת על אחד הסירים הנפלאים שבהם היא ידועה (הם מחכים לכם כאן), אלא דווקא על מאפה מסוג בורקס, במילוי של תערובת בשרית עם פטריות. רוצים לקחת את זה עוד שלב קדימה? אפשר גם להכין רוטב. 

בורקס בשר משפחתי

בורקס בשר בתבנית (צילום: יונית סולטן צוקרמן, mako אוכל)
בורקס בשר בתבנית | צילום: יונית סולטן צוקרמן, mako אוכל

עוגת הגבינה הזו, שמרכיבים בתוך קערה ענקית, יכולה בכיף להספיק ל-6 מנות, אולי אפילו יותר, אבל בימים כאלה אנחנו מעדיפים פשוט להתיישב איתה על הברכיים עם כמה אנשים שאנחנו אוהבים, ולחפור בכף, ישר מהקערה לפה. בוודאי תסכימו איתנו שזאת לא העת לגינונים.

עוגת גבינה בקערה

מזג האוויר אומנם לא ממש מתאים את עצמו לזמן בשנה, ובטח שלא למצב הרוח הלאומי, אבל יש זמנים שבהם האדם צריך מולו קערה של מרק שעועית חם וטוב, ולא משנה כמה מעלות יש בחוץ. רוצים להכניס פנימה אורז מבושל? אנחנו האחרונים שנעמוד בדרככם. אפשר להכין בלי בשר, אבל אפילו יותר טעים עם. יש לכם עצמות בקר במקפיא? זרקו גם אותן לתוך הסיר, רע לא יצא מזה.

מרק שעועית

מרק שעועית (צילום: אודי אסרף,  יחסי ציבור )
מרק שעועית | צילום: אודי אסרף, יחסי ציבור

פעם - עניין של 30-40 שנה - היה אפשר למצוא את העוגה הזאת בהמון בתים, מאז היא פינתה את מקומה לעוגות אופנתיות יותר, ועכשיו, אנחנו מרגישים, זה בדיוק הזמן להחזיר אותה לחיים - בגרסה מותאמת ומשודרגת, כמובן. הבסיס הוא עוגת שוקולד פשוטה יחסית (עם שוקולד אמיתי, לא קקאו. אנחנו לא ברברים), מעליה שכבת קרם וניל (עם אינסטנט פודינג כמובן) ולסיום ציפוי של שוקולד.

עוגת שוקולד נוסטלגית עם קרם וניל

עוגת שוקולד נוסטלגית (צילום: קרן אגם, mako אוכל)
עוגת שוקולד נוסטלגית | צילום: קרן אגם, mako אוכל

אנחנו מסתכלים על התמונה של הסיר הזה, וכבר מרגישים יותר טוב. שימו לב, לא מדובר במתכון הכי קל ובסיסי לספגטי עם קציצות - יש כאן עשבי תיבול גם בקציצות וגם ברוטב, ואת הקציצות מטגנים לפני הכניסה לרוטב (האמת, לא חייבים. אבל זה יותר טעים ככה). ההמלצה שלנו היא לעשות מה שכתוב, כי התוצאה באמת שווה את זה. 

ספגטי מיטבולס

ספגטי מיטבולס (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
ספגטי עם קציצות בשר | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

מי שזוכר את עוגת השוקולד מלפני שתי פסקאות בטוח מכיר גם את עוגת הקצף והקצפת, שליוותה אותנו בערך באותן שנים. בזכות לייזה פאנלים, שכללה אותה בספר "לפני, אחרי ותוך כדי", העוגה עשתה קאמבק מסוים בשנים האחרונות, ומדובר בחדשות טובות לא רק למי שהיא מעוררת בו נוסטלגיה אלא גם לכל מי שיודע להעריך מרנג, קצפת ואת השילוב ביניהם.

עוגת קצף וקצפת

עוגת קצף וקצפת של לייזה פאנלים (צילום: גיא בהר, לפני, אחרי ותוך כדי, הוצאת מודן)
עוגת קצף וקצפת של לייזה פאנלים | צילום: גיא בהר, לפני, אחרי ותוך כדי, הוצאת מודן

לחמניות ביתיות זה תמיד טעים, אבל כשמחליפים את המים בבצק בחלב, מטמיעים בו קצת חמאה ומחביאים מילוי של נוטלה - התוצאה היא כבר בליגה אחרת.

לחמניות במילוי נוטלה

לחמניות במילוי נוטלה (צילום: עדי קלינגהופר, mako אוכל)
לחמניות במילוי נוטלה | צילום: עדי קלינגהופר, mako אוכל

גם פחמימה, גם מתוקה וגם בבישול ארוך (במקרה הזה, אפייה ארוכה) - השילוב הזה, ביחד עם הטעם הבאמת מטריף, הופך את הקוגל החרפרף-מתקתק למאכל הנחמה הקלאסי. 

קוגל ירושלמי

קוגל על השולחן (צילום: דניאל לילה, על השולחן)
קוגל ירושלמי. גם וגם וגם | צילום: דניאל לילה, על השולחן

יש כאלה שחושבים שדייסה זה אוכל תינוקות, ואין לנו מה להגיד להם למעט "פחחחחח, פראיירים". אבל גם אותם אנשים בטוח ייהנו מהדייסה הספציפית הזאת, שהיא בעצם סוג של פאי תפוחים רק בגרסה רכה ומנחמת יותר.

דייסת שיבולת שועל משודרגת

דייסת פאי תפוחים (צילום: רון יוחננוב, mako אוכל)
דייסת פאי תפוחים | צילום: רון יוחננוב, mako אוכל

ועוד דייסת קוואקר אחת, הפעם עם שוקולד, כדי לזכור שתמיד אפשר יותר מתוק.

דייסת קוואקר עם שוקולד

דייסת שוקולד (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
דייסת שוקולד | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

מבין כל המרקים, מרק בצל הוא אחד המרגיעים ביותר. קערה כזו, עם כל התוספות הנלוות, והנפש כבר נהיית קצת יותר שקטה. 

מרק בצל צרפתי

מרק חלב בצלים וקרוטוני קשקבל (צילום: joannawnuk, ShutterStock)
מרק בצל צרפתי | צילום: joannawnuk, ShutterStock

את האמת, לא הייתם שמחים לגור בתוך עוגת שמרים? ברור שכן, ולא רק בימים של מלחמה. אז נתחיל עם שבלולי קינמון, שבנוסף לניחוחות השמרים מפיצים גם את ניחוח הקינמון מטריף החושים.

מתכון: סינרולים

שבלול קינמון מתוך התבנית (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
שבלול קינמון מתוך התבנית | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

ונמשיך עם עוגת שמרים קרמבו, שהיא מעולה ומנחמת כי היא עוגת שמרים, וגם כי מוטמנים בה קרמבואים שלמים!

עוגת שמרים קרמבו

שושני שמרים קרמבו - לפני הגלגול (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
שושני שמרים קרמבו - לפני הגלגול | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל
שושני שמרים קרמבו (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
שושני שמרים קרמבו | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

הפודינג הזה הוא לא באמת פודינג, אלא תפוח עץ שנעטף בחמאה ונכנס לאפייה כל כך ארוכה, עד שקיבל מרקם פודינגי לגמרי. 

פודינג תפוחי עץ

פודינג תפוחי עץ עם אגוזים מסוכרים  (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
פודינג תפוחי עץ עם אגוזים מסוכרים | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

מרק גריסים ופטריות - קרופניק, בשבילכם - הוא עוד מרק שכולו נחמה. כאן בגרסה משודרגת שהופכת אותו לטעים אפילו יותר.

מרק קרופניק

מרק גריסים ומנגולד (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
מרק גריסים | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

הבראוניז האלה כל כך שוקולדיים וטעימים, שאחריהם בטוח תחשבו שהחיים טובים יותר ממה שהם באמת.

בראוניז אקסטרה מושחתים

בראוניז (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
בראוניז אקסטרה מושחתים | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

ועוד בראוניז, פשוט כי השילוב של שוקולד וקוקוס יכול לדעתנו לנצח הכל.

בראוניז באונטי

בראוניז קוקוס על השולחן (צילום: דניאל לילה, על השולחן)
בראוניז באונטי | צילום: דניאל לילה, על השולחן

אחרון בגזרת המרקים - מרק אפונה, שהוא גם בריא וגם טעים למות, עם מתקתקות עדינה וסמיכות שעושה טוב על הנשמה.

מרק אפונה

מרק אפונה עם חזה אווז (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
מרק אפונה | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

פאי פקאן הוא משפר מצב רוח ידוע, אבל לא תמיד יש את האנרגיה, הזמן או החשק כדי להכין אותו. אז הנה גרסה סופר מקוצרת, וטעימה ממש ממש. מניסיון.

חיתוכיות אגוזים

חיתוכיות אגוזים וקרמל (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
חיתוכיות אגוזים וקרמל | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

מה יותר מנחם ומפנק מפירה? התשובה היא פירה מטוגן - כזה שבילה כמה רגעים במחיצת שמן זית וחמאה, שהשחימו אותו קצת והוסיפו לו טעמים של חטא.

פירה מטוגן

פירה מטוגן (צילום: דנה בר-אל שוורץ, mako אוכל)
פירה מטוגן | צילום: דנה בר-אל שוורץ, mako אוכל

יש קסם מיוחד בלחם שאופים לבד, בעיקר כי כבר שעות לפני האכילה מתחילה חוויית הסנפת הניחוחות המשמעותית לא פחות. עכשיו קחו את אותו לחם ביתי והשחילו בין שכבותיו תערובת של חמאה, שום וגבינה. מה קיבלתם?

לחם גבינות נתלש

לחם גבינות ושום נתלש - תלוש (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
לחם גבינות ושום נתלש | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

חצילים הם מאכל שכולו נחמה, וגם השמיכה הנעימה של הטחינה החמימה מוסיפה לזה. והבשר הטחון? טוב, אנחנו אמורים לשבוע ממשהו (וזה גם טעים אש).

סינייה בשר וחצילים

סינייה בשר וחצילים, Belly Pro (צילום: @thebellypro)
סינייה בשר וחצילים, Belly Pro | צילום: @thebellypro

אם אתם בעניין של תפוחי אדמה מעוכים, כאן אתם יכולים למצוא מתכון בסיסי מצוין. אבל אם אתם רוצים לקחת את זה שלב אחד קדימה, עם חיזוק של אורגנו, גבינות וזעתר - זה המתכון שייקח אתכם לשם.

תפוחי אדמה מעוכים משודרגים

תפוחי אדמה מעוכים מושלמים (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
תפוחי אדמה מעוכים מושלמים | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

מחפשים את הנחמה הפחמימתית הקלאסית? מק אנד צ'יז, נו מה.

מק אנד צ'יז

מק אנד צ'יז מהיר (צילום: גיל גוטקין, mako אוכל)
מק אנד צ'יז מהיר | צילום: גיל גוטקין, mako אוכל

יש משהו אייטיזי באפייה של ירק מוקרם בבשמל, אבל מי אנחנו שנצא נגד האייטיז? אם זה הקטע שלכם, ראשית אין לכם שום סיבה להתבייש, ושנית - המתכון הזה הוא בול.

כרובית אפויה בבשמל

כרובית אפויה בבשמל (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
כרובית אפויה בבשמל | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

הבשמל שולח אותנו ישר למחשבות על מוסקה, עם השילוב הקסום שכבר פגשנו פה של בשר טחון וחצילים, אבל חכו - גם לשומרי הכשרות יש פתרון נהדר. המתכון הזה יניב לכם מוסקה פשוט מושלמת, שאין בה שום רכיב חלבי.

מוסקה

מוסקה (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
מוסקה | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

ועוד תפוד לחבורה: פאי רועים הוא אחד המאפים שהכי כיף להתנחם בהם, וכאן, בגרסה של אהרוני, זה אפילו כיף מהרגיל. יש פה פטריות, יש פה ערמונים וכן, יש פה גם בשר טחון ופירה הגון. בקיצור, לא יהיה אחד בשולחן שיזלזל בכישורי המטבח שלכם.

פאי רועים של אהרוני

פאי רועים (תמונת AVI: mako)
פאי רועים | תמונת AVI: mako

ולסיום עוד שניים מתוקים: העוגה שאתם רואים כאן היא לא בדיוק עוגה, אלא מעדן מתוק שהוא בין סופלה לפודינג אורז, שאצל הילדים בגרמניה נחשב לפינוק מיוחד. אז מה, לנו לא מגיע?

עוגת אורז אפויה

עוגת אורז אפויה של תום פרנץ (צילום: דן פרץ, mako אוכל)
עוגת אורז אפויה של תום פרנץ | צילום: דן פרץ, mako אוכל

ולסיום סיומת - עוד אחד מהשילוב המפנק והמנחם ביותר של עולם המתוקים: שוקולד וקוקוס.

עוגת שוקולד וקוקוס

שיבואו ימים טובים, ושכל החטופים כולם יחזרו במהרה לבתיהם.