רק בן 15 היה מתיאש הוניאדי (Hunyadi Mátyás) כשהוכתר למלך הונגריה ב־1458, והיה לגדול המלכים המדיארים. הוא היה איש רנסאנס אמיתי: בנה מבצרים והקים מצודות, ייסד ספרייה מלכותית והוציא לאור את ספר החוקים הראשון בממלכה.

כשנשא לאישה את ביאטריקס (Beatrix) מארגון, בתו של מלך נאפולי, הביאה עמה הנסיכה הצעירה במזוודה, לצד השמלות של ורסאצ'ה, גם בצל ושום, גבינות והכי חשוב - פסטה. אלה נקלטו מהר במולדת החדשה, במיוחד הפסטה.

עם השנים רבו מיני מנות האטריות המכונות בהונגרית טֵסְטָה (Tészta) או מֵטֶלְט (Metélt) והוגשו גם למנה ראשונה או אפילו עיקרית, וגם לקינוח. אטריות עם כרוב (KÁPOSZTÁS KOCKA), עם גבינה (Túros Csusza) ואפילו עם אגוזים ועם פרג (Mákos/Diós Metélt). הטסטה עברה את הטסט.

סבתא ננה הכינה קָאפּוֹסְטַאש טסטה, ריבועים של אטריות רכות שנחו להנאתן בתוך ערימה של כרוב חמים שקורמל לאיטו. לפעמים הגישה אטריות עם אגוזים. לפעמים פיזרה קקאו מסוכר מעל. מאמא מיה! כמה שזה היה טעים.

אטריות בכרוב (צילום: מיכל רביבו, יחסי ציבור)
אטריות בכרוב | צילום: מיכל רביבו, יחסי ציבור

אטריות בכרוב - KÁPOSZTÁS KOCKA

חומרים (4 מנות):
1 ראש כרוב קטן
1 כף מלח
3 כפות סוכר
1 כפית פלפל שחור גרוס
400 גרם אטריות ביצים מיובשות, רצוי מרובעות
רבע כוס מים

לטיגון:
50 גרם חמאה או 3 כפות שמן

אופן ההכנה:

1. שוטפים את הכרוב ומגררים אותו. ממליחים אותו ומניחים בצד למשך כחצי שעה כדי שיגיר את נוזליו. סוחטים אותו ושוטפים ביסודיות כדי לנקות את שאריות המלח.

2. מטגנים בסיר את הכרוב, ומוסיפים סוכר ופלפל שחור גרוס תוך כדי בחישה עד שמזהיב. לאחר כעשר דקות מוסיפים מים לפי הצורך, כדי שלא ייחרך.

3. מבשלים את האטריות במים, מסננים ומוסיפים לסיר עם כרוב. מערבבים ומתקנים תיבול לפי הטעם.

*אם משתמשים בפסטה טרייה יש להגדיל את כמותה ל־600 גרם, שכן היא אינה תופחת כמו זו היבשה.

אטריות בתפוחי אדמה - KRUMPLIS TÉSZTA

חומרים (4 מנות):
1 בצל סגול
חצי ק"ג תפוחי אדמה
כפית מלח
כפית פפריקה
400 גרם אטריות ביצים מיובשות, רצוי מרובעות
מים לפי הצורך, וכן 4 ליטרים מים לבישול

לטיגון: 3 כפות שמן

אופן ההכנה:

1. קוצצים את הבצל לקוביות ומטגנים אותן. מסירים מהאש, מוסיפים פפריקה ואת קוביות תפוחי האדמה.

2. מוסיפים מלח ומבשלים עד שהכל מתרכך. מוסיפים לפי הצורך מעט מים כך שתפוחי האדמה לא ייחרכו.

3. מבשלים במים עם מלח את האטריות, מסננים ומוסיפים לסיר עם תפוחי האדמה.

4. מערבבים היטב ומגישים.

אטריות בגבינה TÚRÓS CSUSZA

חומרים (4 מנות):

400 גרם אטריות ביצים מיובשות
300 גרם גבינה מסוג "טוב טעם" מפוררת
1 מכל שמנת חמוצה
4 ליטרים מים
כפית מלח

אופן ההכנה:

1. מבשלים את האטריות במים עם מלח. מסננים.

2. מפזרים מעל האטריות גבינה מפוררת ושמנת חמוצה. מערבבים בעדינות ומגישים.

*יש המתבלים את המנה באבקת סוכר בעת ההגשה. בטרם הגשה ניתן לערום את כל המרכיבים בתבנית ולאפות במשך כמה דקות בתנור שחומם מראש ל־120 מעלות עד שהשמנת החמוצה מתחילה להשחים. ההונגרים נוהגים לפזר מעל גם פצפוצי שומן.

 

אטריות בפרג (צילום: מיכל רביבו, יחסי ציבור)
אטריות בפרג | צילום: מיכל רביבו, יחסי ציבור

אטריות בפרג/אגוזים - Mákos/Diós Metélt

חומרים (4 מנות):

400 גרם אטריות ביצים רחבות מיובשות
לבישול: 4 ליטרים מים
כפית מלח
לתערובת האגוזים: 200 גרם אגוזים טחונים
200 גרם אבקת סוכר
לתערובת הפרג: 100 גרם פרג
250 גרם אבקת סוכר

אופן ההנכה:

1. מבשלים את האטריות במים עם מלח. מסננים.

2. מערבבים את האגוזים/פרג עם אבקת הסוכר.

3. זורים מעל הפסטה החמה ומגישים.

*במקום אגוזים טחונים או פרג, אפשר לפזר מעל האטריות קקאו או קינמון שעורבבו גם כן באבקת סוכר.

בתאריכים 7-12 בחודש יתקיים שבוע הקולינריה ההונגרית ברחבי הארץ. כל המתכונים מתוך הספר "גולאש לגולש - מטעמי המטבח ההונגרי" מאת עופר ורדי, הוצאת לאנצ'בוקס, 128 שקלים.