סלט נבטוטים צבעוני (צילום: מיכל רביבו, תאנים צלויות ועדשים כתומות)
סלט נבטוטים צבעני. אפשר בקלות להפוך לארוחה מלאה | צילום: מיכל רביבו, תאנים צלויות ועדשים כתומות


סלט נבטוטים צבעוני והפתעה
בנבטוטים יש כל הערכים התזונתיים של קטניות אך בצורה זמינה יותר, קלה יותר לעיכול, ועם כמות חלבון גבוהה בהרבה לאחר ההנבטה. אני מעדיפה לשלב אותם בסלטים טריים (raw food) לאור ערכם התזונתי המעולה, אך אפשר כמובן לשלבם בכל תבשיל קטניות.

מרכיבים (ל-4 מנות): 
300 גרם נבטוטים (אם לא מנביטים בבית, אפשר לרכוש קופסה של מונבטים)
מים לפי הצורך
1 כוס עשבי תיבול (פטרוזיליה, כוסברה, נענע) קצוצים
מיץ לימון סחוט טרי - לפי הטעם
שמן זית - לפי הטעם
2 שיני שום קצוצות
מלח
פלפל שחור גרוס
גפרורי שקדים קלויים (במחבת ללא שמן)

אופן ההכנה: 

1. חולטים את הנבטוטים במים רותחים במשך כ־20 דקות ומסננים.

2. מעבירים לקערה ומוסיפים את עשבי התיבול, מיץ הלימון, שמן הזית, השום והתבלינים. מערבבים היטב בעזרת שני מזלגות ומוסיפים את השקדים הקלויים.

3. מערבבים פעם נוספת, טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. טעמו של הסלט משתבח ככל שהנבטוטים סופגים את הטעמים.

>> טעים לכם? חכו שתראו את הפייסבוק שלנו!

הפתעה
אפשר להפוך את הסלט המעולה הזה שכולו קטניות לארוחה מושלמת אם נצרף לו דגנים, וכך נגיע לחלבון מלא.
חולטים 1 כוס בורגול במים רותחים במשך כ־20 דקות, או עד שהבורגול רך מספיק ונעים לאכילה, מסננים, מפוררים שוב בעזרת שני מזלגות ומוסיפים לסלט הנבטוטים. מוסיפים מלח, שמן זית ומיץ לימון - ונהנים.

מאפה תרד וגבינות (צילום: מיכל רביבו, תאנים צלויות ועדשים כתומות)
מאפה תרד וגבינות | צילום: מיכל רביבו, תאנים צלויות ועדשים כתומות

מאפה תרד וגבינות
מעט מאוד קמח, הרבה תרד וגבינות. מאפה קל וחגיגי.

מרכיבים (ל-12 מאפים אישיים, או לתבנית בגודל 20×30 ס"מ, או לתבנית עגולה בקוטר 28 ס"מ): 
300 גרם עלי תרד קצוצים גס
1 בצל בינוני מקולף וקצוץ גס
1 קובייה (250 גרם) גבינת פטה כבשים מפוררת גס
200 גרם גבינת קשקבל מגוררת גס
1 גביע (200 גרם) יוגורט עזים
3 ביצים
⅓ כוס צנוברים קלויים (במחבת ללא שמן)
½ כוס (70 גרם) קמח כוסמין (בגרסה נטולת גלוטן - מחליפים ב־70 גרם שקדים טחונים)
מלח
פלפל שחור גרוס
שמן זית לשימון התבנית

אופן ההכנה: 

1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית במעט שמן זית.

2. מערבבים תרד, בצל, גבינות, יוגורט, ביצים וצנוברים בקערה גדולה.

3. מוסיפים קמח, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים לתערובת אחידה. ככל שהגבינות מלוחות יותר, כך יש להשתמש בפחות מלח. יוצקים לתבנית.

4. אופים במשך 30-25 דקות לפשטידות אישיות או 50-40 דקות לפשטידה גדולה עד שמזהיב והמרקם מתייצב.

עוד באוכל טוב:

 

כדורי בשר ובטטה (צילום: מיכל רביבו, תאנים צלויות ועדשים כתומות)
כדורי בשר ובטטה, על מצע של בורגול ומנגולד | צילום: מיכל רביבו, תאנים צלויות ועדשים כתומות


כדורי בשר ובטטה
אפויים על בורגול ומנגולד, ארוחה מלאה בתבשיל אחד.

מרכיבים (לתבנית הגשה, מלבנית או עגולה, עדיף מפיירקס או מחרס, 8-6 מנות):
לכדורי הבשר:
1 בטטה מקולפת וחתוכה לקוביות
מים לפי הצורך
500 גרם בשר בקר
2 שיני שום מקולפות וכתושות
⅓ כוס פטרוזיליה קצוצה
1 בצל קטן קצוץ
מלח
פלפל שחור גרוס

לבורגול:
2 כוסות בורגול גס
מים לפי הצורך
1 כוס עלי מנגולד, החלק הירוק בלבד, חתוכים לרצועות
3 שיני שום כתושות
½ כוס פטרוזיליה קצוצה
¼ כוס מיץ לימון
3 כפות שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה: 

1. מחממים תנור ל-200 מעלות.

2. מכינים את כדורי הבשר: מבשלים את קוביות הבטטה בסיר קטן עם מים עד לכיסוי במשך כ-10 דקות, עד שהן מתרככות. מסננים ומצננים, מועכים למחית. מעבירים את מחית הבטטה לקערה עם שאר המרכיבים של כדורי הבשר. לשים היטב ומניחים במשך 30 דקות במקרר.

3. מכינים את הבורגול: שמים את הבורגול בקערה ויוצקים עליו מים רותחים עד לכיסוי. משהים במשך 10 דקות עד שהבורגול רך והמים נספגו. אם נותרו מים בקערה, מסננים את הנוזלים העודפים. מחזירים את הבורגול המסונן לקערה ומוסיפים את עלי המנגולד, השום, הפטרוזיליה, מיץ הלימון, שמן הזית, המלח והפלפל, מערבבים וטועמים.

4. מרכיבים את המנה: מעבירים את הבורגול והמנגולד לתבנית האפייה ומשטחים. אין צורך בנייר אפייה. יוצרים בידיים רטובות קציצות מעיסת הבשר בגודל של כדורי פלאפל ומניחים בתבנית על הבורגול. אפשר להכניס אותן ממש לתוך הבורגול.

5. מכסים בנייר כסף ואופים במשך 40-35 דקות עד שהקציצות מוכנות.

גיוונים:
בורגול אפשר להחליף בפריקי. מנגולד אפשר להחליף בתרד. בטטה אפשר להחליף ב-150 גרם דלעת. בשר בקר טחון אפשר להחליף בעוף טחון (עדיף פרגיות ולא חזה).

המבורגר עדשים שחורות  (צילום: מיכל רביבו, תאנים צלויות ועדשים כתומות)
המבורגר עדשים שחורות. ממצטייני הז'אנר | צילום: מיכל רביבו, תאנים צלויות ועדשים כתומות

המבורגר עדשים שחורות ופטריות טריות
גם טבעוני, גם אפוי, אחד היותר מוצלחים.


מרכיבים (ל-10 מנות): 
1 כוס עדשים שחורות שטופות
מים לפי הצורך
2 כפות שמן זית
1 בצל מקולף ופרוס
2 סלסילות (400 גרם) פטריות שמפיניון, ללא הרגליים, חתוכות לרבעים
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור גרוס
100 גרם שיבולת שועל שלמה (לא קוואקר להכנה מהירה)
1 צרור פטרוזיליה או כוסברה
½ כוס אגוזי מלך
1 כפית כמון
1 כף שמן זית להברשת הקציצות

אופן ההכנה: 

1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

2. שמים את העדשים בסיר, מכסים במים ומבשלים במשך 20 דקות, עד שהעדשים מתרככות. מסננים ומצננים.

3. מחממים שמן זית במחבת, מעבירים את הבצל והפטריות למחבת, מתבלים במלח ובפלפל ומבשלים במשך כ-15 דקות תוך כדי ערבוב. הפטריות מגירות נוזלים ומתרככות מעט. מסירים מעל האש כשהנוזלים התאדו.

4. טוחנים את שיבולת השועל במעבד מזון עד שמתקבל מרקם של פירורי לחם. מוסיפים לקערת מעבד המזון את העדשים המבושלות, הפטריות והבצל, פטרוזיליה או כוסברה, אגוזים וכמון. טוחנים עד שמתקבל מרקם גס. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. מעבירים את העיסה למקרר למשך 30 דקות.
 
5. מרטיבים ידיים ויוצרים קציצות או משתמשים ברינג כדי ליצור המבורגרים. חשוב ליצור קציצות עבות מספיק כדי שלא יתייבשו, בערך 2 כפות עיסה לכל המבורגר. כדי ליצור מעטה פריך אפשר לשמן במברשת כל קציצה במעט שמן זית. מניחים את הקציצות בתבנית ואופים במשך כ-20 דקות.

6. מגישים עם טחינה או עם ממרח קשיו-פטרוזיליה (ראו מיד).

ממרח קשיו וצ'ופרים
המרקם של אגוזי קשיו טחונים מאפשר גיוון על ידי שינוי כמות הנוזלים והטעמים שמוסיפים.

מרכיבים (לכוס אחת): 
¼1 כוסות קשיו (לא קלוי), מושרה לילה שלם בכוס מים חמים
3-2 כפות מים

אופן ההכנה:

1. מסננים את הקשיו, מעבירים למעבד מזון, מוסיפים 3-2 כפות מים ומעבדים עד שמתקבל מרקם משחתי.

2. מאחסנים בצנצנת זכוכית. 

תאנים צלויות ועדשים כתומות - ספר (עיצוב: סטודיו קרן וגולן, תאנים צלויות ועדשים כתומות)
תאנים צלויות ועדשים כתומות - אוכל שעושה שינוי | עיצוב: סטודיו קרן וגולן, תאנים צלויות ועדשים כתומות

"תאנים צלויות ועדשים כתומות - אוכל שעושה שינוי", כרמית אלקיים, הוצאת לאנצ'בוקס, 108 שקלים.

>> והנה עוד המון מתכונים בריאים