נפל לכם אוכל על הרצפה. האם תרימו אותו במהירות ותאכלו במחשבה שהוא לא הספיק לצבור לכלוך? אם עניתם כן על השאלה הזו, כנראה שגם אתם מאמינים ב"חוק שלוש השניות" הגורס כי אוכל שלא שהה יותר משלוש שניות על הרצפה לא הספיק להתלכלך ועדיין ראוי למאכל. יש אנשים שדבקים ב"חוק החמש שניות" ויש כאלו שאף מותחים אותו לעשר שניות, אבל העיקרון של כלל האצבע הזה זהה – אם זה לא היה הרבה זמן על הרצפה, זה אכיל.
נשמע לכם מופרך? מחקר חדש דווקא מגלה כי יש דברים בגו, כך דווח ב-Huffington Post. מדענים מאוניברסיטת מנצ'סטר (MMU) גילו שאוכל השוהה רק רגע קצר על הרצפה נותר ראוי למאכל, בעיקר אם מדובר במזון מעובד או עשיר במלח או סוכר. המדענים בדקו חמישה סוגים של מאכלים פופולריים – פסטה מבושלת, נקניק, ביסקוויטים, פירות מיובשים ולחם עם ריבה – ואבחנו כמה זמן לוקח להם לתפוס בקטריות מהרגע שהופלו לרצפה.
מבין כל חמשת המאכלים הנ"ל הנקניק והלחם עם הריבה לא תפסו כמעט (אם בכלל) בקטריות – בזכות תכולת המלח (והסוכר) הגבוהה שבהם. המסקנה: אם לאכול מהרצפה, שלפחות יהיה ג'אנק פוד.
אתם סגורים על זה?
בשנת 2005 בדקו גם בתכנית המדע הפופולרי "מכסחי המיתוסים" את החוק, הפעם בגרסת חמש השניות שלו, והגיעו למסקנות אחרות. על פי התכנית, כמות החיידקים המזהמים את האוכל שנפל על הרצפה תלויה במזון הרלוונטי (יבש או לח) ובמקום שבו הוא נפל (על רצפה מלוכלכת או לא). הם לא מצאו קשר בין זמן השהייה על הרצפה לבין כמות החיידקים שהצטברה, מאחר שכל האוכל שנפל על הרצפה תפס חיידקים. צפו בניסוי:
כך או כך, נראה כי החוק החשוב ביותר הוא להפעיל שיקול דעת בריא בכל הנוגע לאוכל המוטל על הרצפה, ולהיות קצת - אפילו טיפה - פחות איסטניסים ממה שאתם חושבים שצריך.