הכל התחיל בשנת 2009, כאשר הגברת הראשונה מישל אובמה שתלה גינת ירק קטנה במדשאת הבית הלבן. כאשר הערוגות התחילו ללבלב והניבו פירות, ירקות ועשבי תיבול, צוות המטבח של הבית הלבן החל להשתמש בהם בבישוליו. גינת הירק הזאת לא הייתה רק הצהרה של אישה שחרטה על דגלה קידום אכילה בריאה, אלא חלק משינוי בתפיסת האוכל שחלה בשנים האחרונות בארצות הברית ובעולם. יותר ויותר אנשים מחפשים את הגידולים המקומיים שלא עשו כברת דרך ארוכה אל הצלחת שלהם, תוך בזבוז דלק ושאר משאבים, ואת הירקות והפירות העונתיים שלא בילו עונה שלמה במקפיא ונמכרו מופשרים.
מצדו השני של המתרס, נמצאים מרבית תושבי האומה האמריקאית, הניזונים ממזון מהיר לא מאוזן, התלויים בתלושי מזון חודשיים המספקים להם אוכל זול בכמויות ולא בהכרח בריא והחולים במחלות הנגרמות מהשמנת יתר. בעיקר בשביל האוכלוסייה הזאת, אובמה רוצה להראות איך גישה למזון בריא אך נגיש יכולה לעודד הרגלי אכילה טובים יותר ולשפר את המצב הבריאותי של משפחות וקהילות ברחבי אמריקה.
ספרה הראשון של אובמה " American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America" שיצא אתמול, מכיל מתכונים שפותחו על ידי צוות השפים של הבית הלבן, הוראות וטיפים איך שותלים גינת ירק בחצר הבית או באדניות על החלון, סיפורים על מגדלי ירקות ופירות ברחבי ארצות הברית המאכילים את הקהילות המקומיות שלהם או את משפחותיהם, אנקדוטות ותמונות מהבית הלבן של ממשל אובמה.
סלט אפונה ומנטה
המרכיבים (ל-6-8 מנות):
1/2 2 כוסות אפונה ירוקה טרייה ללא התרמיל (או קפואה, מופשרת)
1 בצל שאלוט (או בצל קטן), פרוס דק
1 כרשה קטנה – רק חלקה הלבן, פרוס דק
קליפה מגוררת ומיץ מלימון אחד
1/4 כוס שמן זית
1/2 כוס עלי מנטה קצוצים
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
1. מביאים לרתיחה סיר גדול עם מים מומלחים. מכניסים את האפונה ומבשלים 2 דקות בלבד. מוציאים את האפונים לקערה עם מי קרח כדי לעצור את הבישול, ולהשאירם פריכים. מסננים ומייבשים. טוחנים במעבד מזון 1/2 כוס מסך האפונים למרקם של מחית גסה.
2. מערבבים בקערה את האפונים המוכנים, את פירה האפונה, הבצל והכרשה. מוסיפים את גרידת הלימון ואת מיץ הלימון, שמן הזית והמנטה. מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים ומגישים מיד.
חטיפי גרנולה ופירות
המתכון לקוח מתוך עלון שהוציאה אובמה ונקרא " Healthy Recipes from the White House to You", המכיל מתכונים ממטבח הבית הלבן, שהוכנו עם ירקות מגינת הירק הפרטית ומוגשים באופן קבוע בארוחות של משפחת אובמה.
המרכיבים (ל-9 מנות):
6 כפות שמן צמחי, ועוד קצת בשביל התבנית
2 כוסות שיבולת שועל (קוואקר)
1/2 כוס גרעינים מעורבים (חמנייה, דלעת ואפשר לשלב גם שומשום)
1/2 כוס דבש
1/3 כוס סוכר חום
1/3 כוס סירופ מייפל
קמצוץ מלח
1/2 1 כוסות של פירות יבשים מעורבים (כמו חמוציות, צימוקים, דובדבנים, אננס, משמש ועוד – כדאי להשתמש בלפחות 3 סוגים), קצוצים
1 כפית קינמון או הל טחון
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות
2. מרפדים תבנית מרובעת של 22 או 24 ס"מ בנייר אפייה ונותנים לו לגלוש מעט מהצדדים (זה יעזור לנו בהמשך להוציא את החטיפים מהתבנית). משמנים את נייר האפייה.
3. מפזרים את שיבולת השועל ואת הגרעינים בתבנית נפרדת, ואופים כ-6-8 דקות, עד שהם משחמים. כדאי לנער מעט את התבנית במהלך האפייה.
4. מערבבים במחבת שמן, דבש, סוכר חום, מייפל ומלח. מערבבים על חום בינוני, עד שהתערובת חלקה ואחידה.
5. מעבירים את שיבולת השועל והגרעינים הקלויים לקערה גדולה. שופכים עליהם את התערובת הנוזלית החמה ומערבבים עד שכל המרכיבים מצופים.
6. מעבירים את התערובת בעודה חמה אל תבנית האפייה ומהדקים.
7. אופים 25-30 דקות, עד שהחטיפים משחימים. מצננים לחלוטין. שולפים את החטיפים מהתבנית בעזרת נייר האפייה.
8. חותכים לחטיפים בגודל רצוי ומאחסנים בקופסה אטומה.
שתפו את המתכונים של הגברת הראשונה בפייסבוק