ארוחת ראש השנה היא קונספט שמשתנה ממשפחה למשפחה: יש כאלה שמכינים גפילטע פיש, יש כאלה שמכינים חריימה ויש את מי שחייבים לרצות את כולם ותמיד מכינים גם וגם. מה שבטוח, יהיה לכם מאוד קשה למצוא שולחן חג שאין בו את אחת מהמנות המסורתיות האלה. אז מה אתם מכינים השנה? כבר החלטתם? אתם יותר טיפוסים של קרפיון מתקתק או דווקא של מוסר ברוטב חריף? לאלה שעדיין מתלבטים, החלטנו להעמיד את שתי המנות לקרב ראש בראש – והפעם מהבחינה הכלכלית. בדקנו בעזרת האתר mysupermarket כמה יעלה בממוצע להכין כל אחת מהמנות הראשונות האלה, שבלעדיהן חג הוא לא חג, והתוצאות לפניכם. לצורך ההשוואה התבססנו על שני מתכונים של שי-לי ליפא מתוך הספר "120 הקלאסיקות של שי-לי".
קרפיון מוזיל המון
את הגפילטע פיש המסורתי מכינים בדרך כלל מדג הקרפיון, שמחירו הממוצע ברשתות הגדולות הוא 17.49 שקל לק"ג (מספיק לכ-8-10 קציצות). את הקרפיון מבשלים, טוחנים, ואז מוסיפים את שאר המרכיבים (בצל, ביצים, פירורי לחם, תבלינים וכמובן גזר). את הבדיקה ערכנו ב-29.8.13 בארבע רשתות גדולות. בדקנו כמה כל רשת גובה עבור המצרכים ולבסוף חישבנו ממוצע, כדי לבדוק כמה עולה המנה.
החישוב העלה שהמחיר הממוצע למצרכים ל-8-6 קציצות של גפילטע הוא 44.20 שקלים: 1.41 שקל ל-100 מ"ל שמן קנולה, 1.36 ל-500 גרם בצל, 3.93 ל-4 ביצים, 4.93 ל-200 גרם פירורי לחם, 0.17 ל-100 גרם מלח, 0.42 ל-100 גרם סוכר, 4.63 ל-50 גרם פלפל טחון, 7.37 ל-20 גרם עלי דפנה ו-2.5 ל-500 גרם גזר.
לאלו שלא יודעים להכין גפילטע פיש או סתם מתקשים לקחת דג ולהכניס אותו למטחנה – יש, כמובן, אופציה נוספת. רשתות המזון מוכרות צנצנות של גפילטע פיש מוכן, של כמה חברות שונות – עם 4-6 קציצות בחבילה. המחיר הממוצע של גפליטע פיש שכזה הוא 14.61 שקלים למוצר של דלידג (5 קציצות), 10/14.61 שקלים לשל "הדג המיוחד" (4/6 יחידות) ו-25 שקלים לשל מנישביץ (6 יחידות). יותר זול, זה בטוח, אבל האם גם יותר טעים? אנחנו מנועים מלחוות דעה.
החריימה, לעומת זאת, הוא כבר סיפור אחר – פה מבחר הדגים גדול יותר, אך גם יקר הרבה יותר. חריימה אפשר להכין מלוקוס, דניס, בורי, אמנון או מוסר. אנחנו בדקנו שלושה מהם: לוקוס, בורי ומוסר. את דג הלוקוס ניתן למצוא ברשתות במחיר ממוצע של 90 שקל לקילו. למי שמעדיף את המוסר, עלותו הממוצעת היא כ-85 שקל לקילו, והזול מבין דגי החריימה שבדקנו הוא הבורי, שעלותו הממוצעת 50 שקל לקילו. קילו אחד של כל אחד מהדגים מספיק לכ-6 מנות של חריימה.
עכשיו בואו נוסיף את שאר המצרכים: 100 גרם שמן קנולה (1.41שקל), שום באריזה (8.49 שקלים), 80 גרם פפריקה מתוקה (6.31 שקלים), 50 גרם פפריקה חריפה (6.20 שקלים), 40 גרם קימל (5.68 שקלים), 50 גרם כמון טחון (5.93 שקלים), 100 גרם רסק עגבניות של פריניר (1.84 שקל), 50 מ"ל מיץ לימון ( 1.75 שקל) כוסברה ( 4.12 שקלים). התוצאה: סך כל העלות של חריימה לשישה אנשים יכולה להגיע ל-131.71 שקל בממוצע, במקרה של שימוש בלוקוס. אם תלכו על הבורי תשלמו על המנה כולה 91.71 שקלים בממוצע - עדיין יותר מפי 2 מהמאכל המקביל בעדות אשכנז.
את החריימה, כמו שאתם בוודאי יודעים, אין אפשרות לקנות מוכן בצנצנת – כך שאת ההכרעה הזו אנחנו חוסכים מכם (מה שכן, יש מקומות שמוכרים אוכל מעולה לחג, אבל זה כבר סיפור אחר).
אז מה אתם מחליטים? המתוק עם הגזר או החריף עם השום והפפריקה? הכיס אומר גפילטע, אבל בואו נראה אתכם מציגים את הטיעון הזה למישהו שמחכה לאוכל הטריפוליטאי של סבתא שלו.
מתכונים של מנות ראשונות ותוספות לראש השנה
מתכוני העוף הכי שווים לראש השנה