החיבור הזה בין יום שלישי לקוסקוס הולך איתנו דרך ארוכה. כמה ארוכה? שורשי המנהג נעוצים בעשורים הראשונים של המאה הקודמת (אם לא קודם), ועד היום, 70 ומשהו שנה קדימה, כל ילד בגן ידע להגיד לכם מה מגישים בצהרון ביום שלישי. קוסקוס.
ההסבר הוא פשוט: הקוסקוס מגיע אלינו מתוניסיה, שם בימי שלישי המאפיות היו סגורות (כמו מספרות בימי שני בישראל), וכתחליף ללחם, נהגו להכין פחמימה אחרת – קוסקוס. עם עליית יהודי תוניסיה לישראל, הגיע גם הקוסקוס למטבח הישראלי ותפס בו מקום של כבוד, וביחד עם הקוסקוס הגיע גם החיבור ליום שלישי, ונשאר עד היום.
הקוסקוס לא לבד
יש עוד מאכלים ומנות ברחבי העולם שמסורתית צמודים ליום מסוים בשבוע. באזור ניו אורלינס מקובל עד היום לאכול אורז ושעועית בימי שני. הסיבה היא שבשנים עברו יום שני היה יום הכביסה, בימים בהם עדיין לא היו מכונות כביסה בבתים. מאחר שהכביסה דרשה הרבה זמן, נהגו לאכול ביום הזה תבשיל שלא דורש הרבה השגחה. מעלים על האש – וחוזרים אחרי הכביסות.
חיבור נוסף ומפורסם הוא בין אוכל צמחוני וימי שני. הרעיון של Meatless Monday או שני צמחוני הוא חלק מקמפיין, מהלך שיווקי שמטרתו לקדם אג'נדה מסוימת. ויש גם דוגמאות למהלכים שיווקיים פשוטים יותר: באזור בוסטון נוהגים עד היום לאכול פסטה בימי רביעי. מקור המנהג הזה הוא במבצע קבוע שהיה נהוג בכל חנויות המכולות בבוסטון: פסטה בהנחה בימי רביעי.
עשינו לכם חשק לקוסקוס?
אם אתם רוצים להכין בעצמכם, הנה המדריך להכנת קוסקוס ביתי של עז תלם, ויש בו שיטה ארוכה ושיטה מקוצרת.
אם הכנתם או שאתם הולכים על כזה מהיר הכנה (לא שופטים) – הנה מתכון מעולה למרק ירקות צמחוני לקוסקוס, וגם מתכון למרק אדום לקוסקוס עם בשר ושעועית.
עכשיו רק תשמרו על עצמכם.