ל"ג בעומר הוא חג נוסטלגי, כזה שמלווה תמיד בגל זיכרונות ילדות. מהמדורה בכיתה ו' שבה ראינו נחש, מהפעם ההיא שנשארנו עד הזריחה, וכמובן מהפעם הראשונה שטעמנו תפוח אדמה מהמדורה. אבל זיכרונות לחוד ומציאות לחוד - כי בעצם את הנחש לא ממש ראינו, רק שמענו עליו ממישהו ששמע ממישהי מהכיתה המקבילה, על הזריחה מקסימום חלמנו, ותפוחי האדמה? טוב, הם באמת היו, אבל עד שהם היו מוכנים כבר חיסלנו שלוש שקיות ביסלי גריל, ואז קיבלנו כווייה בלשון.
אז הפעם יש לכם אפשרות לחוויה מתקנת – את הילדות לא נחזיר לכם, אבל אוכל טוב יהיה במדורה השנה. הגחלים נותנות טעם שרוף ונהדר שישדרג לא רק תפוחי אדמה, ויש עוד כמה דברים טובים שאפשר להכין ישר בתוך האש. מעדיפים בכל זאת להישאר עם התפודים הישנים והטובים? גם במקרה הזה יש לנו כמה עצות בשבילכם.
>> בואו לבקר אותנו בפייסבוק, טעים שם רצח
נוסיף עוד שומר למדורה
* קבלו המלצה מהשף ארז קומרובסקי: עוטפים שומר בנייר כסף עם מעט שמן זית ומכניסים למדורה לחצי שעה (במדורה אנחנו מתכוונים לגחלים, כן? לא לאש החיה). מוציאים, חוצים, מפזרים קצת מלח גס, פלפל חריף (אם רוצים) ומיץ לימון - וזהו. יוצא מעולה.
* המלצה של הדיאטנית ליז רובין, שאנחנו בהחלט מתכוונים לאמץ: בטטות יוצאות פשוט נהדר כשהן עשויות במדורה, ככה, כמו שהן. אבל למי שמחפש שדרוג: קולפים את הבטטות מראש וחוצים אותן לאורך. מפזרים בין החצאים בצל קצוץ, מלח, פלפל לבן ומעט תימין, סוגרים ועוטפים בנייר כסף. חצי שעה בגחלים ויש לכם בטטה מושלמת.
* עוד המלצה של רובין: חציל, בצל ושום גם הם עובדים נהדר במדורה, והם בדרך כלל מוכנים לפני תפוחי האדמה. כשהחציל מוכן (זה אמור לקחת בערך חצי שעה) אפשר לחצות אותו, לקצוץ את התוך מבלי להוציא מהקליפה, ולהוסיף פלפל, מלח וטחינה מעל.
* אנטיפסטי במדורה: אפשר לקחת כל ירק שרוצים ומתאים לאנטיפסטי (זוקיני, פלפלים, כרובית), ולעטוף בנייר כסף כפול ביחד עם תימין, רוזמרין, שמן זית ותבלינים – כל מה שהייתם שמים על אנטיפסטי. את הכל ביחד מכניסים למדורה לרבע שעה. מגניב פלוס.
* תירס: מרחיקים את העלים שעוטפים את הקלח, מנקים משערות, מורחים מעט שמן זית, מוסיפים תבלינים לפי הטעם ומחזירים את העלים. עשר דקות בגחלים - וזה מוכן.
* קולרבי: עוד המלצה של ארז קומרובסקי - פשוט לשים אותו במדורה, ככה, לא מקולף, למשך 3/4 שעה - שעה, ואז להוציא, לקלף ולפרוס. לתבל במלח גס, פלפל לבן גרוס, טיפונת סילאן ושמן זית.
* פיתה על הסאג': מרוב ירקות, שכחנו את המאכל המתבקש ביותר במדורה - פיתה! - ותודה לצחי בוקששתר, שף ובעלים של רשת Black, שהזכיר לנו. את הסאג', הוא אומר, קונים בשווקים בערים ערביות, והבצק - הכי פשוט בעולם: קילו קמח, כף מלח, 3 כפות שמן זית ועוד קמח לרידוד. ככה בוקששתר ממליץ להכין את זה: "מכינים את הבצק בבית: שומרים כוס אחת מהקמח בצד, לרידוד. את שאר הקמח מערבבים עם המלח בקערה גדולה. מוסיפים לקערה 3 כוסות מים ואת השמן, ולשים עד לקבלת בצק רך אך לא דביק. מוסיפים קמח אם צריך וממשיכים ללוש. מכסים בניילון נצמד. בשטח מחלקים את הבצק לכדורים לא גדולים ומניחים על קרש מקומח. בערך 18 כדורים. מרדדים את הכדורים הכי דק שאפשר, ומקמחים מדי פעם. מניחים על הסאג' הלוהט לבערך חצי דקה, הופכים ומחכים כמה שניות". אוכלים עם לבנה ושמן זית, חמאת בוטנים, ריבת חלב, שוקולד למריחה או חומוס.
דבקים בתפודים? הנה כמה טיפים
* בחרו את הזן המתאים: תפוחי האדמה עם הקליפה האדמדמה הם הטובים ביותר למדורה.
* מוטב לעטוף את תפוחי האדמה (ובכלל) בשכבה כפולה של נייר כסף, ולהניח בתוך הגחלים (ולא ישירות בתוך האש). כמה זמן זה לוקח? 30-40 דקות. רוצים לדפוק את המערכת ולשמח את הילדים שלכם, הרעבים וקצרי הסבלנות? תנו לתפודים חצי בישול בבית (משהו כמו רבע שעה אחרי הרתיחה), ורק את הריכוך הסופי תשאירו למדורה.
* איך יודעים אם התפוד מוכן? נועצים מקל. אם הוא נכנס בקלות – מוכן.
* מומלץ להשחיל את כל תפוחי האדמה על חוט ברזל - את שרשרת תפוחי האדמה יהיה קל יותר לשלוף מבין הגחלים.
* התיבול המשולם הוא ללא תיבול בכלל: עוטפים את התפוד בנייר כסף בלי לתבל, ואחרי שהוא מוכן פשוט מוסיפים מלח ופלפל, ואוכלים.
* רוצים להוסיף עניין לתפוד שלכם? רוקנו מעט מתכולתו, מלאו את החלל בשלל גבינות, פטריות, בצל מטוגן או מה שבא, ואז עטפו היטב וזרקו לגחלים. הכי מגניב ונוח להסיר את כיפתו של תפוחי האדמה, לרוקן אותו בעזרת כפית, למלא בכל הבא ליד ואז לסגור עם הכיפה שהסרנו.
* תפוח אדמה עם ביצה: מסירים את כיפת תפוח האדמה, חופרים בו גומה, שוברים פנימה בזהירות ביצה ומחזירים את הכיפה, עוטפים טוב טוב בנייר כסף ומכניסים למדורה.* רוצים לחוס על איכות הסביבה ביום הקשה גם ככה הזה? עטפו את תפוחי האדמה בשכבה עבה של בוץ, ותחסכו בפסולת מזהמת.
מדורה למתקדמים
* השף ארז קומרובסקי ממליץ להביא מחבת ברזל, להניח על הגחלים ולחמם עד שהיא לוהטת, ואז להכין בה קלמרי ושרימפס בקליפתם עטופים בשמן זית. מוסיפים קצת פלפל שאטה קצוץ, מלח גס וקצת מיץ לימון - יוצא גן עדן!
* סיר הפויקה הפופולרי, ההוא מהקמפינג, מתאים כמובן לכל מדורה מושקעת. הבישול הארוך עושה טוב לתבשיל שיש בפנים ויכול להפוך את המדורה שלכם לארוחה שווה של ממש. לא שולטים בפוייקה? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת.
* אם אתם מהרציניים, השף רועי ענתבי ממסעדת ברטי מציע לכם להכין מטפונה: ממלאים עוף באורז וירקות (גזר, בצל, סלרי, צנוברים), מתבלים בראס אל חנות, מוסיפים כמה פלחי לימון ועוטפים את העוף בשתי שכבות של נייר כסף. חופרים בור קטן (שיספיק לעוף ולגחלים), מכניסים את העוף לבור ומכסים בגחלים. מכסים באדמה וממתינים בערך 3 שעות (תלוי בגודל העוף).
* הצעה נוספת של ענתבי: פיתה טלה במדורה. ממלאים פיתה בבשר טלה, מוסיפים שתי פרוסות עגבנייה ובצל סגול פרוס דק, מזלפים כף יוגורט ומתבלים במלח ופלפל. עוטפים בנייר כסף, וזורקים למדורה למשך 7-8 דקות.
מתוקים
* תפוח עץ במדורה. כן, כן – קינוח בריא. מה בדיוק עושים? מרוקנים את תפוחי העץ מתוכנם, ממלאים בתערובת של אגוזים, צימוקים או פצפוצי שוקולד, עוטפים בנייר כסף – ומכניסים למדורה לרבע שעה.
* על הס'מורס שמעתם? ממתק הקומזיצים האמריקאי הוא תענוג אמיתי. המכון המקורי מכיל מוצרים שקשה להשיג בארץ, אבל גם שילוב של ביסקוויט פתי בר, שוקולד מריר כלשהו וכמובן – מרשמלו יעשה את העבודה. הנה המתכון.
* והנה רעיון נחמד שמצאנו בבלוג cake it easy: חורצים בננה לאורכה עד שני שליש מהעומק (לא עד הסוף! קצת כמו מפרום), דוחפים פנימה מרשמלו וקוביות שוקולד, עוטפים היטב ומכניסים לגחלים. מגניב פלוס פלוס.