מסעדת ריף בוולנסיה שבספרד היא מסעדה מפורסמת ומכוכבת מישלן שנמצאת בימים אלו בלבה של סערה, עקב מה שנראה כמו הרעלה לא מכוונת של סועדים, שהביאה למותה של אישה. ככל הנראה 18 בני אדם הורעלו כשאכלו במקום מנה שהכילה פטריות שלא טופלו בצורה נכונה. המקום נסגר, לפחות עד שיגיעו תוצאות החקירה המתנהלת בימים אלו.
על פי דיווחים בעיתון "הטלגרף", מריה חסוס פרננדז-קאלבו בת ה-46, בעלה ובנם בן ה-10 הגיעו למסעדה כדי לחגוג יום הולדת. מריה בחרה במנה של פטריות מורצ'לה (שמוכרות גם בשם פטריות מורל, ואולי חלקכם אף מכירים את שמן בעברית: גמצוץ). הפטריות, שנחשבות למעדן במטבח הצרפתי, מכילות אחוז גבוה של רעלנים, ומסוכנות למאכל אם הן לא מטופלות נכון. פרננדז-קאלבו עזבה את המסעדה באותו ערב כשהיא נראית במצב בריאותי תקין, אך מתה באותו לילה, אחרי התקפים קשים של הקאות ושלשולים.
מספר סועדים נוספים, ביניהם גם קאלבו הבעל וקאלבו הבן, דיווחו על תסמינים דומים, והחוקרים נחושים להבין מה בדיוק גרם לטרגדיה הנוראית. עדיין לא ברור, למשל, האם פטריות המורצ'לה שהוגשו באותו ערב היו מה שנקרא "מורל אמיתיות" – פטריות מסוכנות אך אכילות, כל עוד מטפלים בהן נכון, או "מורל מזויפות" – פטריות דומות מאוד, אבל סופר רעילות ואסורות כליל למאכל.
בפטריות מורל נהוג להשתמש רק כשהן מיובשות, ולאחר שבושלו במים או חלב חמימים, וכל זה כדי להסיר מהן רעלים פוטנציאליים. אם אוכלים אותן חיות, ללא ייבוש ובישול, הן גורמות להרעלות מזון קשות ובמקרים קיצוניים גם למוות. כאמור, זהו הטיפול למורל אמיתיות, את המזויפות אסור לאכול בשום צורה משום שהן מכילות כימיקל קטלני בשם מונומתיל הידרזין. איך מבדילים בין השתיים? מדובר במשימה קשה מאוד, אפילו עבור מומחי פטריות.
אחראית הבריאות האזורית בוולנסיה, אנה ברסלו, אמרה בשיחות עם כתבים לאחר המקרה: "נאלץ לחכות לפני שנוכל לקבוע האם האכילה של הפטריות היא שגרמה ישירות למוות, או שהיא יצרה מצב שגרם לתוצאה הטרגית הזאת". בנוסף היא הודיעה שבינתיים כל הרכיבים נלקחו לבדיקה במכון הלאומי לטוקסיקולוגיה, לבדיקות מעמיקות.
כשפרטי האירוע המצער פורסמו לראשונה הביע השף הראשי של המסעדה, ברנד קנולר, את תדהמתו ואת צערו העמוק על מה שקרה. בהצהרתו הכריז: "הצעתי לרשויות הבריאות של ולנסיה את שיתוף הפעולה המלא שלי מההתחלה, במטרה להבהיר את העובדות ובתקווה שנוכל לקבוע מה הגורמים למקרה במהירות האפשרית". במקביל, קנולר סגר את המסעדה עד להתבהרות הפרטים ביוזמתו ומבלי שנדרש לעשות כן.
גם מחוץ לעולם המסעדנות – החיפוש אחר מזון בטבע (מה שנקרא – יצאנו לקטוף פטריות) הוא טרנד שצובר תאוצה, ועמו עולה גם הסיכוי לאסונות כאלה. אפילו מומחים טועים לפעמים, אז אם אתם לא בטוחים במאת האחוזים מה בדיוק מצאתם והאם הוא אכיל- פשוט אל תאכלו אותו.