חוץ מזה שהן טעימות, יש שתי סיבות מרכזיות שאנחנו אוהבים עוגיות לוטוס. אחת, הן מגיעות ארוזות אחת אחת, וזה גורם לנו להרגיש במטוס, או לכל הפחות בבית קפה (לא בכל החבילות, אגב, שימו לב שאתם קונים את הנכונה). ושתיים - הן סופר-כיפיות באפייה, ובעיקר בקינוחים קרים. נכון יש אינספור מתכוני עוגות גבינה שבתחתיתן שכבת ביסקוויטים מרוסקים עם חמאה? הלוטוס יכולות להחליף אותם בכיף. אותו כנ"ל בשבתן כתחתית של פאי ללא אפייה, וזה עוד לפני שהזכרנו את עוגת הביסקוויטים המשודרגת הזו, שבה מככבות הלוטוס במקום הפתי בר המסורתיות. בקיצור, יחסית לעוגיות קנויות, את הלוטוס ללא ספק אופפת הילה מיוחדת.
הפשר לשיר ההלל הזה הוא מוצר חדש ומבטיח, שעולה ממש עכשיו על המדפים - ממרח של עוגיות לוטוס (22 שקל לאריזת 400 גרם). מי שמסתובב קצת בעולם בוודאי כבר מכיר את היציאה הזו, ועל כן הוא פחות מתרגש. אנחנו לא הכרנו, ולכן ההתרגשות נכחה בחדר כפיל צבעוני. אחרי סשן של טעימות, אלה היו המסקנות: ראשית, ממרח עוגיות הלוטוס הוא בדיוק מה שהוא נשמע, כלומר עוגיות לוטוס במרקם שאפשר למרוח. אם אתם מצפים לטוויסט בטעם, אל. חובבי העוגיות מאוד שמחו לגלות שמדובר בדיוק באותו טעם ישן וטוב, והתעקשו שמדובר במעדן שיש לאכול בכפית (מה בכלל קשור לחם?). מי שלא מתלהב מהעוגיות לא התלהב גם מהממרח, ועלתה גם טענה שבחו"ל אפשר להשיג ממרח לוטוס עם צ'אנקים בפנים, ושהוא טוב יותר. אבל יש קבוצה אחת שהתרגשה התרגשות גדולה במיוחד מהמוצר החדש: קבוצת חובבי האפייה. אלה עטו על הממרח כמוצאים שלל רב, וכבר תכננו היכן להטמינו בקינוחיהם. כנראה בדיוק עליהם חשבו ב"על השולחן", כשהוציאו חוברת ייעודית למתכוני קינוחים עם המוצר החדש (על המתכונים, אגב, חן שוקרון). הנה השניים שהכי עשו לנו את זה.
בראוניז שוקולד עם כדורוני לוטוס
צילום: דניה ויינר; סטיילינג: דיאנה לינדר
חומרים (לתבנית מלבנית בגודל 20×30 ס"מ):
לכדורוני לוטוס:
150 גרם (1/2 כוס) ממרח לוטוס
50 גרם (1/2 כוס פחות כף) אבקת סוכר
לבראוניז:
300 גרם שוקולד מריר קצוץ
200 גרם חמאה
1 כפית אבקת קפה נמס
150 גרם (3/4 כוס) סוכר
4 ביצים
175 גרם (11/4 כוסות) קמח
קורט מלח
1. מכינים כדורי לוטוס: מנפים אבקת סוכר לקערה. מוסיפים ממרח לוטוס ומערבבים היטב בעזרת כף או כפית עד שמתקבלת תערובת דמוית בצק נוח, רך ולא דביק.
2. יוצרים כדורונים בקוטר כ-2-21/2 ס"מ ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. שומרים במקפיא בזמן שמכינים את הבראוניז.
3. מחממים תנור ל-170 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
4. מכינים את הבראוניז: ממיסים שוקולד, חמאה ואבקת קפה נמס במיקרוגל ומערבבים היטב. מוסיפים סוכר ומערבבים היטב. מצננים כ-10 דקות.
5. מוסיפים לבלילה ביצים אחת-אחת וטורפים היטב עד שהן נטמעות. מנפים מעל התערובת קמח, מוסיפים מלח ומערבבים היטב רק עד שהקמח נטמע בבלילה.
6. יוצקים לתבנית את בלילת הבראוניז ומיישרים את פני השטח בעזרת מרית. נועצים את כדורוני הלוטוס בבלילה בפיזור אקראי, כך שפניהם יבצבצו מעט.
7. אופים כ-30 דקות עד שקיסם הננעץ במרכז התבנית יוצא עם פירורים לחים.
8. מוציאים מהתנור ומצננים לחלוטין. מעבירים את התבנית למקרר למשך שעתיים בכדי להקל על החיתוך.
9. מסירים את השוליים בעזרת סכין ארוך ומשונן וחותכים את הבראוניז לריבועים בגודל 3 ס"מ.
10. שומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד 3 ימים או במקרר עד שבוע.
שושני שמרים במלית ממרח לוטוס
צילום: דניה ויינר; סטיילינג: דיאנה לינדר.
חומרים לתבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ:
לבצק:
500 גרם (3.5 כוסות) קמח מנופה
1 כפית מלח
25 גרם שמרים טריים או 10 גרם (1 כף) שמרים יבשים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
1 ביצה
100 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות
240 מ"ל (1 כוס) חלב פושר
למלית:
300 גרם (3/4 צנצנת) ממרח לוטוס
לזיגוג:
60 מ"ל (1/4 כוס) מים
50 גרם (1/4 כוס) סוכר
1. מכינים את הבצק: שמים קמח, מלח, שמרים וסוכר בקערת מיקסר עם וו לישה ומערבלים כמה שניות. מוסיפים ביצה וקוביות חמאה תוך כדי לישה. יוצקים בהדרגה חלב פושר וממשיכים ללוש במהירות נמוכה כ-8-7 דקות עד לקבלת בצק רך וחלק.
2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות ומשמנים את הבצק בעוד מעט שמן עד שכולו יצופה. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כשעה וחצי-שעתיים. הבצק יגדיל את נפחו ב-50 אחוז.
3. מרכיבים את העוגה, מתפיחים שוב ואופים: מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים את הדפנות.
4. מניחים את הבצק על גבי משטח מקומח קלות ומרדדים אותו לריבוע בגודל 50 ס"מ ועובי 1/2 ס"מ. מורחים עליו ממרח לוטוס בשכבה דקה ואחידה בעזרת פלטה מדורגת (או סכין חלק) ומגלגלים את הבצק לגליל. מסירים את הקצוות בעזרת סכין חד וחותכים את הגליל ל-12 פרוסות בעובי 3-2 ס"מ.
5. מעמידים את הפרוסות עם רווחים ביניהן בתבנית, כשהצד החתוך כלפי מעלה. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כ-40-30 דקות עד שהפרוסות יגדילו את נפחן ב-50 אחוז וייצמדו זו לזו.
6. מחממים תנור ל-170 מעלות.
7. אופים כ-30 דקות עד שהעוגה מזהיבה יפה.
8. מכינים סירופ סוכר ומגישים: בזמן שהעוגה בתנור מביאים לרתיחה מים וסוכר בסיר קטן, מבשלים כ-3-2 דקות ומסירים מהכיריים. מצננים.
9. מברישים את העוגה החמה בסירופ, מצננים אותה לטמפרטורת החדר ומגישים.
טיפ: העוגה הכי טעימה ביום הכנתה ולמחרת. אם מעוניינים לשמור לתקופה ארוכה יותר, מומלץ להקפיא את העוגה כשהיא עטופה היטב. להגשה מפשירים בטמפ’ החדר ומחממים קלות בתנור חם.
* המתכונים באדיבות מותג לוטוס מגיליון האפייה של "על השולחן"