בימוי: יעל רפופורט
צילום: רועי ברקוביץ'
הפקה: דנה כלדיאן
המושג "יוקר המחייה" מלווה אותנו מתחילת העשור. חיסכון של 100 שקל בתשלום על צהרונים או הקלה של שנה בתשלום המס אמנם מנסים לפוגג את תהילתו, אבל רובנו עדיין לא יכולים להכחיש את המינוס בסוף החודש.
ממה מורכב המינוס הזה? עבור רובנו הסעיף הגדול ביותר הוא דיור, שממשיך להיות ההבדל המרכזי בין אלה שיש להם לאלה שיש להם פחות בישראל. עלות השכירות, המשכנתא והארנונה לוקחת את החלק הגדול ביותר מהמשכורת שלנו. אבל זה לא הסעיף היחיד. החיים מורכבים מסדרה של הוצאות, מתכוננות יותר או פחות, שבסופו של דבר קובעות האם בסופו של דבר נוכל להסתכל לפקיד הבנק בעיניים או לא.
הפעם החלטנו לבדוק את עלות המחייה בציבור הגדול ביותר בישראל – תושבי שש הערים הגדולות במדינה: תל אביב, ירושלים, חיפה, באר שבע, נתניה ואשדוד. 2,175,000 ישראלים מתגוררים בערים הללו, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אבל בכל אחת מהם הם חיים אחרת לגמרי. גם מבחינה אופי החיים, וגם מבחינת העלות המצטברת שלהם. המרכז שוקק החיים של תל אביב, שכבר מזמן נחשב לאחד היקרים בעולם, לא דומה לנתניה שממשיכה להצמיח מגדלים על החוף ושכונות פרבריות במזרח. המדבריות הזולה יחסית של באר שבע לא דומה לחיים בערי הנמל אשדוד וחיפה. ואיך אפשר להגדיר את ירושלים, שמצד אחד מטפחת את האוכלוסיות העניות ביותר בישראל, ומצד שני ממשיכה להציע נכסים במחירים דמיוניים, בעיקר ליהודים עשירים מהעולם.
במוקד ההשוואה עומד הנתון של ההוצאות החודשיות למשפחה. מדובר בסיכום של כלל ההוצאות המשפחתיות, מדיור ועד קניית נעליים. בנוסף השווינו את מחירי השכירות הממוצעים בכל עיר.
>> הטלוויזיה של ישראל עוברת לערוץ 12: כל מה שצריך לדעת לקראת הפיצול של ערוץ 2
אבל אלו הפרטים הגדולים. כדי להבין את הפרטים הקטנים, הלכנו ובדקנו את מחירי השירותים שבזכותם עיר נחשבת ליקרה או זולה. כמה עולה בייביסיטר (הכי זול באשדוד), כמה יעלה לכם כרטיס להצגה בתיאטרון המקומי, כמה יעלה מנוי בחדר הכושר, וכמה יעלה לכם מניקור. האם יש עוד כמה עשרות דרכים להוציא כסף שלא נכנסו? בוודאי. עם זאת, הפרטים האלה כן מספקים תמונה על יוקר המחייה המשתנה בין ערי ישראל.
הנתונים מבוססים, בכל התחומים, על ממוצעים. ניקח למשל את מחירי הפלאפל – האם בתל אביב יש פלאפליות שמוכרות מנה במחיר של 20 שקלים ויותר? כנראה שכן. אבל יש גם כאלה שמוכרות הרבה יותר בזול. לכן נלקח המחיר הממוצע. טווח המחירים שהתגלה בבדיקה בחיפה היה מצומצם יותר, ולכן הממוצע גבוה יותר. זה בוודאי לא אומר שתמיד תקנו פלאפל זול יותר בת"א מאשר בחיפה. יותר נכון להגיד שאם תחיו ותאכלו פלאפל ברחבי תל אביב, זו תהיה ההוצאה הממוצעת הצפויה עליו.
ומה אפשר לגלות בדירוג עצמו? מבין כל הערים, חיפה היא העיר הזולה ביותר למגורים, עם פער של אלף שקלים בחודש בהוצאה החודשית למשפחה מאשדוד, שנמצאת מעליה בדירוג. במחיר השכירות הממוצעת היא אמנם מקדימה את באר שבע, שמתהדרת במחיר שכירות ממוצע של 3,000 שקלים בחודש, אבל עדיין נמצאת בפער גדול מול אשדוד, נתניה וירושלים, שם משלמים בממוצע 5,000 שקלים בחודש. עם זאת, מבין המוצרים שבדקנו היא הצליחה להביס את הערים האחרות רק במחירי כרטיסי התיאטרון. מסקנה – בחיפה החיים סזולים, אבל אל תצפו לשלם פחות על הבייביסטר, והארנונה גבוה יותר מבתל אביב.
תל אביב, לא במפתיע, היא היקרה שבערים. פרט לסעיפי הפלאפל והארנונה (ותודה למגדלי העסקים) היא היקרה יותר בכל תחום אפשרי. הפער המשמעותי ביותר מול כל הערים האחרות הוא, לא במפתיע, תחום הדיור. כשכל דירת שני חדרים מושכרת בכמעט 4,000 שקל לא פלא שהשכירות הממוצע עומדת על סכום דמיוני של 7,000 שקלים.
באמצע הדרך בין חיפה לתל אביב, נמצאות ירושלים, אשדוד, נתניה ובאר שבע. ההבדלים בין הערים לא דרמטיים – ההבדל בין ההוצאה הממוצעת למשפחה באשדוד למשפחה בירושלים עומד על 53 שקלים בלבד. עם זאת, אשדוד בולטת במחירים הנמוכים של שירותים שנבדקו בסקר בכל הקטגוריות, כולל מחיר מפתה במחיוד לבייבסיטר. מנגד, את המניקור הזול באמת תמצאו בבאר שבע.
אז איפה באמת הכי כדאי לחיות? ההחלטה לעולם אינה כלכלית בלבד. ובכל זאת, כדאי להסתכל על הדירוג כדי להבין איפה תוכלו לנהל חיים שמתאימים לרמת ההכנסה שלכם.
איך בדקנו?
נתוני ההוצאות לפי ערים נלקחו מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
מחירי הארנונה הממוצעים נלקחו מפרויקט citytax, המאגד נתונים מתקציבי העיריות הפתוחים לציבור, הלמ"ס ומשרד החינוך.
נתוני השכירות על פי אתר מדלן.
את חישוב ההוצאות ביצענו באמצעות סקר בתי עסק שביצע אתר זאפ דפי זהב.