זה התחיל כמו סיפור סינדרלה, אבל החודש באה התפנית בעלילה: רשת שר פיטנס נסגרת. המאמנת מהקריות, שבנתה אימפריה של חדרי כושר לנשים בלבד וצברה צבא של מעריצות, הגישה במשותף עם בעלה בקשה להקפאת הליכים בשל אי-יכולת להמשיך לממן את מותג הכושר והטיפוח שלהם. בני הזוג טענו שהחברה נקלעה לקשיים עקב ההשלכות של התפרצות הקורונה ומשבר אישי שעברה שיר סנדה, הלוא היא שר פיטנס; לדבריהם, הם עשו הכל למען העובדים והלקוחות לפני שנאלצו להרים ידיים. אבל ארבעה נושים מרכזיים של הרשת, שהגישו התנגדויות לבקשתה להקפאת הליכים, מעניקים הסבר שונה לנסיבות ההסתבכות – וטוענים שהייתה בעייתיות בניהול העסק ובהתנהלות הכלכלית של סנדה ושל בעלה, עידן מעטי.
בקשה להקפאת הליכים יכולה להיות צעד ראשון בדרך להבראה או לפירוק והסדר חוב; בהקשר הזה הבהיר השבוע בא כוחה של שר פיטנס בבית המשפט כי "הגשנו את הבקשה במטרה לקדם את פירוק החברה וחיסולה". השבוע גם התייצבו סנדה ומעטי מול המצלמות לראשונה מאז ההודעה על סגירת הסניפים. בני הזוג סיפרו שניסו להשאיר את החברה בחיים, להשאיר את הסניפים פתוחים, לקבל סיוע מהמדינה ולהמשיך כרגיל. את האצבע המאשימה הפנו השניים לעבר חברת ישראכרט, שלטענתם חילטה את כספם – ובכך מנעה מהם לפצות כספית את הלקוחות על סגירת הרשת ולשלם משכורות לעובדים.
"איך מגיעים לחובות של 24 מיליון שקל?", שאלה אותם כתבת "תוכנית חיסכון" של חדשות 12, יולן כהן. "אפילו עוד לא התפניתי עם עצמי בשביל להבין את הסיטואציה, בשביל לדבר עליה", ענתה סנדה בשקט, ואילו מעטי הזדעק: "אנחנו הכנסנו לחברה, אני ושר, 3 מיליון שקל. כסף פרטי שלנו, אין לנו כלום יותר. אני לא יודע איך אני אתקיים. לא יודע, הגעתי עד לדקה ה-90 בלי כלום".
עדי קוז'וקרו (מימין), שעבדה ברשת קרוב לשנתיים: "שר הסתכלה לי בעיניים, בכתה ואמרה: 'אני דואגת לך באופן אישי. המשכורת תיכנס'. זה היה בפורים. המשכורת לא נכנסה"
אלא שמסמכים שהגיעו לידי מגזין mako מציירים תמונה אחרת. בנק לאומי, הנושה הגדול ביותר של שר פיטנס – החברה חייבת לו 6 מיליון שקל – טוען שבני הזוג ניהלו אורח חיים ראוותני. בהודעתו לבית המשפט על התנגדות לבקשה להקפאת הליכים כותב לאומי על ההתנהלות של סנדה ומעטי: "מדי חודש בוצעו בכרטיסי האשראי עסקאות באלפי שקלים בחנויות בגדים ודברי מותרות אחרים על חשבון החברה". באותו עניין טוען הבנק: "אין כל סיבה שבעלת המניות (שיר סנדה – אנ"י), שמבקשת הליך חדלות פירעון, תיסע ברכב יוקרתי מסוג פורשה ובן זוגה ייסע ברכב יוקרתי מסוג ריינג' רובר". ראוי לציין כי בדיון שנערך השבוע בבית המשפט המחוזי בחיפה הוזכרו שני רכבי פורשה וכן לנד רובר המשמשים את בני הזוג.
בהודעתו מתייחס הבנק גם לנכסים שונים שהיו בשליטת החברה ולא נכללו בבקשה להקפאת הליכים. כך למשל מוזכרת דירה בבת ים שנמכרה לאחרונה; לטענת לאומי, התמורה ממכירתה לא הושקעה במלואה בחברה. במכתב מוזכרת דירה אחרת בבעלותה של סנדה עצמה, בעיר נשר, ולא בבעלות החברה. הבנק ציין כי בכוונתה של סנדה למכור אותה כדי לצמצם את חובותיה מולו, וכי הקונה המיועד הוא עו"ד אלעד חן – שגם מייצג אותה כעת בכלי התקשורת.
בהתייחס לקריסה טוען לאומי: "הבעלים גילו חוסר אחריות עסקי וביצעו השקעות רבות, גם לאחר תקופת הקורונה והמשבר האישי של בעלת המניות, ופתחו סניפים ללא כל הון עצמי, במימון הבנקים, מימון חוץ-בנקאי וספקים, והובילו את עצמם לחדלות פירעון". בהמשך מופיעה טענה שעל פניה סותרת את דבריהם של בני הזוג על מצבם הכספי ומעוררת תהיות על אופן ההתמודדות שלהם עם משבר שהחל לטענתם כבר ב-2020, עם התפרצות הקורונה: "יצוין כי עד שנת 2022 נהגו למשוך מיליוני שקלים כ'משכורת'".
לעניין המשכורת התייחס מעטי בדיון שנערך השבוע ובו טען בתוקף כי הוא ואשתו משכו משכורת חודשית של 9,000 שקל כל אחד וחיו מחסכונות. לדבריו, מתוך חמש דירות שהיו בבעלותם, שלוש נמכרו, אחת משועבדת ללאומי ואחת לחברת אשראי חוץ-בנקאית. בדיון התקשה מעטי להסביר איך ייתכן שמהמשכורות שדיווח עליהן קנו בני הזוג רכבי יוקרה.
שלושה סניפים אחרונים ודי
כמעט שבועיים עברו מאז החלו הליכי ההקפאה. על הצעד הוחלט לאחר שהחברה נקלעה לחובות ענק, אלא שעד אז נחשבה שר פיטנס למעצמת כושר עם 122 עובדים ושמונה סניפים בפריסה ארצית – בין השאר בתל אביב, בחיפה, במודיעין, בפתח תקווה ובראשון לציון. עד לסגירתם העניקו הסניפים הללו שירותים לכ-4,000 מנויות.
לטענת בני הזוג, עד להתפרצות הקורונה הייתה החברה רווחית. בעקבות המגפה ואשפוזה של סנדה לאחר שילדה את בנה השני – אירוע שעוד ניגע בו – נקלעה החברה לדבריהם לחובות (הכוונה בעיקר לדמי שכירות ולתשלומים לספקים), ולכן נאלצה לפנות לבית המשפט ולבקש צו להקפאת הליכים. הבקשה הוגשה לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, בהתבסס על התיקון לחוק שנחקק כדי לאפשר לעסקים להתמודד עם משבר הקורונה. לפי הבקשה, הרשת חייבת בין השאר למס הכנסה, לביטוח לאומי ולקופות הגמל סכום של 1.6 מיליון שקל; 3.1 מיליון שקל לבנק דיסקונט; כ-3 מיליון שקל לחברת אמיר בובליל על שיפוץ סניף פתח תקווה; 2.4 מיליון שקל לשיין שירותי נאמנות שוק הון; כמיליון שקל לבנק מזרחי טפחות; כמיליון שקל לישראכרט; וכאמור, 6 מיליון ללאומי. החברה חייבת גם כ-1.2 מיליון שקל למשכירי נכסים – וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על העובדים הרבים, שלטענת חלקם לא קיבלו את משכורותיהם ולא את זכויותיהם הסוציאליות במשך חודשים רבים.
האם הכתובת הייתה על הקיר? בדצמבר 2021 הושק באירוע גרנדיוזי ורב-משתתפים סניף של שר פיטנס בחיפה בהשקעה מדווחת של 4 מיליון שקל. חצי שנה לאחר מכן, ביוני 2022, נפתח הסניף במודיעין בהשקעה של כ-5 מיליון שקל. בנובמבר האחרון נפתח סניף נוסף ברמת אביב בהשקעה של 3 מיליון שקל. המימון הגיע מבנקים וממקורות חוץ-בנקאיים. שלושת הסניפים נפתחו לאחר משבר הקורונה, כשהחברה כבר הייתה בקשיים לטענת בני הזוג.
בהתנגדותו להקפאת ההליכים טוען בנק לאומי: "אין סיבה שבעלת המניות שמבקשת הליך חדלות פירעון תיסע ברכב יוקרתי מסוג פורשה, ובן זוגה ייסע ברכב יוקרתי מסוג ריינג' רובר"
על הקמת שלושת הסניפים המדוברים הייתה אחראית חברת אזימוט לבנייה בע"מ, שמתמחה בשטחי מסחר ותעשייה והקימה בסך הכל חמישה סניפים עבור סנדה ומעטי. ממכתב התראה לפני נקיטת הליכים ששלחה אזימוט לשר פיטנס בפברואר האחרון עולה כי האחרונה חייבת לאזימוט סכום שעולה על 3.1 מיליון שקל, וכי בפגישה בין הצדדים אמר מעטי שחובותיה של שר פיטנס לנושיה עומדים על 30 מיליון שקל ולא 24 מיליון כפי שפורסם (יש לציין כי מלבד בהודעת ההתנגדות של אזימוט להקפאת ההליכים, המספר לא מוזכר בשום מקום אחר).
בפגישה המדוברת סירבו בני הזוג לענות על השאלה כיצד בכוונתם לפרוע את החוב וביקשו מאזימוט לתת אמון בעידן מעטי, למרות מצב החברה ואף שלטענת אזימוט האמון "הופר פעם אחר פעם ברגל גסה". בני הזוג אף הפנו כלפי אזימוט אצבע מאשימה וטענו לליקויים "מדומים ושוליים" (לשון המכתב) בעבודה שבוצעה כדי לנסות להתחמק מפירעון החוב. מנגד, בהתראה ששלחה אזימוט נטען כי בני הזוג ניסו להסתיר את מצבה של חברת שר פיטנס, וכי "מבדיקות שערכה אזימוט, המידע שנמסר לה בידי מר מעטי התגלה, בזהירות המתבקשת, כלא אמין בלשון המעטה".
הכסף לא נעלם
התנגדות נוספת לבקשה להקפאת הליכים הגישה חברת הנדל"ן תנופורט, בגין אי-תשלום דמי שכירות בסכום של 4.5 מיליון שקל. גם לפי תנופורט נהגו בני הזוג למשוך משכורות עתק, והחברה נוהלה "לכל הפחות בחוסר מקצועיות וחוסר אחריות אשר הביאו אותה למצבה הנוכחי, ללא קשר לקורונה". תנופורט מציינת כי בחזקתם או בשליטתם של בני הזוג נכסים שהם לא מתכוונים לשעבד להחזרת הכסף, כמו תגמולים מפרסום חברה בשם פייס שר ישראל בע"מ, פרסומות לרמי לוי ועוד.
שיתוף הפעולה עם רמי לוי כלל ליין מוצרי מזון עם הלוגו של שר פיטנס. בני הזוג הרוויחו בעסקה 300 אלף שקל לפני מע"מ – סכום שהלך לחברה אחרת בחזקת מעטי, שנקראת EMMSI. בדיון שהתקיים השבוע בבית המשפט טען תחילה מעטי שכל הסכום משיתוף הפעולה נכנס אך ורק לחברה שבבעלותו, אך לאחר מכן טען שחלק מהכסף עבר גם לשר פיטנס. כמה כסף? את זה מעטי לא זכר. "זה כספים קטנים", אמר בדיון. "היה צריך להזיז מדי פעם, והזזתי. הכסף לא נעלם".
בתשובה לשאלה "איך מגיעים לחוב של 24 מיליון שקל?", סנדה אמרה השבוע ב"תוכנית חיסכון": "עוד לא התפניתי עם עצמי בשביל להבין את הסיטואציה, בשביל לדבר עליה"
חברת פייס שר מחזיקה בסניף שפתחה שר פיטנס בנובמבר האחרון בעזריאלי תל אביב. סניף זה שונה מהאחרים בכך שנועד לקדם טיפולי פנים חדשניים; על פי פרסומים ברשת הוא הוקם בהשקעה של 3 מיליון שקל, ועל פי אותם פרסומים, במהלך שנת 2023 היו צפויים להיפתח עוד מספר סניפים שיהפכו לרשת "מכוני כושר לפנים" בפריסה ארצית. בעל המניות בחברה זו הוא אחיו של עידן מעטי ולא סנדה או בעלה. כשמעטי נשאל למה, הוא הסביר שאחיו הוא חייל משוחרר שביקש עזרה ובני הזוג החליטו לסייע לו: "החברה הזו היא בעצם מיזם שהוא ביקש שאעזור לו להרים, עשינו את זה בכיף. כרגע הוא הוריד את השם בגלל כל מה שקורה, אם אתה רוצה לדעת, הוא מפסיד כסף".
הקמת פייס שר, השקת שני סניפים של שר פיטנס – כל זה קורה ב-2022, כשהחברה חייבת לתנופורט, למשל, כספים שלא שולמו מאז מאי 2020. תנופורט גם טוענת בהתנגדות שהגישה לבית המשפט כי סנדה ומעטי "פעלו במהלך התקופה האחרונה למכירת נכסים שונים שהיו בבעלותם, באופן שמרוקן מתוכן ממשי את יכולתם לתמוך בחברה ולפרוע את חובותיהם לנושים המחזיקים בערבותם האישית להתחייבות וחובות החברה".
הגורמים שהתנגדו לבקשה להקפאת הליכים טוענים, בין היתר, כי בבקשה שהוגשה לבית המשפט הוסתרו פרטים רבים, וכי יש בכך כדי לערער על אמינות החברה והעומדים בראשה. כך, למשל, כחודשיים לפני הגשת הבקשה להקפאת ההליכים – במסגרת בקשה לביטול עיקול בגין חוב מ-2021, לחברת רוטשילד מערכות שילוט בע"מ – חברת שר פיטנס דיווחה כי מחזור הפעילות השנתי שלה הוא 20 מיליון שקל וכי ברשותה רכוש קבוע בסך כ-19 מיליון שקל. באותו מסמך נטען שההון העצמי של החברה חיובי ועומד על 4.5 מיליון שקל וכי החברה משלמת את כל התחייבויותיה השוטפות "ללא יוצא מן הכלל". לבקשת ביטול העיקול צירפו מנהלי הכספים של שר פיטנס הצהרה כי החברה מפעילה שבעה סניפים, פועלת ברווח תפעולי ונהנתה בחודש שקדם למועד ההצהרה ממחזור עסקי בסך 1.8 מיליון שקל.
בריאיון הזוגי השבוע אמר מעטי: "אנחנו הכנסנו לחברה, אני ושר, 3 מיליון שקל. כסף פרטי שלנו. אני לא יודע איך אני אתקיים, הגעתי עד לדקה ה-90 בלי כלום"
גם רוטשילד מערכות שילוט הביאה לידיעת בית המשפט את קיומה של הדירה שנמכרה בבת ים, טענה שהתמורה מהמכירה לא נועדה לכסות את החובות של חברת שר פיטנס, וציינה שסנדה עצמה רכשה לא מזמן שעון יד "פטק פיליפ" בשווי 150 אלף שקל. את עניין השעון הכחיש מעטי מכל וכל, הן בתגובה לכתבה זו והן בדיון שנערך השבוע. באותו דיון צוין גם כי רק לפני חודש קנו סנדה ומעטי ציוד פילאטיס בשווי מיליון שקל; כשמעטי נשאל אם החברה שממנה נרכש הציוד ידעה על מצבה הבעייתי של שר פיטנס, הוא השיב: "מישהו פה כשהוא נכנס לחנות צריך לספר שיש לו מינוס בבנק? הכל היה בסדר".
עוד חודש ועוד חודש ועוד חודש
הנפגעים המידיים מקריסת שר פיטנס הם העובדים, שלא קיבלו את שכרם ואיבדו את מקור פרנסתם. לטענת סנדה ומעטי, הכסף שיועד לשלם את משכורותיהם מוחזק כעת בידיה של חברת ישראכרט – אלא שישראכרט עצרה את פעילות האשראי של החברה רק לאחרונה, ואילו יותר מ-16 עובדות כבר הגישו תביעה בגין אי-תשלום זכויות סוציאליות לאורך תקופה ארוכה, עוד לפני עצירת האשראי. בהקשר זה ראוי לציין גם כי הכסף שישראכרט חילטה, מה שלכאורה לא מאפשר לבני הזוג לשלם כספים לעובדים לטענתם - ישמש לכל הפחות בחלקו לכיסוי חובות לבנק לאומי. כלומר, לפי בית המשפט, גם אם ישראכרט הייתה משחררת את הכסף, לא בטוח בכלל שהוא היה מגיע לידי העובדים.
בריאיון ל"חדשות הבוקר" בתחילת השבוע תיארו שתיים מהעובדות, עדי קוז'וקרו ושחר שמעון, את המצב הקשה שנקלעו אליו. "שר פיטנס חייבת לי בסביבות ה-80 אלף שקל", סיפרה קוז'וקרו, שעבדה ברשת קרוב לשנתיים. "אימנתי בשני סניפים, בראשון לציון ובפתח תקווה. היא השאירה אותי בלי שקל. גם אם אני רוצה עכשיו לצאת לדרך חדשה, אין לי כסף להתחיל".
את שיטת האימון שלה פיתחה סנדה לאחר שלדבריה סבלה מבעיות משקל כילדה מלאה שעשרות דיאטות לא הצליחו לתת לה את מה שהייתה זקוקה לו: דימוי גוף בריא
קוז'וקרו סיפרה גם על דין ודברים שהיו לה עם סנדה: "היא באה לסניף ודיברתי איתה, רציתי לדעת אם תיכנס משכורת החודש. אמרתי לה: 'אני צריכה את המשכורת הזאת, את יודעת באיזה מצב אני'. היא הסתכלה לי בעיניים, בכתה ואמרה: 'מבטיחה לך שאני דואגת לך באופן אישי. המשכורת תיכנס'. זה היה בפורים. המשכורת לא נכנסה".
שמעון, שעבדה גם היא ברשת קרוב לשנתיים, טוענת ששר פיטנס חייבת לה 50 אלף שקל. "לא היו הפרשות לפנסיה, קיבלתי הודעות חוב", סיפרה. "ישר פניתי למנהלת הסניף, היא עשתה את הבדיקות ואמרה לי: 'בחודש הבא הכל יטופל'. אבל עבר עוד חודש ועוד חודש ועוד חודש".
לדברי העובדות, המצב הנוכחי נמשך כבר שנתיים. "לפי החוק במדינת ישראל, אחרי שלושה חודשי עבודה אמורה להיות הפרשה לפנסיה", אמרה שמעון. "ברגע שלא הייתה הפרשה בדקתי מה קורה ואמרו, 'בחודש הבא יופרש הכסף'. אחרי חצי שנה ביקשו ממני לעבור קופה, כי אמרו שעובדים עם הפניקס. המשכורת שולמה, אבל הפנסיה לא ירדה בחודשים האלה [...] מה עם שנתיים אחורה? איפה השנתיים שלא שולמה לנו פנסיה? לא ציפינו שזה יקרה, כי המקום עבד. רק בסניף בפתח תקווה היו 600 מתאמנות. איך את פותחת עוד סניפים ומשקיעה בהם בזמן שלנו לא משלמים זכויות סוציאליות?".
בעניין זה מסרה שר פיטנס בתגובה: "בית המשפט אפשר לחברת ישראכרט לקזז את כל התקבולים של החברה בסך כ-1.7 מיליון שקל, ובעצם השאיר את החברה מול שוקת שבורה, ללא יכולת לשלם משכורות והפרשות פנסיוניות עבור כל העובדות. חשוב לציין כי העובדות מבוטחות בביטוח הלאומי ויקבלו את כל התשלומים שמגיעים להן, כולל ההפרשות הפנסיוניות וכל זכות אחרת שהן זכאיות לה. חברת שר פיטנס תשמח לסייע על ידי עורכי הדין של החברה לכל מי שזקוקה להכוונה ועזרה בנושא, וליבנו איתן. זה המקום גם להודות לכל העובדות שלנו ולשלוח להן חיבוק ענק בימים קשים אלה".
באופן אירוני, גם סיפור ההצלחה של שיר סנדה מתחיל בקריסה עסקית: אביה, הבעלים של חנות כלי כתיבה, פשט רגל כשהייתה בת 15. סנדה החליטה לעזור לכלכלת המשפחה ששקעה בחובות והצטרפה ללהקה קטנה של רקדניות שהופיעה באירועים. המהלך הזה היה צעד ראשון בדרך שהביאה אותה בתוך כעשור למעמד של מנטורית תזונה ועיצוב גוף שלסניפי רשת הכושר שלה נרשמות מתאמנות מפורסמות, שתוכניות טלוויזיה מארחות אותה בנושאי כושר ותזונה, ושעשרות אלפי נשים עוקבות ברשת אחר כל צעד וסקוואט שלה.
חדרי הכושר של סנדה מקדמים – או קידמו עד לפני כשבועיים – אג'נדה הוליסטית הכוללת מערך אימונים לצד סדנאות עם דיאטניות קליניות והתאמת תפריט אישי בליווי צמוד. את השיטה פיתחה סנדה לאחר שלדבריה סבלה מבעיות משקל כילדה מלאה שעשרות דיאטות לא הצליחו לתת לה את מה שהייתה זקוקה לו כל כך: דימוי גוף בריא.
בתום הלימודים במכון וינגייט, בגיל 27, סנדה פתחה מכון כושר קטן בחיפה. זה לא הלך חלק: "ביקשתי הלוואה מהבנק, אבל זרקו אותי מכל המדרגות", שחזרה בריאיון למגזין "את". "לא ויתרתי, בתוך תוכי ידעתי שאני מביאה משהו אחר ונכון שיעזור לנשים רבות".
לפני כחמש שנים, בריאיון למגזין mako, סיפרה סנדה על תפקידו של מעטי – איש נדל"ן ובעל אולם אירועים בעברו שעזב את עיסוקיו לטובת שר פיטנס – בחברה הנושאת את שמה. "הוא עושה כל מה שקשור להקמה, אישורים ובנייה, ואני עושה את הקטע המקצועי. ההפרדה בינינו ברורה". על פירות ההצלחה אמרה אז סנדה: "כל הרווחים של שר פיטנס הולכים לפיתוח החברה, אני משקיעה כל מה שאני קוצרת. הכסף לא עושה לי כלום. גם כשלא היה לי הרשיתי לעצמי לקחת הלוואה ולנסוע לחו"ל, אבל אני לא נהנתנית גדולה. רוב החו"ל שלי זה הפקות, זו עבודה. הכל סביב עבודה אצלי. אני עובדת 24 שעות ביממה, כי גם כשאני ישנה אני רק חושבת על העסק".
אני הולכת להילחם
סנדה עברה לאורך השנים מספר משברים אישיים; אביה נפטר בפתאומיות, ואמה נמצאה מתה בנסיבות שמעולם לא פוענחו עד תום. היא עברה גם משבר רפואי סף-קטלני במהלך הלידה של בנה השני, בשנת 2020, כשחיידק טורף מסוג סטרפטוקוקוס A תקף את גופה. היא הייתה מונשמת ומורדמת במשך שלושה ימים, וכשהתעוררה הייתה במצב קשה וללא יכולת לנוע בכוחות עצמה. סנדה עברה שני ניתוחים, ארבעה חודשי אשפוז ושיקום גופני ארוך, שבמהלכו למדה ללכת מחדש ולבצע פעולות בסיסיות כמו לקום מהמיטה, לשבת ולעמוד. את הקשיים ואת האופן שבו התגברה עליהם חשפה בתקשורת, וקיבלה כמויות של פרגון. נישאת על גלי האהבה היא פתחה עוד סניפים של שר פיטנס, עד לקריסתה הכלכלית של הרשת בתחילת בחודש.
בתוך כעשור נהפכה סנדה למנטורית. לסניפי הרשת שלה נרשמו מתאמנות מפורסמות, תוכניות טלוויזיה אירחו אותה, ועשרות אלפי נשים עקבו ברשת אחר כל צעד וסקוואט שלה
בריאיון ב"תוכנית חיסכון" שאלה יולן כהן על הטענות של סנדה ומעטי: "הבנקים אשמים, חברות האשראי אשמות, איפה האחריות שלכם?". בתגובה אמרה סנדה: "כרגע אין שום קשר בין חובות העבר או בין התנהלות כזאת או אחרת לבין כספים שמוחזקים בחברות האשראי ששייכים ללקוחות בגין שירות שהם לא יוכלו לקבל אותו [...] חברות האשראי צריכות להחזיר לכל הלקוחות שלי את הכספים שהם מחזיקים בגין שירות שהם לא יוכלו לקבל. אין קשר בין מה שחברת האשראי מחזיקה ומה שהיא צריכה להחזיר ללקוחות, לבין מה שהיה עד כה".
בימים האחרונים פרסמה סנדה ברשתות החברתיות בקשה ללקוחותיה לפעול להשבת הכספים המגיעים להן. על פי החוק, חברת אשראי חייבת אומנם לעצור תשלומים עתידיים ללקוחות שמבקשים את זה בפועל, אבל מה קורה אם לקוח לא ביקש לעצור את התשלומים? הוא כמובן ממשיך לשלם. קיימת אופציה נוספת, שבה החברה – במקרה הזה שר פיטנס – מגלה אחריות ומורה לחברת האשראי לעצור באופן גורף את החיובים של לקוחותיה. כששאלנו את בא כוחה של שר פיטנס אם הועברה בקשה כזו לחברת ישראכרט, לא קיבלנו תשובה ברורה.
הטענה שנמנע תשלום משכורות לעובדים בגלל חברת ישראכרט עלתה בדיון משפטי שבו ביקש עו"ד לירום סנדה – אחיה של שיר ומי שמייצג אותה בהליכים – לחייב את ישראכרט לשחרר כסף כדי שניתן יהיה לשלם לעובדות. "מדובר בתיק מאוד תקשורתי, זה 122 עובדים שילכו להתראיין בתקשורת [...] אין כתב שלא מתעניין מה קורה פה, ברגע שהעובדים לא יקבלו את המשכורות, 4,000 מנויות יבטלו את המינוי מחשש שלא יקבלו שירות". השופטת בטינה טאובר החליטה בתשובתה כי לא ניתן לחייב את ישראכרט לשאת בעלות משכורות העובדים, אך ציינה שניתן להבטיח את זכויותיהם אם החברה תשקול הליך של הבראה ושיקום מכוח פרק ב' לחוק, תוך שהדבר יאפשר לעובדים לקבל את זכויותיהם מהמוסד לביטוח לאומי. במקום זאת הודיעה החברה על סגירת פעילות מכוני הכושר ופיטורי העובדות. עו"ד סנדה הסביר שבהחלטה לסגור את הסניפים הובאה בחשבון טובת העובדים שמסרבים לעבוד בלי תשלום, בתקווה לקבל ביום מן הימים את כספם מהביטוח הלאומי, וכן את הלקוחות שישלמו על מוצר שאין באפשרות החברה לספק אותו.
נכון לעכשיו, סנדה ומעטי ממשיכים להתחייב שישלמו לכולם עד השקל האחרון. "לא רק שאני מתחייבת, אני עומדת על זה", הבהירה סנדה באותו ריאיון ל"תוכנית חיסכון". "יש לנו דיון ואני הולכת לבקש מהשופטת שיעשו את זה. ולא רק שאני עומדת על זה ומבטיחה את זה, אני הולכת להילחם". סנדה התייחסה בדבריה לדיון שהתקיים אמש (רביעי) ובו מונו נאמנים זמניים לפירוק החברה; בסופו של דבר היא לא התייצבה אליו, לדברי עו"ד סנדה מפני שחשה ברע. נותר רק לראות אם תממש את הבטחתה בדיונים הבאים.
תגובות: "מלוא הכספים הושקעו בחברה"
עו"ד לירום סנדה, בא כוחם של שיר סנדה ובעלה עידן מעטי, מסר בתגובה על הטענות שעולות מתוך התנגדות הנושים לבתי המשפט בגין הקפאת ההליכים: "לא קיימת דירה בבת ים. הדירה בנשר משועבדת במלואה לחשבון החברה בבנק לאומי ויכולה להימכר רק בהסכמת הבנק/ הנושה המובטח".
על שכרם של סנדה ומעטי, כלי הרכב ושעון היוקרה: "מלוא הכספים הושקעו בחברה. הרכבים של בני הזוג נמכרו. מעולם לא נרכש שעון" (כאמור, בדיון ביום רביעי הוזכרו שלושה רכבים, ועו"ד מטעם בנק לאומי אף ביקש את מפתחות אחד הרכבים שאמור להיות משועבד לבנק לדבריו. בית המשפט לא קיבל החלטה ספציפית לעניין זה – אנ"י).
על הטענות להסתרת פרטים על מצב החברה: "מעולם לא הוסתרו פרטים. ההפך, מרשיי מסכימים לבקשת הנושים למתן צו פתיחת הליכים".
לשאלה אם שר פיטנס פנתה לחברת האשראי בבקשה לעצור חיובים עתידיים לטובת הלקוחות השיב עו"ד סנדה כך: "ציינת בעצמך שנערכה פנייה".
בעניין זכויותיהם של העובדים אמר עו"ד סנדה: "את יודעת מה זה בקשה לפי פרק ב'? העובדים יקבלו את מלוא כספם בכל הליך שלא יהיה כנגד החברה. בשביל זה החברה שילמה ביטוח לאומי".