ביל ומלינדה גייטס מתגרשים. "מפרקים את החבילה", כפי שנהוג לומר. אלא שבשונה מרוב החבילות, זו כוללת מאה ושלושים מיליארד דולר. לא סתם הבדיחות סביב הנושא כללו את "הם יחלקו ביניהם את העולם". זה לא הון של בני אדם, זה הון של מדינות. אבל גירושים זה גירושים, ובסוף, כמו שלמדנו באינספור עונות של "בברלי הילס 90210", גם לעשירים קשה. גם הם אומרים "בואי נעשה את זה יפה" ואז מביטים זו על זה (או שעורכי הדין שלהם מביטים זה על זה) וחושבים על עשרים ושבע שנים, על זה שלפחות הילדים כבר גדולים ועל המקובלות החברתית של משמורת משותפת על כלב.
"לאחר הרבה עבודה והרבה מחשבה על מערכת היחסים שלנו", הודיע הזוג בטוויטר בארבעה במאי, "החלטנו לסיים את נישואינו. בעשרים ושבע השנים האחרונות גידלנו שלושה ילדים נפלאים, והקמנו קרן שפועלת בכל העולם על מנת לאפשר לאנשים לנהל חיים בריאים ויצרניים. אנחנו עדיין חולקים אמונה משותפת במטרה זו ונמשיך לעבוד יחד בקרן, אבל אנחנו כבר לא מאמינים שאנחנו יכולים לגדול יחד כזוג לשלבי החיים הבאים. אנחנו מבקשים פרטיות וספייס למשפחתנו בזמן שאנחנו מוצאים את דרכינו בחיים החדשים האלו". מה אפשר לומר, כנראה שאף אחד לא נשאר לנצח עם מערכת ההפעלה הראשונה שלו.
הודעת הפרידה המנומסת הפתיעה לא מעט אנשים. הזוגיות של הגייטסים הושוותה למכונית מאזדה - לא הכי נוצצת, אבל אמינה ובטוחה. בכל זאת, כמעט שלושה עשורים יחד, עבודה משותפת, הון מטורלל. אף אחד לא האמין שהם יתגרשו, בטח לא עכשיו. ביל גייטס בן ה-65 הוא לא מיליארדר אקסצנטרי מהסוג של אילון מאסק או ג'ף בזוס, לאורך השנים הוא טיפח תדמית של אדם די משעמם. בזמן שמאסק מטיס חלליות, גייטס מנסה לפתור בעיות סניטציה בעולם השלישי. איזה נמנום, בכלל לא הטיפוס המתגרש, או בכללי אדם שאמורים להיות לו חיים אישיים. וגם מלינדה, 56, מעולם לא נחשבה - סליחה על המונח המיזוגני - ל"טרופי ווייף". היא עבדה ללא לאות בתחומי הפילנתרופיה והציגה יחד עם בעלה חזית אחידה ואוהבת. אז למה? זעקו כלי התקשורת. ואפשר להבין את הפליאה. עשרים ושבע שנים, מלינדה, תתאפקי קצת ותתאלמני.
לפני כשנה, ביום נישואיהם ה-26, היא אפילו העלתה פוסט באינסטגרם שבו כתבה בין היתר שזו "הזדמנות לחגוג את זה שאני נשואה", "אני עדיין נפעמת מכמה שהלב יכול להיות מלא", "יום נישואים שמח לגבר שממשיך לרקוד איתי את החיים האלה". אופס, הנה ההוכחה שכולם מרגישים צורך לשקר ברשתות החברתיות לגבי חייהם הרקובים, כי האמת היא שבני הזוג בקשר עם עורכי דין לענייני גירושים כבר מ-2019 כך שהם ככל הנראה לא רקדו יחד את החיים האלה אפילו ביום הנישואים שלפני. ובלי קשר, בהצלחה עם לדמיין את ביל גייטס רוקד.
ב-2011 ג'פרי אפשטיין כבר היה אסיר משוחרר. ובכל זאת, גייטס נפגש איתו כדי לדסקס עניינים פילנתרופיים ונשאר בביתו עד שעה מאוחרת. בהמשך אף טס במטוסו הפרטי, "לוליטה אקספרס"
מיליארד סינים לא טועים
המובן מאליו: ביל גייטס ייסד את מייקרוסופט והוא האיש הרביעי הכי עשיר בעולם. לפחות לפי אחת מהרשימות האלו שנוטות להשתנות, ושבטוח עוד ישתנו בעקבות הגירושים. את מלינדה הוא הכיר בשנת 1987, כשהיא הגיעה לעבוד במייקרוסופט כמנהלת מוצרים. הוא שאל אותה אם היא תרצה לצאת איתו לדייט בעוד שבועיים – בכל זאת, באייטיז היה פחות פיקוח על יחסי מרות – והיא הסבירה לו בנימוס שמה קשור שבועיים, אין לה מושג מה היא תעשה הערב, שידבר איתה קרוב יותר לתאריך ונראה. בסוף היא גם הוסיפה איזה מן "תשמע, אתה לא מספיק ספונטני בשבילי". באותו הערב הוא התקשר אליה ואמר "זה ספונטני מספיק בשבילך?". בום.
השניים ניהלו זוגיות של שבע שנים לפני שנישאו בשנת 1994. מלינדה ספרה בראיונות, בחיוך, שאמה הייתה סבורה שמנכ"ל מייקרוסופט הוא לא שידוך מוצלח בעבורה, אבל שהשניים לא התייחסו להסתייגויותיה (וזה ככל הנראה ה"אמרתי לך" הכי מאוחר אי פעם). הם ביקשו מהמשפחות ומהקולגות שידעו על יחסיהם לשמור על פרטיותם, והקפידו על פרופיל נמוך. מלינדה סיפרה שהיא נמשכה "למוח המבריק שלו ולסקרנות שלו". לפני נישואיהם הם נסעו למסע לאפריקה שבו נתקלו באספקט הזר כל כך לחייהם, עוני, והחליטו יחד שיקדישו את חייהם לעזרה לאלו שאין להם. לאחר שנישאו, מלינדה עזבה את מייקרוסופט וגידלה את ילדיהם – רורי, פיבי וג'ניפר. הגדולה בת 25, הקטנה בת 18. רורי, הבן האמצעי, חגג השבוע את יום הולדתו ה-22.
חכו, עוד מעט נתחיל עם טינופת הגירושים הדולפת. לפני כן חשוב גם לדעת שבשנת 2000 הקימו השניים את "קרן ביל ומלינדה גייטס" – קרן צדקה עצומה שפועלת בעולם למען הפחתת עוני ובריאות בעולם השלישי ובכלל. מאז הקמתה הקרן הוציאה על מטרות אלו מעל חמישים מיליארד דולר. מאז שנת הקורונה הקרן השקיעה גם 1.75 מיליארד דולר לטובת המאבק במגפה, שכלל בעיקר מחקר, ייצור ורכישת ציוד רפואי. ב-2006 פרש גייטס מתפקיד יושב ראש מייקרוסופט כדי להתמקד בפילנתרופיה, וב-2014 הודיע על פרישתו גם ממועצת המנהלים של החברה. הזוג התחייב לתרום את רוב הונם, לפחות יותר מ-50% ממנו, לקרן.
ביל דיבר על נישואיו עם חבריו על מגרש הגולף וטען שהם חסרי אהבה. מומחה לשפת גוף ציין שמצפייה במלינדה ניכר שהיא אינה מאושרת
בגדול, באמת אנשים שאכפת להם מהעולם. ובהתחשב בכך שמדובר בשני אנשים חזקים ומפורסמים, ושקרן הצדקה שלהם היא אחד הכוחות הפילנתרופיים הגדולים בעולם בימינו, התגובות הנסערות להודעת הגירושים די מובנות. כצפוי, הן כוללות שלל בדיחות כמו "ניסיתם לכבות ולהדליק את הנישואים מחדש?", "היא בגדה בו עם מחשב מק" ושלל צילומי מסך של פרופילי טינדר מזויפים. מה שאיש לא ציפה לו היה התגובה הרגשית העזה של הסינים, שמתברר שאובססיביים כלפי ביל גייטס כבר שנים. וזה הגיוני, פייסבוק וגוגל חסומות במדינה, מה שיש להם זה את לינקדאין ומנוע החיפוש בינג של מייקרוסופט. כן, אם תהיתם עד היום מי משתמש בבינג, נעים מאוד, סין. גייטס ביקר במדינה עשרות פעמים, הוא זכה באות מטעם המפלגה הקומוניסטית על היותו "ידיד ותיק של העם הסיני" והקים בה סניף של הקרן שלו ושל מלינדה. בסין הוא בבחינת אליל, והם לקחו את הגירושים קשה במיוחד. מבחינתם, האשם הוא במתורגמנית סינית שחיה בסיאטל ושמה צ'ה שלי וואנג, שהם חושדים שניהלה פעם רומן עם גייטס. הבסיס לחשד - היא עבדה פעם כמתורגמנית בקרן של ביל ומלינדה גייטס ו... זהו בעצם. אין שום סיבה לחשוד שהיה שם משהו, אבל השמועה הזאת עברה כאש בשדה סינים ומאז הבחורה המסכנה סופגת נאצות והשפלות ואפילו העלתה סרטון הכחשה.
למען האמת זה מזמן כבר מת
למה ביל ומלינדה גייטס מתגרשים? ובכן, למה אנשים מתגרשים? כי נמאס להם, כי הם כבר לא אוהבים זה את זה, כי התאהבו באחר, כי הילדים כבר גדולים אז אפשר, לא חסרות סיבות אפשריות. נכון שנדמה שגירושים מתרחשים בעיקר בשנים הראשונות לנישואים, כשהילדים הקטנים והקשיים הכלכליים מערערים את הזוגיות, אבל האמת היא שגירושים בגילאי שישים, מה שמכונה "גירושים אפורים", הופכים ליותר ויותר נפוצים. מה לעשות, אנשים חיים יותר זמן, הם כבר מסודרים כלכלית ויש להם מרחב לחשוב על אושר, על אהבה, על וול ביאינג, על הזדמנות נוספת.
הרכוש המשפחתי כולל, מלבד הון עצום, גם המון בתים, אוסף מכוניות, אוסף אמנות בשווי 130 מיליון דולר, אלפי דונמים של אדמה, מטוס פרטי ואי בבעלותם באזור בליז
אנחנו לא יודעים מהן נסיבות הגירושים האפורים של ביל למלינדה, אנחנו ניזונים מרכילות כמו כולם, אבל מה שבטוח זה שלא מדובר בהחלטה פתאומית. השניים נפגשו עם עורכי דין לענייני גירושים כבר בשנת 2019, ובפגישה טענה מלינדה כי הנישואים בלתי ניתנים לתיקון. מדובר במהלך שהזוג מתבשל איתו כבר לא מעט זמן, אולי אפילו שנים, הרי זה מה שלוקח להתיר סבך של חיים משותפים, עסקים ומיליארדים. וכצפוי במקרים כאלו, הטינופת מתחילה לטפטף החוצה באיטיות. אפילו על אדם כמו גייטס, שהיה נדמה שאין שום שלד בארונו, מתגלים לא מעט פרטים עסיסיים. למשל, בתקשורת האמריקאית צצו דיווחים על מערכת יחסים של שנים שהתרחשה בין גייטס למהנדסת במייקרוסופט. לחברה הגיעו דיווחים כי גייטס יזם "מערכת יחסים אינטימית עם עובדת החברה" בשנת 2000 ונפתחה חקירה בנושא, שנסגרה לאחר שגייטס פרש מהנהלת מייקרוסופט. לפי כתבות רומזניות, זו לא הייתה מערכת היחסים היחידה של גייטס עם עובדת בזמן שכיהן בראשות מייקרוסופט. מספר עובדים בחברה ובקרן של הזוג התלוננו על סביבת עבודה לא נוחה, ולפי הטענות ההתנהלות הזו של ביל נמשכת אל תוך השנים האחרונות.
חוסר שביעות רצונה של מלינדה מבעלה ניכר כבר ב-2018, כשהוגשה תלונה נגד מנהל הכספים של גייטס, מייקל לרסון, על הטרדה מינית. מלינדה רצתה שהנושא ייחקר חיצונית, גייטס התעקש לסגור הכל בתוך החברה, לרסון עובד עבורו עד היום.
אבל זה עוד כלום לעומת התקופה ב-2011 שבה גייטס בילה זמן עם לא אחר מג'פרי אפשטיין, חובב הקטינות והסחר בנשים. ב-2011 כולם כבר ידעו שאפשטיין חלאה, הוא היה אחרי 13 חודשים בכלא בעקבות הרשעתו בעבירות מין. באופן טבעי, מלינדה התנגדה לקשר בין השניים. לפי הדיילי ביסט אפשטיין ייעץ לגייטס לפני שנים לסיים את נישואיו לאחר שגייטס התלונן על מלינדה במספר הזדמנויות וכינה את נישואיהם "רעילים". מטעם גייטס, השיחות האלו הוכחשו בתוקף. מה היה לו לחפש בחברת אפשטיין? לפי הדיווחים, השניים נפגשו לדסקס עניינים פילנתרופיים אבל גייטס נשאר בביתו עד שעה מאוחרת. השניים נפגשו בשנית בהמשך השנה ואף צולמו ביחד, לאחר מכן אמר גייטס כי לא היו לו קשרים אישיים או עסקיים עם אפשטיין. השניים נפגשו גם מספר פעמים ב-2013, גייטס אפילו טס במטוסו הפרטי של אפשטיין שנקרא - בטוב טעם - "לוליטה אקספרס".
לאחר פרסום הגירושים נודע כי גייטס יזם בעבר "מערכת יחסים אינטימית" עם עובדת מייקרוסופט. החקירה בנושא נסגרה לאחר שפרש מהנהלת החברה
לפי הניו יורק פוסט גייטס דיבר על נישואיו גם עם חבריו על מגרש הגולף וטען שהם חסרי אהבה ושהוא ומלינדה מנהלים חיים נפרדים כבר לא מעט שנים. מומחה לשפת גוף אמר לניו יורק טיימס שמצפייה במלינדה גייטס במספר אירועי צדקה, ניכר שהיא אינה מאושרת. אז כן, עדיף לקחת את כל העדויות האלו בעירבון מוגבל (סלח לנו, אדון מומחה שפת גוף), אבל הן קיימות. וזה בלתי נמנע, ברגע שזוג מפורסם מתגרש הרפש יצוף, בטח כשמעורבים כל כך הרבה מיליארדים. אין ספק שביל ומלינדה נחושים בדעתם "לגמור את זה יפה" ויחסית לנפיצות של כל העסק הם אפילו מצליחים - אבל אין סיבה להיות מופתעים אם בחודשים הקרובים הלכלוך ימשיך לצוץ.
לא דובון אכפת לי
כעת לשאלה הבוערת מכולן: מה יהיה עם כל הכסף? לשניים, וזה די מדהים, אין הסכם ממון. גייטס אמנם כבר היה עשיר מאוד כשהכירו, אבל הם לא ראו בכך צורך, ועושה רושם שגם עכשיו לא. אחרי כל כך הרבה שנים יחד, לאיש אין ספק בכך שלמלינדה מגיע נתח שווה מהרכוש המשפחתי שכולל, מלבד הון עצום, גם המון בתים, כולל אחד מרכזי בשווי 125 מיליון דולר בסיאטל. בין היתר, לזוג יש גם אוסף מכוניות, אוסף אמנות בשווי 130 מיליון דולר, הם בעלי החוות הגדולים בארה"ב עם אלפי דונמים של אדמה ברשותם, מטוס פרטי וכמובן, איך אפשר בלי, אי בבעלותם באזור בליז.
כשביל הציע למלינדה לצאת לדייט בעוד שבועיים, היא ענתה "אתה לא מספיק ספונטני בשבילי". באותו הערב הוא התקשר אליה ואמר "זה ספונטני מספיק בשבילך?"
פרטי ההסכם ביניהם חסויים עד כה, אבל ידוע כי ביל כבר העביר למלינדה 850 מיליון דולר במניות, ובאופן כללי מעל שלושה מיליארד דולר מאז תחילת ההליכים. עד כה מלינדה צירפה לשמה את שם נעוריה, פרנץ', אבל לא ביקשה להסיר את השם גייטס וגם הודיעה כי לא תדרוש מזונות. רבים משווים את הגירושים של השניים לגירושי מיליארדרים אחרים – ג'ף בזוס ומקנזי סקוט, היא סיימה עם רבע ממניות אמזון ו-35 מיליארד דולר, שמאז כבר תפחו ל-50 והפכו אותה לאישה השלישית בעושרה בעולם. כך או כך, לא עושה רושם שיהיו כאן מלחמות גדולות, ואפשר להבין. זה באמת משנה אם יש לך 30 מיליארד או 40 מיליארד? בשלב כלשהו המספרים מאבדים משמעות והם פשוט כמות כסף מפלצתית שלאף אחד אין באמת מה לעשות איתה.
רבים תוהים מה יהא על קרן הצדקה המשותפת. השניים טוענים כי הם מתכוונים להמשיך לעבוד בה ביחד, אבל מה עם העברת הכספים הפרטית אליה? האם הסכומים יצטמצמו? והאם הם באמת יעבירו אליה את מרבית הונם האישי? בהתחשב במספר וכמות התרומות הם נחשבים לאנשים השניים "הכי נדיבים בעולם", אחרי וורן באפט, אבל קל להיות נדיבים כשיש כל כך הרבה, מה יקרה כשיהיה קצת פחות? וכשהם לא יהיו במקום הרביעי של עשירי העולם אלא במקום השבעה עשר? כרגע הם משדרים עסקים כרגיל, אבל מה אם יהיה פרק ב' או עוד ילדים? גברים הביאו ילדים גם בגיל 70.
תשומת הלב שמושכים הגירושים האלו היא רכילותית, בוודאי, אנחנו הרי חולים על עשירים, תנו לנו לשמוע עליהם כל היום. לדבר על התדמית של ביל גייטס שנסדקה ואיך בסוף הוא לא דובון האכפת לי עם התספורת הגרועה שכולנו חשבנו שהוא, להתבוסס ברפש המשפחתי שמוטח לכל עבר. אבל כמות העושר שנמצאת בידי הגייטסים הופכת את השפעת הגירושים האלו לממשית. גירושים תמיד פוגעים כלכלית באנשים, במשפחות. זו ככל הנראה תהיה הפעם הראשונה שבה הנזק הכלכלי של גירושים עלול להיות לעולם כולו.