בשבוע האחרון התייצבו עשרות אנשים זועמים מול גדר של וילה מפוארת בשכונה 13 בקיסריה. מצוידים ברמקולים, דגלי ישראל, צפצפות ושלטים הם זעקו, בין השאר, "אתה בוגד בעם שלך, במדינה שלך, בקיסריה, באנשים שהלכו אחריך, תתבייש". רק כעבור מספר שעות התפנו מהמקום בעקבות התערבות המשטרה. הפגנות אינן מראה יוצא דופן ביישוב, בוודאי לא בשנה האחרונה, אלא שהפעם לא היו המפגינים מתנגדי ראש הממשלה – אלא תושבים שבאו למחות על מכירתה של אותה וילה.

בעל הנכס הוא אדי בן סימון, מתווך נדל"ן שהציע למכירה את ביתו הפרטי לפני מספר חודשים. עד מהרה פנה אליו קונה פוטנציאלי – איש העסקים באסם דבאח, תושב הכפר המוסלמי דיר אל-אסד ובנו של סאלח דבאח, היזם שמאחורי אימפריית הסופרמרקטים והבשרים "סאלח דבאח ובניו". דבאח הבן, שחיפש "וילה לחופשות ולסופי שבוע", התלהב מהווילה של בן סימון, ובין השניים נחתמה במהירות עסקה. השבוע החל בן סימון לפנות מהמקום את רהיטי היוקרה שברשותו, מכין את השטח לבית הנופש החדש של דבאח. כשהשמועה על כך נפוצה בין תושבי השכונה פרצה מחאה – תחילה ספונטנית ובהמשך מאורגנת.

"אין כניסה למוסלמים לקיסריה. מספיק יש לנו את ג'יסר א-זרקא לידנו, נגמר, ערבים לא ייכנסו לקיסריה", כתבה אחת התושבות בקבוצת הוואטסאפ השכונתית. "גזענות או לא גזענות, החיים שלנו והסביבה שלנו חשובה לנו מאוד ואנחנו לפני כולם". תושבת אחרת השיבה כי "לא מעניין אותי אם יגידו שאני גזענית, ככה זה צריך להיות ולא אחרת", ושלישית כתבה: "ביבי ושרה צריכים לדעת שבשבוע הבא ישנו לצדם מוסלמים. שיתכוננו לשחיטת כבשים ומסיבות, אני מאוד מקווה שביבי יעצור את זה, שידאג שתהיה ועדת קבלה".

המוכר, אדי בן סימון: "אני הדמות הכי פופולרית בקיסריה, מפריע לקומץ של אנשים שאני מצליח ועובד, ובאסם הוא מוסלמי. שני הדברים האלה גורמים לאנשים לרצות לתלות את אדי על העץ"

משפחת דבאח הפכה השבוע לנושא השיחה העיקרי בקבוצות הוואטסאפ השכונתיות, שם נפוצו שמועות על ההיסטוריה של המשפחה, טיעונים נגד עסקת הנדל"ן וחשש מ"חמולות מוסלמיות" שיפלשו ליישוב היוקרתי. לאחר שדרבנו זה את זה לפעול ולא להסתפק בתלונות, יצאו עשרות מתושבי השכונה למאבק בניסיון למנוע ממשפחתו של דבאח לאכלס את הווילה. אחת התושבות יצרה והפיצה כרזת מחאה רשמית נגד "מכירת בתים לגורמים זרים".

"הסיפור הזה יצא לחלוטין מפרופורציות", אומר לנו תושב השכונה שביקש להישאר בעילום שם. "משפחת דבאח הם לא איזו משפחת פשע, הם אוהבי ישראל ותורמים לצה"ל, אנשים טובים".

אז אני מבינה שאתה בעד קבלתם לשכונה.
"זה לא קשור אחד לשני. הם אנשים טובים, כן, אבל אני עדיין לא חושב שמוסלמים צריכים לגור בקיסריה".

כול כלב ביג'י יומו

אדי בן סימון הוא דמות מוכרת בקיסריה. שנים תיווך בעסקאות רכישה והשכרה של בתי יוקרה ביישוב האקסקלוסיבי לפני שהציע למכירה את ביתו שלו, שרבים מספרים שהוא היפה ביותר בקיסריה. "מבחוץ לא רואים את היופי שלו", אומרת אחת התושבות, "אבל בפנים זה ארמון".

קיסריה (צילום: צילום mako)
18 מיליון, לא 30. הווילה | צילום: צילום mako

בשבוע האחרון, כשבן סימון פיקח על המובילים שהחלו לפנות את הווילה, הוא מצא עצמו נועל את שער הברזל וסוגר את החלונות כשבחוץ מצמידים לו שכניו מגוון שלם של שמות תואר. על ההמולה והתחושות מספר לנו המתווך כשהוא עדיין נעול בין ארבעה קירות, או ליתר דיוק כמה עשרות חדרים ובריכת ענק. "באסם הגיע אליי דרך מכר משותף ומיד עשה עליי רושם של איש מקסים, אינטליגנטי, טוב לב ועם שם טוב", אומר בן סימון. "הוא ביקש לקנות את הבית ולפני חודש סיכמנו הכל. הבית נמכר לו תמורת 18 מיליון שקל".

"אין כניסה למוסלמים", כתבה אחת התושבות בוואטסאפ השכונתי. "גזענות או לא, הסביבה שלנו חשובה לנו", כתבה אחרת, ושלישית כתבה: "ביבי ושרה צריכים לדעת שישנו לצדם מוסלמים"

בקבוצת הוואטסאפ של תושבי השכונה פורסמו שלל שמועות על העסקה, המפוקפקת לטענתם של הכותבים. בין השאר נטען שהבית נמכר בסכום כפול מזה שציין בן סימון, ושמחצית מהסכום שולם במזומן; נכתב גם שהכסף עבור העסקה מגיע מ"מדינות ערביות שמטרתן לרכוש בכל מחיר נכסים וקרקעות למען התיישבות ערבית בשטח ישראל".

בן סימון, שמכיר היטב את הטענות, אומר ש"כמה צרי עין יצרו באזז מפייק ניוז. מי מכר ב-30 מיליון? מי קיבל כסף מזומן? כתבו שם שמכרתי את הבית למשפחת פשע, אלו דיבורי סרק. אני לא מתרגש, אני יודע מי אני ומה עשיתי. הם מוזמנים ללכת למס הכנסה".

למה לדעתך התושבים הגיבו ככה לעסקה שלך עם דבאח?
"צרות עין וקנאה".

זה הכל?
"זה גם כי אני אדי בן סימון – הדמות הכי פופולרית בקיסריה, ומפריע לקומץ של אנשים שאני מצליח ועובד – וגם כי באסם הוא מוסלמי. שני הדברים האלה גורמים לאנשים לרצות לתלות את אדי על העץ".

למה הם מתנגדים לגור בשכנות למוסלמי?
"האמת היא שזה פגש אותי בהפתעה. יש ערבים שגרים בקיסריה, חלק מהמגרשים שרכשו הערבים בעיר נמכרו להם על ידי החברה לפיתוח קיסריה בעצמה. עד עכשיו לא ידעתי שיש גזענות בקיסריה, וחשוב לומר שהמפגינים האלה הם קומץ קטן מתוך שכונה אחת, אבל מדובר באנשים שקונים רהיטים כאן ליד בג'יסר א-זרקא ומעבידים עובדים מהיישובים הערביים שמסביב, אבל לא מתאים להם שמוסלמי יחיה לידם".

הפגנות מחוץ לבית בקיסריה (צילום: צילום mako)
עד שהגיעה המשטרה. הפגנה מחוץ לווילה בקיסריה | צילום: צילום mako

בד בבד עם ההפגנות מחוץ לביתו של בן סימון נשלחו לטלפון שלו עשרות הודעות נזעמות. "אני מזועזע ממה שעשית! את העונש שלך תקבל משמיים, תתבייש, הכסף עיוור אותך. לא למדת כלום מ-7 באוקטובר", כתב אחד השכנים. שכן נוסף שלח למתווך את האיום המרומז "כול כלב ביג'י יומו" (כל כלב בא יומו), ואחר פנה לבן סימון בבקשה אישית: "עשה לי טובה, רק אל תמכור לישמעאלים את הבית של הרופאה מולי".

ב-2015 עבר קאסם דבאח ניתוח לב ברמב"ם. כשנה לאחר מכן תרמו בני משפחתו 100 אלף שקל לבית החולים לאות הוקרה, ולפני כשנתיים תרמו לרמב"ם יותר מ-700 אלף שקל נוספים 

"תושבים הציעו לי 50 מיליון שקל בתמורה לביטול העסקה, הם יעשו הכל כדי שלא ייכנסו מוסלמים לקיסריה", מספר בן סימון. "אני מצדי לא חשבתי לרגע לבטל את העסקה, ובטח שלא בגלל גזענות של קומץ מוחים קיצוני. הם פוגעים בכבודו של באסם, ובכבודו ובפרנסתו של אדי המתווך. כולם יקבלו תביעות".

לא נוכל לצאת מהבית

באתר הרשמי של החברה לפיתוח קיסריה מתוארת כך שכונה 13 או "שכונת הגולף": "סמיכותה למגרש הגולף המפורסם של היישוב מספקת לה את ייחודה, פשוט כי אין שכונות דומות לה בישראל [...] המשפחות נהנות מקהילה מגובשת ומחיי קהילה תוססים, מוסדות חינוך ותרבות מעולים [...] הנוף הייחודי של כרי דשא ירוקים הנשקף מבתי השכונה, הגישה הנוחה לחוף הים והקרבה למגוון אפשרויות תעסוקה ובילוי משלימים פסיפס של מרכיבים ההופכים את השכונה לאחת האטרקטיביות והמבוקשות בישראל".

הוילה בקיסריה (צילום: באדיבות Adi Ben Simon real estate)
"מבחוץ לא רואים את היופי שלו, אבל בפנים זה ארמון". הווילה | צילום: באדיבות Adi Ben Simon real estate

מההתכתבויות בין תושבי השכונה שהגיעו לידינו, נראה כי החשש העיקרי הוא שהשכן החדש יפגע בפסיפס. "כבר לא נוכל להסתובב בערב בכיף, נפחד שהילדים שלנו מסתובבים להם, המצב לא צריך להיות ככה", כתב תושב מודאג. "בדיוק. יסתובבו פה ערבים בלילות, מסיבות, יריות, לא נוכל לצאת מהבית. מה נעשה? נזמין משטרה?", הסכימה שכנה מודאגת. "זו לא גזענות, זאת הישרדות. אחרי 7 באוקטובר אני גזענית גאה". ובעוד תושבי שכונת הגולף אינם הראשונים שמנסים לקשור בין משפחת דבאח לשבר של 7 באוקטובר בפרט ולעוינות כלפי יהודים בכלל, כל קשר כזה הוכח עד היום כשגוי – או כשקרי.

על באסם דבאח מספר אדם שמכיר אותו: "הוא איש עסקים ואיש משפחה, חביב וחייכן. כמו שאר בני המשפחה הוא ימני בדעותיו הפוליטיות, תומך במדינת ישראל, בצה״ל ובלוחמים"

הדייר הנכנס, באסם דבאח, הוא אחד מששת ילדיו של סאלח דבאח. הרשת שהקים אביו בתחילת שנות ה-60 כעסק קטן לשיווק מזון שולטת כיום ביותר מ-60% משוק הבשר בישראל, ומאז שנות ה-90 צמחה לכדי חברת ענק שמחזיקה גם במרכזי קניות, אולמות אירועים ומסעדות. באסם עצמו מנהל את אחד מבתי המטבחיים הגדולים בישראל. אחמד דבאח, אחיו הגדול, הוא ראש מועצת דיר אל-אסד; בעברו היה איש הליכוד וחבר כנסת מטעם מפלגת קדימה. בנו של אחמד, סאלח (הקרוי על שם סבו), מנהל כיום את הרשת כולה, שמפעילה שלוחות בכל רחבי הארץ.

ב-2015 עבר קאסם, אחיהם של אחמד ובאסם, ניתוח לב בבית החולים רמב"ם. כשנה לאחר מכן תרמו בני משפחתו 100 אלף שקל לאות הערכה למחלקה שבה נותח. עם התפרצות הקורונה תרמה המשפחה לבית החולים עוד 100 אלף שקל עבור רכישת מכונת הנשמה מלאכותית, ולפני כשנתיים תרמה לרמב"ם יותר מ-700 אלף שקל נוספים עבור הקמת חדרי אשפוז ומכונות הנשמה. אולי ראוי לציין כי אלה משרתים את כל המאושפזים במקום, יהודים וערבים כאחד.

כרזה (צילום: מתוך רשתות חברתיות)
עוצבה על ידי תושבת השכונה. הכרזה שהופצה השבוע | צילום: מתוך רשתות חברתיות

בקיץ 2014, בעת מבצע "צוק איתן", נשמעו קריאות להחרים בתי עסק בבעלות ערבים בצפון הארץ. פוסט שפרסם תושב צפת בפייסבוק, שזכה למאות שיתופים, טען כי אחמד דבאח השתתף בהפגנות נגד פעולות צה"ל בעזה ואף יזם אותן; בהמשך הודה המפרסם שמדובר בפוסט שקרי והתנצל. אחמד השיב על אותו פרסום: "האג'נדה שלי ושל משפחתי היא דו-קיום, שוויון מלא לכל מי שגר כאן במדינה. אני עסוק בכך יום וליל, מכבד כל אדם הגון ובעל מצפון ולא מתעסק עם אנשים בעלי דעות קיצוניות משום צד".

פוסט שקרי אחר נגד המשפחה פורסם בשיאו של מבצע "שומר החומות", כשגולש פרסם ציטוט בשם "סמיר דבאח", לכאורה אחד מבעלי הרשת המשפחתית: "כשזה ייגמר, היהודים הכלבים שוב יעמדו בתור בחנויות שלנו לקנות בשר. לא דואג". ברשת המזון הדגישו שהציטוטים שקריים ושאינם מכירים אדם העונה לשם סמיר דבאח.

אותו פוסט, עם אותו ציטוט של "סמיר דבאח", הופץ שוב ב-9 באוקטובר השנה. הוא שותף עשרות אלפי פעמים והביא לקריאות להחרים את הרשת. נציגי המשפחה פנו לאחראים להפצה, הבהירו שמדובר בפייק ניוז וביקשו שיסירו את הפוסט; לאחר שלא נענו הגיעה הפרשה לבית משפט השלום בפתח תקווה, והוא הורה למפיצי הפוסט לפצות את המשפחה ב-30 אלף שקל. בתגובה הודיעו הדבאחים שיתרמו את הכסף לעמותות ולארגוני הצלה. "הרשת מספקת שירותים חיוניים. אנחנו עושים כל שביכולתנו על מנת לתרום ואנחנו תורמים על חשבוננו לעמותות וארגונים הפועלים למען הציבור הישראלי, במיוחד לאלה שנפגעים מהאירועים האחרונים ומהמלחמה", הגיב נציג דבאח ובניו על הפרסומים.

"אנחנו חיים כאן כמעט עשור ומעולם לא הרגשתי גזענות", מספר בעל משפחה ערבי שמתגורר בקיסריה. "הילדים שלנו לומדים עם הילדים היהודים, ומקבלים אותם בשמחה ובאהבה"

על באסם דבאח מספר אדם שמכיר אותו: "הוא איש עסקים ואיש משפחה, חביב, חייכן ואהוב מאוד. כמו שאר בני המשפחה הוא ימני בדעותיו הפוליטיות, תומך במדינת ישראל, בצה״ל ובלוחמים". אלא שעמדותיו של רוכש הווילה והרקורד של משפחת דבאח אינו משנה את כיוון הרוח בשכונת הגולף. "שמעתי שהמשפחה הזו סוחרת בנשק, הם עבריינים רציניים", מספרת לי השבוע תושבת השכונה לאחר שאני מבטיחה שלא אפרסם את שמה. "הם מנסים להשתלט לנו על העיר, לקנות עוד נכסים ולבנות חמולות שלמות שיגורו כאן ויעשו בלגן. אלה ערבים עשירים, הם ילכו עם הבנות שלנו ויעשו ברדק".

סמל ומופת של צדק חברתי

שורשיה של קיסריה כיישוב קהילתי נעוצים בסוף שנות ה-50 של המאה ה-20, אז העבירה משפחת רוטשילד את אדמת קיסריה ההיסטורית (כ-30 אלף דונם) לקרן אדמונד דה רוטשילד. החברה לפיתוח קיסריה, הממונה על ניהול היישוב ופיתוחו, היא הזרוע המבצעת של הקרן; היא פועלת על פי מודל ייחודי שבו ההכנסות מדמי הארנונה של התושבים נחלקות בין המועצה האזורית חוף הכרמל ובין החברה לפיתוח קיסריה. משפחת רוטשילד ייעדה את הקרן למימוש "הגשמת הדרך הרעיונית של מדינה יהודית מתקדמת, שתהא לא רק בית לעם היהודי, אלא גם סמל ומופת של צדק חברתי ושוויון הזדמנויות".

באסם דבאח (צילום: פרטי)
חייכן, אהוב, ימני בדעותיו. באסם דבאח | צילום: פרטי

גם בקבוצת הווטסאפ של שכונה 13 לא שוכחים את הזיקה של משפחת רוטשילד לקיסריה, ואחת התושבות אף הציעה לבקש מבני המשפחה לתמוך בצעדי המחאה. "אחרי מות הברון זה כבר לא מעניין אותם יותר", השיב לה תושב פסימי. "משפחת רוטשילד מתבוללת לגמרי, גם בצרפת וגם באנגליה". אולי זה מסביר למה זעם התושבים על מכירת הווילה לדבאח הופנה גם אל משרדי החברה לפיתוח קיסריה: מפגינים עמדו השבוע במשך שעות מחוץ למשרדיה, וטענו שהיא "אשמה לא פחות מבן סימון".

"אנחנו לא יכולים להגיד למישהו שאסור לו לגור בקיסריה בגלל המוצא שלו", אומר לנו גורם בחפ"ק. "אין כאן ועדת קבלה ואנחנו לא ממיינים את התושבים על פי מוצאם. יש מספר משפחות ערביות בקיסריה והן מעולם לא היוו בעיה, להפך. הן תורמות לקהילה, והתושבים היהודים מקבלים אותן ומסתדרים איתן מעולה".

אז מה שונה עכשיו?
"אני חושב שהחשש מהחברה המוסלמית גדל עם פרוץ המלחמה. זה לא עניין של המוצא עצמו, אלא הפחד של התושבים מפשיעה ומחמולות מוסלמיות. בכל מקום יש גזענות, אבל רק לפעמים היא מרימה את הראש".

קיסריה (צילום: צילום mako)
תושבים הפיצו שמועות שהמימון מגיע ממדינות עוינות. הווילה | צילום: צילום mako

השבוע שוחחנו עם משפחה ערבית שמתגוררת באחת מווילות הפאר בקיסריה. "אנחנו חיים כאן כמעט עשור ומעולם לא הרגשתי גזענות", מספר בעל הבית. "הילדים שלנו לומדים עם הילדים היהודים ומקבלים אותם בשמחה ובאהבה. כולם יודעים שאנחנו ערבים ומעולם לא הרגשתי שונה".

בן סימון: "המפגינים האלה הם קומץ קטן מתוך שכונה אחת, אנשים שקונים רהיטים בג'יסר א-זרקא ומעבידים עובדים מהיישובים ערביים, אבל לא מתאים להם שמוסלמי יחיה לידם"

"יש עוד משפחות ערביות בקיסריה, אבל לא שומעים אותן", מספרת לאה (שם בדוי), תושבת העיר. "אולי משפחה אחת או שתיים הן מוסלמיות, והשאר הם נוצרים. הערבים הנוצרים שחיים בקיסריה הם אליטות – רופאים, אנשי נדל"ן, אנשים מלומדים. המוסלמים זה משהו אחר, תרבות אחרת. אלה גם מוסלמים מאוד עשירים, שרוצים לקנות עוד נכסים בקיסריה ולהביא לפה חמולות שלמות".

התכתבות (צילום: פרטי)
מתוך התכתבות הוואטסאפ | צילום: פרטי
התכתבות (צילום: פרטי)
מתוך התכתבות הוואטסאפ | צילום: פרטי

שמעון (שם בדוי), תושב קיסריה, טוען שהגזענות ביישוב אינה בהכרח כלפי ערבים או מוסלמים. "התושבים פה מתגזענים מעל כל מי שלא מתאים להם בעין", הוא אומר. "זה לא עניין של מוצא, נגיד אשכנזי מול מזרחי: זה המנטליות של הבן אדם. תושבי שכונת הגולף, והשכונות החדשות בכלל, הם מתעשרים חדשים ולא כאלה שבאים עם כסף מהבית. הם מנסים להיות אליטה אחרת, ואם בא לאזור מישהו 'פשוט' יותר, זה לא בא להם טוב".

יש לדעתך קשר לדעות פוליטיות?
"בקיסריה חיים ימנים ושמאלנים יחד. חלק מהתושבים מפגינים נגד הממשלה, אחרים הם תומכי ביבי נלהבים. הרבה מהתושבים כאן הם גם אקטיביסטים, ומאז החלו המחאות נגד ההמשלה יש המון מחלוקות. קבוצות הוואטסאפ מתפוצצות, כל אחד צועק את מה שהוא חושב. לדעתי הפעילות נגד משפחת דבאח זו עוד הזדמנות של הצדדים להתווכח ולריב".

תושב אחר מסכם את הפרשה בדרך מעט מפותלת: "פנו אליי כדי שאצטרף להפגנות נגד משפחת דבאח. אני יהודי מאמין, ואני לא מוכן שבמדינה דמוקרטית תהיה אפליה על בסיס דת, גזע ומין. זה הבסיס של מגילת העצמאות. אני האחרון שתומך במכירת קרקעות לערבים, אבל המרחק בין זה לבין מה שקורה השבוע בשכונה הוא עצום. גם בגרמניה הנאצית זה התחיל ככה. במדינה דמוקרטית אין מקום לאפליה כזו".

תגובות: "אין סמכות למנוע מאזרח ישראלי להתגורר בכל מקום שיבחר"

החברה לפיתוח קיסריה מסרה בתגובה על הפרסומים: "עצם הפניית הטענות לחברה לפיתוח קיסריה – בטעות יסודה. לחברה אין שום סמכות למנוע מאזרח ישראלי להתגורר בכל מקום שיבחר. לחפ"ק כחברה פרטית אין כל סמכות חוקית להתערב בעסקה פרטית הנקשרת בין שני גורמים פרטיים. אם יש לאדם כלשהו מידע מסוים שלהערכתו עשוי למנוע אירועים שליליים, חשוב שיפנה את הדברים למשטרה או לכל רשות שלטונית מוסמכת אחרת".

מהמרכז לנפגעי גזענות מיסודו של המרכז הרפורמי לדת ומדינה נמסר: "יש לגנות את הגזענות המבישה של חלק מתושבי קיסריה, אשר מנסים למנוע מאדם מגורים אך בשל דתו וגזעו. העלייה במפלס הגזענות - שמובלת למרבה הצער לא אחת גם ע"י מנהיגי ציבור - צריכה להטריד את כל מי שמבקש לשמור על מדינה דמוקרטית בה כולם זכאים ליחס שוויוני ללא הבדת דת גזע ומין. המרכז לנפגעי גזענות ימשיך להיאבק בגזענות על מופעיה השונים".

באסם דבאח בחר שלא להתראיין לכתבה זו. תגובתו של ועד תושבי קיסריה לא נתקבלה עד לשעה זו. התגובה תפורסם אם וכאשר תתקבל.