סוגיית השוהים הבלתי חוקיים (שב"חים) – פלסטינים מיהודה ושומרון המועסקים בניגוד לחוק בענף הבנייה כמו גם בענפי החקלאות, המסעדנות ועוד – חזרה השבוע לכותרות. זאת בשל הפיגוע הקטלני בחולון בתחילת השבוע, שבו נרצחו שני ישראלים ונפצעו שניים נוספים, וגם בשל גל נרחב של מעצרים שביצעה המשטרה בשבוע שעבר, במהלכו נעצרו מאות שב"חים, כולל כאלה המועסקים באתרי בנייה, יחד עם מעסיקיהם.
לפי הערכות התאחדות קבלני השיפוצים, מדובר רק בקצה הקרחון, וכיום עשרות אלפי פלסטינים מועסקים באופן לא חוקי בישראל. "להערכתי 25 אלף שב"חים נכנסים למדינת ישראל בלי רישיון עבודה", אמר יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב למרכז הנדל"ן. "אני מאשים רק את מערכת הביטחון. קל להם לעבור את הגדר, שמאוד פרוצה, לפעמים השוטרים והצבא מעלימים עין. אחר כך הם מאשימים את המעסיקים, אבל איפה האחריות שלהם, שהם לא נוקפים אצבע?"
עוד הוסיף סיב: "אנחנו נגד העסקת שב"חים, אבל אם יהיה פיגוע, לשירות הביטחון יש חלק באחריות, כיוון שהם לא סוגרים את הפרצות ולא שמים אבטחה גדולה יותר. לפעמים בעל העסק חושב שזה בכלל ערבי ישראלי."
בתחילת השבוע הודיעה דוברות המשטרה כי 688 שוהים בלתי חוקיים (שב"חים) ו-69 חשודים שסייעו להם נעצרו בשבוע האחרון במבצע של לוחמי משמר הגבול. זאת במסגרת מבצע שהחל בתחילת השנה, ובו נתפסו למעלה מ-15,000 שב"חים. מפקד משמר הגבול, ניצב בריק יצחק, הנחה בתחילת השנה על מבצע חילי, שבו כוחות משמר הגבול ירכזו מאמץ למעצר שוהים בלתי חוקיים וחשודים שמסייעים להם בהסעה, הלנה והעסקה.
רק בגזרת ירושלים ועוטף ירושלים נתפסו בשבוע האחרון 431 שוהים בלתי חוקיים ו-49 חשודים שהסיעו, הלינו והעסיקו אותם. בגזרת מרכז ות״א נתפסו בשבוע האחרון 124 שוהים בלתי חוקיים ועוד 5 חשודים שסייעו להם. בגזרות הצפון, דרום, חוף ובתוואי התפר עם שטחי יהודה ושומרון נתפסו על ידי לוחמי מג״ב 133 שוהים בלתי חוקיים ועוד 15 חשודים שהסיעו, הלינו והעסיקו אותם. אלו מצטרפים להודעות המשטרה הכחולה על עצירת 19 שב"חים בתל אביב ובהרצליה, שלושה בנתניה ואתר בנייה ברחוב המעורר בגבעתיים שנסגר בשל העסקת שב"ח שאף לן במקום.
מפקד מג״ב, ניצב בריק יצחק, התייחס לפעילות הכוחות ואמר כי "בתקופה הזאת, היום יותר מתמיד, עלינו לפעול בכל האמצעים שעומדים לרשותנו למניעת חדירת שוהים בלתי חוקיים לשטחי המדינה מתוך הבנה שמדובר באוכלוסייה שמהווה את הפוטנציאל לאיומי הפח״ע, מחזק את ידיהם של הלוחמים שפועלים בנחישות ובשליחות אמיתית להגנה על ביטחון המולדת".
"קבלני השיפוצים מוצאים עצמם במלחמה הישרדותית על פת לחמם"
בתוך כך, שלחה השבוע התאחדות קבלני השיפוצים פנייה דחופה לתא"ל הישאם איברהים, ראש המינהל האזרחי, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, בבקשה להקפיא או לבטל את רישיונות העובדים הפלסטינים. במכתב מוזכר כי לא מעט מהקבלנים גויסו למילואים, פונו ואף חלקם שרדו את טבח 7 באוקטובר, ואצל חלקם קרובים נרצחו. "על אף ששרדו את מתקפת הטרור, קבלני השיפוצים מוצאים עצמם במלחמה כלכלית, מלחמה הישרדותית על פרנסתם ופת לחמם. בימים שקדמו למלחמת חרבות ברזל, קבלני השיפוצים העסיקו בעיקר עובדים מאזור יו"ש, כמובן בעידוד ממשלת ישראל ובאופן חוקי ומוסדר.
"מאז פרוץ המלחמה, קבלני השיפוצים מצאו עצמם ללא ידיים עובדות וללא פתרון חלופי. התאחדות קבלני השיפוצים זועקת את זעקת הענף ומבקשת מגורמי הממשלה השונים למצוא פתרון למצוקת כוח האדם בענף. על אף שהקבינט הממשלתי-ביטחוני הכריע בסוגיה והכריז על סגר החל מיום 8.10.23, בפועל רישיונותיהם של העובדים מאזור יו"ש מתחדשים אוטומטית על ידי המנהל האזרחי, והעובדים נכנסים לישראל באמצעות פרצות בגדר ההפרדה, מציגים את רישיון העבודה ומטעים את הקבלנים לחשוב שהם מצויים בישראל באופן חוקי וניתן להעסיקם".
בשל כך, הם מבקשים "להקפיא או לבטל את כלל רישיונותיהם של העובדים מיו"ש שאינם מורשים להיכנס ולעבוד באופן חוקי בישראל, תחת שמירת זכויות מעסיקיהם הקבלנים והגנה עליהם מפני תביעות. ההחלטה על הטלת סגר על שטחי יו"ש היא החלטה מדינית ביטחונית, והקבלנים אינם צריכים לשאת בנטל ולקחת סיכון על עצמם - הן כמעסיקים והן כאזרחים שומרי חוק".
יו"ר התאחדות הקבלנים: "העובדים הפלסטינים מפילים בפח קבלנים"
ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, מבהיר: "להרבה קבלני שיפוצים אין עובדים ישראלים, זרים ובטח לא פלסטינים שנמצאים בסגר. הרישיון של העובדים הפלסטינים מתחדש כל שלושה חודשים, והם סגורים ביהודה ושומרון, ברעב ובעוני. הם יוצאים לעבוד דרך הגדר בצורה לא חוקית. הם מציעים את עצמם לקבלני שיפוצים שלא יודעים את החוקים ואת המטריה, כי הם מראים להם רישיון, ומפילים בפח קבלנים.
"לא כל הקבלנים מעורים בחוק שאומר כי יש סגר ואסור להם להיכנס. הם מראים אישור עבודה חוקי עם תאריכים והכול, אבל לקבלנים אסור להעסיק אותם. זו עבירה פלילית והקבלנים יכולים לשבת בבית סוהר, למרות שיש לעובד רישיון בתוקף, אך בגלל המלחמה אסור לו להיכנס לארץ. אנשים לא מתעמקים בבירוקרטיה.
מה האופציה של קבלן השיפוצים כיום כשאין עובדים?
"האופציה שלו היא לא לעבוד בכלל. לפעמים אנשים כדי להתפרנס בוחרים להעסיק עובד פלסטיני יום-יומיים-שלושה ולוקחים סיכון על עצמם ופוגעים בביטחון המדינה. לפני חודש קיבלנו אישור של ועדת מנכ"לים להביא 5,000 עובדים זרים במקום פלסטינים. זה ייקח עוד חודש-חודשיים-ארבעה".
נזכיר שגם איום המתקפה מאיראן מעכב את הבאת העובדים הזרים, הן בשל ביטול טיסות והן בשל חשש של העובדים עצמם. "שום דבר לא זז ולא מתקדם", אומר סיב, "ואנשים צריכים להתפרנס. מדינת ישראל לא נותנת פתרון. זה כמו שכעיתונאי יאמרו לך לעבוד בלי מחשב או בלי נייר ועט.
מה עושים הקבלנים בינתיים?
"יש אנשים שסוגרים את העסק, יש אנשים שיורדים מהארץ, עוברים להיות שכירים, פושטים רגל, או מחפשים עבודה אחרת. ויש אנשים שאין להם ברירה אלא להעסיק עובדים לא חוקיים, שלא יכולים להגיד לאישה 'אני לא יכול להביא את הפרנסה'.
"יש קבלנים בני 40-60 שיושבים על הברכיים ומרצפים בעצמם, עושים עבודות טיח, חשמל ואינסטלציה. האנשים האלה במצב טוב כי הם יודעים את העבודה, אבל תאר לך קבלן שאין לו את הניסיון והידע – העסק שלו קורס. אז הוא צריך להחליט: או שהעסק קורס לגמרי ואתה לא יודע איך תפרנס, או להעסיק עובדים לא חוקיים. הדילמה קשה, אנחנו לא מצדיקים את זה, אבל אפשר להבין אדם שהפרנסה שלו חשובה לו לא פחות."
לדברי סיב, הענף מרוסק בשל המצב. "עצוב להגיד את זה, אבל זה המצב של ענף השיפוצים, ומי ישפץ את כל הנזקים בצפון ובדרום? אין מי שיעשה את זה, אין עובדים, הענף מרוסק, ומתי 5,000 העובדים הזרים יגיעו? אי אפשר לדעת. אם לא יהיה פרויקטור שיתכלל את כל האירוע הזה, שתופס את הבירוקרטיה וזורק אותה לפח, ובמטוס הבא מגיעים עובדים – זה לא יקרה כל כך מהר, וחבל כי אנשים נמחקים פה".
קבלן שיפוצים: "שילמתי סכומים מטורפים לבעלי מקצוע, ויצאתי בהפסד"
קבלן השיפוצים רן כהן, הפועל בירושלים והסביבה, מספר: "עד בוא המלחמה הייתי קבלן רשום 6-7 שנים ותמיד הייתי עם עובדים פלסטינים. החזקתי ב-7 השנים האחרונות 14 עובדים פלסטינים, כולם מאזור יטא ביו"ש, בני משפחה אחת. בפרויקטים מסוימים גם מעל 30 עובדים. מדובר בחבר'ה מאוד מקצועיים ואמינים, והעסק עבד. בדרך כלל ביצעתי קומפלטים – לפרק את כל התשתיות ולבנות מחדש בבנייני מגורים, והעבודות היו תמיד גדולות.
"בתחילת המלחמה מצאתי את עצמי עם שני פרויקטים פתוחים ופרויקט שהיה אמור להיפתח באותו יום ראשון, אחרי השבת הארורה, ובלי עובדים בכלל. ההיתרים שלהם עדיין יוצאים כרגיל ואסור לי להעסיק אותם. שילמתי סכומים מטורפים לבעלי מקצוע כדי לסיים את ההתחייבויות, ויצאתי בהפסד. אחרי חמישה חודשים לא עשיתי כלום, לא מצאתי את עצמי. עכשיו אני מתחיל עבודה קטנה עם קבלן משנה והעובדים הם ערבים עם תעודות זהות כחולות
""מי שעובד עכשיו הם רק הקבלנים מהמזרח ירושלים עם תעודות זהות כחולות. חסרים עובדים בכמויות, גם להם קשה למצוא אנשי מקצוע טובים, ויש קפיצה אדירה במחירים. רצף ערבי מקבל כ-1,600 שקל ביום ויהודי 2,000 שקל ביום, ולפני המלחמה הייתי משלם 500 שקל".
מה אתה עושה בזמן הזה כשאין עבודה?
"לא עשיתי כלום. לקחתי 300 אלף שקל ממשכנתה ועוד 100 אלף שקל הלוואה. ממחזור של 3-3.5 מיליון שקל בשנה לעצירה טוטאלית. אני לא יכול לבטל את האישורים של העובדים שהיו לי, למרות שאני רוצה, כי אז זה אומר שפיטרתי אותם. גם הקולגות שלי מפחדים ממעצרים וביטחונית. אני מפחד, יש לי יותר מה להפסיד מלהרוויח. כל עובד שלי היה כלבויניק, ידע לעשות כמעט הכול."
"אני יודע שכל העובדים שלי, למעט אחד, עובדים בארץ ולכולם יש כביכול היתר עבודה ביד, ויכולים לומר שהם נמצאים בארץ לפני המלחמה. בדרך כלל מחזיקים אותם הקבלנים הערבים שיש להם פחות מה להפסיד, והם מחזיקים את השב"חים בחצי ורבע מחיר. כרגע רק הם עובדים."
לגבי העובדים באתרי הבנייה, נמסר מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ: "מדובר בעבירה שטמונה בה סכנה למעסיק ולציבור. מדינת ישראל צריכה להפסיק להעלים עין מהעובדה שיש כאן אלפי פלסטינים שאין להם אישור לעבוד בישראל. על הממשלה לבחור אם לעצור את הגעת העובדים הפלסטינים או, כפי שדרשה מזמן מערכת הביטחון, להסדיר את העסקתם של פלסטינים בישראל על כל המשתמע מכך, בדגש על ההקשר הביטחוני והשליטה על מי נכנס ומי יוצא. יש להמשיך להאיץ מיד את הבאת עשרות אלפי העובדים הזרים לענף הבנייה והתשתיות."
נכתב על ידי כתבי מרכז הנדל''ן