ממשלת ישראל פרסמה היום (א') את הספר הכולל את עיקרי תכניות העבודה ל-2023 של 49 משרדי ממשלה וארגונים ציבוריים. עיקרי התכניות יוצגו בישיבת הממשלה הבאה. התכניות כוללות גם מדדים לאומדן ההצלחה שלהן, ביניהם מדדי תוצרים והשינויים המצופים בעקבות פעילות המשרדים השונים.
על פי הודעת משרד ראש הממשלה, ממשלת ישראל רואה בספר עיקרי התכניות "מצפן לפעילות הממשלתית וכלי ניהולי להגברת האפקטיביות הממשלתית". על פי ההודעה, מדובר בתוצאה של עבודת מטה רוחבית מקצועית בעלת חשיבות רבה לתהליכי הניהול של הממשלה.
תכנית מקיפה עבור שוק הדיור - עד סוף 2023
משרד האוצר הצהיר על עדיפות עליונה לטיפול במשבר הדיור, זאת באמצעות השגה של שלושה יעדים: הסרת חסמים, קידום מדיניות דיור ממשלתית וקידום מדיניות בחקיקה בתחום הדיור. לפי תכנית העבודה, הדרך למימוש היעדים היא "גיבוש מנגנון שיתמרץ רשויות מקומיות להעניק היתרי בנייה, העברת סמכויות מהוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה לוועדות המקומיות, הקמת רשות רישוי ארצית, קידום שוק השכירות והסדרת חובת דיווח בשוק לשם הנגשת הנתונים, הרחבת סמכויות של מורשה להיתר, קידום פורום הסרת חסמים ממשלתי והבאת הכרעות לקבינט הדיור". על פי יעדי הממשלה, משרד האוצר צפוי להביא תכנית מקיפה עבור שוק הדיור לאישור הקבינט עד סיומה של שנת 2023.
הריבית העולה מקשה על הצלחת מכרזים ומובילה לירידה בהתחלות בנייה
משרד הבינוי והשיכון הצהיר על יעדים שונים, ביניהם הגדלה של היצע הדירות המשווקות, הרחבת ההתיישבות במרחב הכפרי של ישראל, הגדלת היצע הדיור למגוון אוכלוסיות, הגדלת השיווקים במסגרת 'דירה בהנחה', קידום יציבות בשכירות (בין השאר דרך הקמת מערך ייעודי לשכירות ראויה והוגנת לטווח ארוך בשוק הפרטי והמוסדי), שיפור הסיוע במשכנתאות וקידום פתרונות למימוש התחדשות עירונית שלא באזורי הביקוש.
יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, מסר כי ההתמודדות של המשרד היא "סביבת ריבית עולה הגוררת קושי בהצלחת מכרזים וירידה בהתחלות בנייה", וכי המשרד צפוי לפעול "להאצת פעילות ענף הנדל"ן באזורי הביקוש ובפריפריה, במרחבים העירוניים והכפריים". בין היעדים הרבים של מנהל מקרקעי ישראל: הגדלת היצע הדירות למגורים והגדלת המלאי התכנוני לטווח הארוך והקצר גם יחד.
חיזוק והעצמת ההתיישבות והאחיזה בקרקע בכל הארץ
היעד המרכזי והראשון של משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות, בראשות השרה אורית סטרוק, הוא הקמת ישובים חדשים לטובת "קידומה וחיזוקה של ההתיישבות הכפרית, עם דגש על פריפריה גיאוגרפית וביטחונית ואזורים שנזנחו לאורך שנים".
יצחק וסרלאוף, שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, מסר כי בין יעדי המשרד נמצאים עידוד התיישבות והגירה חיובית לנגב והגליל, תמיכה ברשויות מקומיות והרחבת המוכנות שלהן לגידול באוכלוסייה. לדבריו, "חזון המשרד הוא לפעול לכך שאזורי הנגב והגליל יהפכו למרכזים עצמאיים העומדים בזכות עצמם, שאינם נסמכים על קבלת שירותים מאזור המרכז ומהווים יעד לגיטימי ואפילו מועדף להגירה".
חתימה על הסכמי פינוי או הסדרה עם הבדואים עד סוף שנת 2023
על פי הצהרת המשרד לשוויון חברתי, בראשות השר עמיחי שיקלי, היעד המרכזי של המשרד הוא קידום פתרונות דיור לחברה הערבית באופן כללי ולחברה הבדואית בפרט, זאת באמצעות חתימה על הסכמי פינוי או הסדרה עם תושבי הפזורה הבדואית ביישובי הקבע עד סוף שנת 2023.
התחדשות עירונית, תכנית מתאר כוללנית ליישובים ופינוי בתי הזיקוק
מנהל התכנון הצהיר על קידום תכניות התחדשות עירונית בתור יעד מוביל, לצד קידום תכנון תכנית מתאר כוללנית ליישובים, קידום תכנון מרחבי מחודש למפרץ חיפה במסגרת תמ"א 75.
לפני כחודש פרסמה ועדת ההיגוי של התכנית האסטרטגית לפיתוח מפרץ חיפה, הפועלת במשרד ראש הממשלה, תכנית אסטרטגית לפינוי בז"ן ופיתוח מפרץ חיפה. על פי התכנית, "משק האנרגיה יהיה ערוך להפסקת פעילות התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה ב-2029". שטח התכנית מתפרש על כ-45 אלף דונם עליהם פועלים כיום בתי הזיקוק. התכנית כוללת פיתוח שכונות מגורים, אזורי תעסוקה, הרחבה של חופי רחצה, פארקים לרווחת הציבור ושטחים לשימוש כלל-מטרופוליני.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, קרא "לכל השותפים ולשרי הממשלה לפעול באופן מתואם שיגביר את האפקטיביות של פעילות הממשלה. תוכניות העבודה מאפשרות לנו לנהל טוב יותר את המהלכים השונים, לכוון לתוצאות משמעותיות ולעקוב אחר ביצועם. נמשיך לעקוב אחרי המימוש והעמידה ביעדים״.
נכתב על ידי כתבי מרכז הנדל"ן