הוועדה המקומית בבאר שבע אישרה בחודש האחרון פרסום מסמך מדיניות חדש לרובע המלאכה בעיר. המסמך קובע מדיניות להקמת רובע ייחודי בעל שימושים מעורבים, שישלים את רצף הבינוי מהעיר העתיקה ועד לנחל באר שבע. לאחר אישור המסמך, ניתן יהיה לקדם הגשת תוכניות מפורטות בהתאם למדיניות החדשה. גבולות התוכנית הם שדרות דוד חכם במזרח, דרך חברון בצפון, ונחל באר שבע במערב ובדרום.

את התוכנית מובילה עיריית באר שבע באמצעות מחלקת התכנון וחברת "יעדים", בשיתוף רשות מקרקעי ישראל. אדריכל התוכנית הוא אבי ליזר ממשרד AL/Arch, בניהולה של טלי משולם עטר מחברת א. אולניק.

כיום, רובע המלאכה הוא אזור שמיועד בעיקר למלאכה ותעשייה זעירה. מסמך המדיניות החדש מאפשר הוספת 2,000 יחידות דיור, כולל דירות למשפחות צעירות ויחידות קטנות לצעירים, אזרחים ותיקים ואחרים שמעוניינים לגור בשכונה הקרובה לעיר העתיקה, בה כל השירותים נגישים בהליכה קצרה. הבנייה ברובע, לפי התוכנית הכוללנית הקיימת, תהיה ברובה בנייה מרקמית של עד 7 קומות, למעט ברחוב דוד חכם שבו תותר בנייה של 18 עד 24 קומות.

תוכנית המדיניות אינה תואמת באופן מלא את התוכנית הכוללנית הקיימת ומציעה בנייה מדורגת בגובה, מבנייה מרקמית נמוכה בסמוך לעיר העתיקה או דרך חברון, ועד לבנייה גבוהה יותר על בסיס מרקמי בסמוך לשדרות דוד חכם. בנוסף, יתווספו לרובע מבני ציבור חדשים, כולל שני בתי ספר יסודיים, גני ילדים, מעונות יום, גנים ובתי ספר לחינוך מיוחד, בתי כנסת, אולם ספורט ועוד. כמו כן, יוקם מתחם תעסוקה ומלאכה מחודש בגודל 55,000 מ"ר.

התוכנית מורכבת מארבעה מתחמי תכנון, כל אחד עם תתי-מתחמים. ישנם שני שטחים עיקריים בבעלות יזמים מרכזיים: עיר אבות זגדון וי.ח. דימרי, בעוד ששאר השטחים מחולקים בין מגרשים קטנים ובינוניים בבעלות פרטית. בנוסף, קיימים שטחים בבעלות ציבורית של רשות מקרקעי ישראל ורשות הפיתוח, חלקם בחכירה וחלקם שטחים פתוחים, כמו אזור העתיקות בצפון מזרח. כמו כן, יש שותפויות של בעלות עירונית ופרטית באזור המזרחי, מצפון לסינמה סיטי.

נדלן 20.8 (צילום: הדמיה 3dbruckוALArch)
רובע המלאכה. בינוי חצרות פנימיות מותאם לאקלים המדברי | צילום: הדמיה 3dbruckוALArch

באחד המתחמים: קולנוע, אולם הופעות, קניון, ואולם תצוגה לרכבים

המתחם הראשון תחום בין רחוב דרך חברון מצפון, רחוב המלאכה ממזרח, נחל באר שבע ממערב ורחוב ישמעאל מדרום. אזור זה משתרע לאורך החלק הצפוני של ערוץ נחל באר שבע. במקביל, מקודמת תכנית מפורטת ביוזמת היזם דוד זגדון בשם "נויה על הנחל", הכוללת כ-849 יחידות דיור, ומהווה את השלב הראשון בהפיכת המתחם לשכונת מגורים. התוכנית כוללת גם הקצאה של 6 דונם לשטחי ציבור, הכוללים בית ספר ודיור מוגן.

המתחם השני תחום בין רחוב דרך חברון מצפון, שדרות דוד חכם ממזרח ורחוב המלאכה מדרום. אזור זה מאופיין בשימושים מעורבים של קרקע, כולל חזיתות פעילות עם מגורים מעל ברחוב המלאכה, שימוש חוזר במבני ההאנגרים הקיימים, פארק שכונתי עם עתיקות מהתקופה הביזנטית בפינה הצפון-מזרחית, ובסמוך, מגרש לבית ספר עם חצר לימודית בנושא ארכיאולוגיה.

המתחם השלישי תחום בין רחוב המלאכה מצפון, רחוב ישמעאל ממזרח, וערוץ נחל באר שבע מדרום. אזור זה יכלול שבילי הולכי רגל במפלס הרחוב, בנייה מרקמית לאורך הנחל, ובניית מגדלים מעל קומות מסד באזור הסמוך לרחוב המלאכה.

המתחם הרביעי תחום בין רחוב המלאכה מצפון, שדרות דוד חכם ממזרח, ערוץ נחל באר שבע מדרום, ורחוב ישמעאל ממערב. מתחם זה כולל את ה"סינמה סיטי", הכולל אולמות קולנוע, אולם להופעות חיות, קניון, אולם תצוגה לרכבים, חניון עילי ומסחר. תכנית האב מציעה תכנון עירוני חדש עם שימושים מגוונים, כולל חלוקה מחדש של אזור ה"משולש" הצפוני, הנמצא בבעלות משותפת ציבורית ופרטית. כיום, המגרשים באזור זה כוללים מגרש חניה פתוח ותחנת דלק.

"להפוך אזור מלאכה מיושן לרובע שוקק חיים" 

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע ציין כי "המהפך שיעבור רובע המלאכה תואם לחזון העיר ולתוכנית האסטרטגית לפיתוח באר שבע כמטרופולין מוביל בישראל הכולל איכויות אורבניות בכל תחומיו. המטרה היא להפוך אזור מלאכה מיושן לרובע חדש שוקק חיים שיחבר בין חלקי העיר השונים וימשוך לאזור אוכלוסייה חדשה". 

תמר פוריה, מהנדסת העיר באר שבע, מציינת כי "מדובר במדיניות שמטרתה לייצר חיבור וקישוריות למרחב העירוני הסובב את רובע המלאכה הכולל מוקדי עניין כמו השוק העירוני, העיר העתיקה, פארק נחל באר שבע, מרכז הירידים (השוק הבדואי לשעבר) ושכונות המגורים מעבר לנחל שיחוברו עם גשרי הולכי רגל ושבילי אופניים.

"התכנית משלבת את בארות המים מתקופת אברהם אבינו, גן ציבורי עם עתיקות מהתקופה הביזנטית, מבני האנגרים קיימים שיהפכו למרחב לתעסוקה יצירתית שוקק חיים ופעילות המשלב עסקים מקומיים, אומנים, מעצבים, גלריות ובתי קפה. אזור הסינמה סיטי הממוקם בדופן הדרום מזרחית, ישולב בבינוי המגדלי של הרובע ויכלול פרוגרמות חדשות של מלונאות, ספורט ומגורים מיוחדים. בדופן המערבית תוקם טיילת חדשה לאורך נחל באר שבע שתכלול שבילי אופניים, שטחים פתוחים מגוננים ומוצלים, מסעדות בוטיק ומרחבים לפעילויות". 

נכתב על ידי כתב מרכז הנדל"ן