מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר, פנה היום (ב') למהנדסי ערים ולמנהלי פרויקטים להתחדשות עירונית ברחבי הארץ, במכתב בו הציג לראשונה את עלויות השכר המומלצות על ידי הרשות עבור מארגנים הפועלים בפרויקטים של התחדשות עירונית. מטרת ההנחיות היא למנוע תשלומי יתר למארגנים. מדובר בטווח רחב של תגמול המותאם להיקף פעילות המארגן ומספר הדירות בפרויקט, כאשר השכר המינימלי המומלץ הוא 5,000 שקלים לדירה קיימת, והשכר המקסימלי עומד על כ-30 אלף שקלים.
בהודעה שפרסמה הרשות הבוקר, בסמוך ליציאת המכתב, נמסר כי "פעילות המארגנים יכולה לסייע לבעלי הדירות בהתארגנות להליך ההתחדשות ולתרום לקידומו, אך עם זאת, במצב הקיים, בו אין תעריפים מוגדרים בחוק או נהלים ממשלתיים בנושא, בעלי הדירות והיזמים מתמודדים לעיתים עם דרישות שכר מצד המארגנים המהוות נתח משמעותי מהכנסות הפרויקט, מה שמקשה על מימושו ופוגע בתמורה הצפויה לבעלי הדירות".
עוד צוין כי "מטרת הפנייה היא ליידע את בעלי הדירות, דרך המנהלות העירוניות הפועלות מטעם הרשות בכ-50 רשויות מקומיות בישראל, בעלויות הסבירות של שירותים אלה, וכן לשלב את העלויות הללו בתחשיבים המשמשים בסיס לאישור התכניות במוסדות התכנון".
במברגר מבדיל במסמך בין ארבעה סוגים של מארגנים, בהתאם לרמת תרומתם לפרויקט, ומגדיר את רמות השכר המומלצות עבור כל סוג. התעריפים המומלצים מתייחסים לפרויקטים בסדר גודל של כ-80 יחידות דיור קיימות, כאשר "המלצת הרשות היא להתאים את התעריפים בהתאם לכמות יחידות הדיור. בפרויקטים עם יותר מ-80 יחידות דיור, התעריף לדירה יפחת, ואילו בפרויקטים עם פחות מ-80 יחידות דיור, התעריף לדירה יעלה".
הרמה הבסיסית ביותר היא "מארגן חתימות", האחראי על איתור המתחם, הסברת תהליך ההתחדשות לבעלי הדירות וארגונם לקראת התקשרות עם יזם בעסקת פינוי-בינוי, ללא פנייה ליזמים. השכר המומלץ עבור מארגן חתימות הוא 5,000 עד 12 אלף שקל לדירה קיימת.
הסוג הבא הוא "מארגן מכרז יזמים", שמלבד תפקידי מארגן החתימות, מסייע לנציגות המתחם בהכנת ופרסום מכרז לבחירת יזם מבין מספר מציעים. שכרו המומלץ של מארגן מכרז יזמים הוא 8,000 עד 15 אלף שקלים לדירה קיימת.
רמת הארגון הגבוהה יותר היא "מארגן מלווה", שמבצע את כל התפקידים הקודמים ומלווה את הפרויקט עד לאכלוס. שכרו המומלץ הוא 16 אלף עד 24 אלף שקלים לדירה קיימת. אם המארגן קידם גם תכנית לחידוש המתחם, שכרו יעמוד על 25 עד 30 אלף שקלים לדירה, בנוסף לעלויות התכנון.
המסמך מתייחס גם ל"מחתים מטעם יזם", אשר מבצע את תפקידי המארגן עבור יזם ספציפי. המסמך מדגיש כי מארגן מסוג זה פועל כשלוחו של היזם, אינו קשור בהסכם עם בעלי הדירות, ואינו מחויב להם בחובת אמון. חוק המארגנים לא חל עליו.
"החלטה שנועדה לרסן את שכר המארגנים"
מטעם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית נמסר כי "בקרוב וכהשלמה למהלך זה, תביא הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לאישור ועדת הפנים בכנסת תקנות שיחייבו כל יזם להציג בפני בעלי הדירות את עלויות השכר בהן התחייב לשאת עבור מארגנים, כמו גם עבור נותני השירותים אחרים לבעלי הדירות בפרויקט, לפני החתימה על הסכמי פינוי-בינוי. בנוסף, פועלת הרשות לכך שהטבות המס ליזמים בהתחדשות עירונית יחושבו בהתאם לתעריפים האמורים".
שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף אמר כי ״הובלנו את ההחלטה של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בכדי לרסן את שכר המארגנים ולמנוע מצב של עלויות בלתי סבירות לבעלי הדירות. העבודה שנעשתה בנושא מהווה התחלה של דרך חשובה בסוגיה זו, כמו גם הצגת התקנות בוועדת הפנים בכנסת בזמן הקרוב. אנו במשרד הבינוי והשיכון, יחד עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית נמשיך לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית בכל רחבי הארץ ונמשיך לקדם החלטות שיטיבו עם בעלי הדירות".
אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אמר כי "פרסום התעריפים למארגנים הוא צעד חשוב למניעת הוצאות בלתי סבירות הכרוכות לעיתים בשירותים אלו, וגוררות הכבדה על קידום פרויקטים בהתחדשות עירונית. הפרויקט הוא אך ורק של בעלי הדירות, ובידם הכוח למנוע תשלום שכר בלתי-סביר לכל גורם שהוא בפרויקט. הצלחת המהלך תביא להרחבת פעילות ההתחדשות העירונית בישראל, ולהגדלת התמורות הצפויות ממנה לבעלי הדירות".
נכתב על ידי כתב מרכז הנדל"ן