מדינת ישראל ומשרד הביטחון הגישו הבוקר (ג') תביעה אזרחית על סך על סך למעלה מ-3 מיליון שקלים, בעקבות קריסת החניון ברמת החייל שבתל אביב בשנת 2016. התביעה הוגשה באמצעות פרקליטות מחוז תל אביב נגד חנוך צחר, משרד מילר, שנבל, צחר ושות', וחברת דניה סיבוס. העילה לתביעה: העלויות בהן נאלצה המדינה לשאת והנזק לקופת המדינה, שנגרם כתוצאה ממעשיהם ומחדליהם של הנתבעים במסגרת אירוע קריסת החניון.
כזכור, בספטמבר 2016 קרס החניון התת-קרקעי ברחוב הברזל פינת רחוב הנחושת, בצמוד לבית החולים ״אסותא״ שבאיזור התעשייה התל אביבי. החניון, בן ארבע קומות, קרס במהלך הבנייה - דבר שהוביל למותם של 6 בני אדם ופציעתם של 23 נוספים. על פי כתב התביעה, התקרה העליונה של החניון קרסה על הקומות שמתחתיה, "בשל כשל חמור בתכנונו ההנדסי".
הנתבע, חנוך צחר, הוא הבעלים של משרד מילר, שנבל, צחר ושות', המתמחה בתכנון קונסטרוקציה של מבנים. על פי כתב התביעה, הוא שימש כמתכנן המרכזי של חניון הברזל מטעם המשרד, עבור חברת דניה סיבוס בע"מ. "במסגרת תפקידו תכנן קונסטרוקציה לקויה מיסודה, אשר הובילה בסופו של דבר לקריסת החניון", כך בכתב התביעה.
"נראה כי ביסוד התכנון הלקוי של צחר - רצון לחסוך בעלויות"
בדצמבר 2020 הוגש לבית משפט השלום בתל אביב- יפו כתב אישום נגד חנוך צחר, המשרד שבבעלותו וכן נגד נאשמים נוספים, בעבירות של גרימת מוות ברשלנות לפי סעיף 304 לחוק העונשין, ובעבירות של גרימת חבלה ברשלנות לפי סעיף 341 לחוק העונשין. בכתב התביעה שהוגש כעת לבית המשפט, לא חסכו בביקורת כלפי צחר, ובחרו במילים קשות לתיאור הליקויים.
"דניה סיבוס היא שנשאה באחריות המלאה לאשר התרחש באתר, מכוח התחייבויותיה החוזיות", נכתב בכתב התביעה. "כמו כן, החברה היא מזמינת העבודה, וחייבת באחריות בדיני הנזיקין. את הביטוי הברור לחומרת הכשל ההנדסי, אשר מדגים את עומק רשלנותם של המעורבים, ניתן למצוא בעובדה שתקרת החניון קרסה תחת עומס המהווה כשליש, בלבד, מהעומס בו הייתה צריכה לעמוד על פי המכרז. נראה כי ביסוד התכנון הלקוי של צחר עמד רצונו לחסוך ככל הניתן בעלויות החפירה באזור מי התהום, וזאת נוכח מנגנון התשלום שנקבע במסגרת התקשרותו עם חברת דניה סיבוס. צחר לא ביצע את הבדיקות הבסיסיות ההכרחיות לשם בחינת עומסי התקרה, ואפשרות של חדירת העמודים".
לעמדת המדינה, רשלנותם של הנתבעים הובילה לאירוע הקשה, וכתוצאה ממנה נדרש משרד הביטחון לשאת בהליך החילוץ והפינוי. במסגרת ההליך הפעיל פיקוד העורף מאות חיילים ואנשי מילואים, מנופים, ציוד מכני הנדסי, משאיות, גנרטורים, מערך היסעים, מערך הסעדה, מערך פינוי פסולת ועוד. עלויות המדינה בגין הליך זה מסתכמות בסך כולל של 3,362,478 שקליפ, אותם מבקשת התביעה להשיב.
"תובענה זו מוגשת במנותק מההליך הפלילי ובנוסף לו, ובמסגרתה מבקשת המדינה להשיב לידיה את הכספים אותם נאלצה להוציא מקופתה, בגין הנזקים שנגרמו כתוצאה ממעשיהם ומחדליהם של הנתבעים".
נכתב על ידי כתבי מרכז הנדל"ן.