אתמול (שני) נכנס לתוקף התיקון לחוק לרישוי מגורים ברשות הרישוי הארצית. לפי התיקון, מגיש בקשה להיתר ל-80 יחידות דיור ומעלה, יכול לבקש להעביר את הבקשה לרשות הרישוי הארצית אם חלפו שמונה חודשים ממועד קליטת הבקשה ולא ניתנה החלטה.
זהו מסלול חלופי לוועדה המקומית, ובכפוף לעמידה בתנאי החוק, היזם יכול לבחור להעביר את הבקשה לרשות הרישוי הארצית. רשות הרישוי הארצית למגורים תכלול את יו"ר ומתכנן הרשות ומהנדס הוועדה המקומית שבתחומה ההיתר. הרשות מציינת שהיא מוכנה מיידית לקבלת היתרי מגורים, כפי שנעשה בתשתיות בשנה האחרונה.
התיקון נעשה במסגרת הקמתה של רשות רישוי ארצית, לפי חוק ההסדרים שאושר במאי 2023. השלב הראשון, בתחום רישוי תשתיות לאומיות, נכנס לתוקף ב-1 ביוני 2023, ובשנה החולפת הוקם אגף בכיר רישוי ובניה ארצי המפעיל את רשויות הרישוי הארציות לתשתיות ומגורים, ומקדם היתרים רבים לתשתיות.
כעת מתחיל השלב השני בהקמת רשות הרישוי הארצית, במסגרת תיקון מס' 143 לחוק התכנון והבנייה, אשר הוסיף גוף סטטוטורי חדש המוסמך להעניק היתרי בנייה למגורים בהתאם לתוכניות מאושרות.
במאי השנה, חשף מנהל רשות הרישוי הארצית, רון רקח, בפורום שערך מרכז הנדל"ן, כי רשות הרישוי במנהל התכנון החלה בעריכת דוח על תפקודן של ועדות הרישוי המקומיות, לקראת אפשרות של הכרזה על נטילת סמכויות מכמה רשויות שיוגדרו כ"לא מתפקדות" והעברתן לרשות הרישוי הארצית. עוד הוא ציין כי החוק קובע כי עד ליום 1 באוגוסט 2024 וכל שנתיים לאחר מכן, יערוך מינהל התכנון בדיקה של כלל מוסדות הרישוי המקומיים במילוי תפקידם במתן היתרים, לשם גיבוש המלצה לשר הפנים.
נכתב על ידי כתבי מרכז הנדל"ן.