פרויקט תמ"א 38 לחיזוק ותוספות ברחוב המגיד 4 במרכז תל אביב קיבל אישור להתקדם, לאחר שהמפקחת על המקרקעין הכריעה לטובת הדיירים ואישרה את ההסכם. ההחלטה התבססה על עמדת הדיירים לפיה בפרויקטים מסוג זה מספיק בהסכמת החוכרים לדורות, ואין צורך באישור הבעלים הרשומים.

רחוב המגיד, סמוך לשדרות רוטשילד, הוא רחוב קטן שבו בניין ישן בן 6 דירות, שאחת מהן משמשת כבית כנסת. במסגרת ההסכם עם החברה היזמית, הבניין יעבור חידוש תשתיות מלא, יתווספו ממ"דים וייבנו 2.5 קומות חדשות הכוללות 10 דירות יזם, ביניהן פנטהאוז עם נוף לשדרות רוטשילד ובריכה פרטית.

אחת הדירות בבניין נמכרה בשנות ה-60 לבית הכנסת על שם הרב שלמה אהרונסון, ומאז נותרו זכויות הבעלות הרשומות על שם הבעלים המקוריים, בעוד החוכרים נרשמו כחוכרים בלבד לתקופה של 999 שנים, ללא הגבלת ירושה. בשנת 2021 נבחר יזם לביצוע הפרויקט, ובאפריל 2023 ניתנה החלטה למתן היתר. אף שכל הדיירים ובית הכנסת הביעו תמיכה בפרויקט, יורשי הבעלים המקוריים התנגדו בטענה שזכויותיהם כבעלים דורשות את הסכמתם.

באפריל השנה הגישו הדיירים, באמצעות עורכי הדין רן ברא"ז, מורן אביב ועופר גזית, תביעה נגד סירוב היורשים. בתביעה נטען כי זכויות החכירה לדורות מעניקות לדיירים סמכות לבצע את הפרויקט, במיוחד לאור מטרות התמ"א - חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה והגנה מטילים. המסמכים ההיסטוריים משנות ה-60 חיזקו את עמדת הדיירים, שטענו כי אין צורך באישור הבעלים הרשומים.

המפקחת דגנית קציר ברין קיבלה את התביעה ומינתה את עו"ד רן ברא"ז לחתום בשם הבעלים הרשומים ובשם יורשיהם על כל המסמכים הדרושים לפרויקט. נקבע כי הבעלים הרשומים והיורשים לא יחויבו בתשלומים הקשורים לפרויקט, והרישום על שמם לא ישונה.

"הפסיקה מצטרפת לשורת החלטות משמעותיות שהסירו חסמים בפרויקטים של התחדשות עירונית", אמר עו"ד רן ברא"ז, "מצב המלחמה הנוכחי חידד את חשיבות המיגון לבעלי הדירות, והפסיקה תורמת לקידום הפרויקטים הללו".

נכתב על ידי כתב מרכז הנדל"ן