בימים אלה נמצאת בעיצומה ההרשמה להגרלת הענק הבאה של "דירה בהנחה", במסגרתה יתחרו כמה עשרות אלפי משקי בית רוכשי דירה ראשונה על הזכות לרכוש דירה חדשה במחיר מוזל. עד לפני שנתיים, גם לירז ברק ובני משפחתה היו באותה הסיטואציה, נרשמים להגרלות ומחזיקים אצבעות.
לשמחתם, לפחות באותה העת, הם אכן זכו להימנות על ברי המזל ששמם עלה בגורל, והמשפחה זכתה בדירה מוזלת בפרויקט של היזם רמי שבירו, בשכונת המבואות הדרומיים (נאות פרס ב') של חיפה. רק שמאז, תקועה המשפחה יחד עם אלפי משקי בית נוספים, בפלונטר שמונע מזה מספר שנים הוצאת היתרי בנייה במתחם המבואות הדרומיים בחיפה.
בדיקת "מרכז הנדל"ן" מגלה כי גם כיום הסאגה רחוקה מלהסתיים, כשעדיין אין באופק תאריך יעד לאישור היתרי הבנייה. בינתיים, כשלושת אלפים משקי בית, רובם זוגות צעירים, שזכו בהגרלות על קרקעות המתחם, נמצאים כיום בחוסר ודאות לגבי עתידם. ראשוני הזוכים הממתינים להיתר זכו כבר בשנת 2020 בדירה המוזלת, ולא שיערו כי כעבור ארבע שנים עדיין לא יקבל הפרויקט שבו זכו היתר בנייה. בינתיים ממשיכים להתווסף עוד ועוד זוגות צעירים לרשימת ההמתנה, לאחר ששיווק המכרזים וההגרלות באזור זה נמשך.
"זכינו בהגרלה ביולי 2022 ומאז אנחנו משלמים כל שנה דמי שכירות של 90,000 שקל", מספרת ברק, אחת הזוכות בפרויקט. "אם הייתה התקדמות והיו לפחות מגישים בקשות להיתרי בניה, היינו יכולה לאמוד את הכסף שאנחנו 'זורקים' על שכירות בזמן הזה. אבל אין שום צפי להתקדמות ואנחנו מנועים מלקנות דירה בשוק החופשי, כי אם נקנה אז יבטלו לנו את הזכייה. כל עוד אנחנו לא מחזיקים בנדל"ן בישראל, אנחנו מחוץ למשחק, ובינתיים המחירים כל הזמן עולים. ההון הראשוני שלנו כבר לא יספיק כדי לרכוש דירה בשוק החופשי".
לדברי ברק, זכתה משפחתה בהגרלות על פי הנוסחה הישנה של מחיר למשתכן, בה היו ההנחות עמוקות יותר, מה שהופך את הוויתור על הזכייה לקשה יותר, כמעט בלתי אפשרי. "באותן ההגרלות המחיר למטר היה נמוך משמעותית ממחיר השוק. היום זה כבר לא ככה. המחירים למטר בהגרלות קפצו משמעותית בשנה האחרונה וההנחה שאתה מקבל לא עולה על 300 אלש"ח, בעוד ההנחה שלנו היא בין 800 ל-900 אלש"ח. אנחנו בני 43 וחייבים לקחת משכנתא בשנים הקרובות, כשאנחנו עוד צעירים".
פרויקט המבואות הדרומיים הוא דוגמה מובהקת לאחת הבעיות המרכזיות בתוכניות מחיר למשתכן ו"מחיר מטרה" - ההגרלות לרכישת דירות מתקיימות לאחר זכיית הקבלן במכרז אך לפני קבלת היתר בנייה. הדבר מביא לעיתים למצבים מאכזבים בהם הזוכים בדירות נאלצים להמתין שנים עד תחילת הבנייה ועוד שנים רבות עד לקבלת המפתח.
לפי תקנות משרד השיכון והבינוי, שלב בחירת הדירה מתחיל רק לאחר קבלת היתר הבנייה על ידי הקבלן, אך תהליך זה יכול להימשך מספר שנים. נתונים שפורסמו באתר כלכליסט מראים כי בשנת 2020 זמן ההמתנה הממוצע להוצאת היתר בנייה לדירות בתוכניות ממשלתיות היה 31 חודשים, בעוד שהממוצע הכללי עמד על 24 חודשים.
הבעיה המרכזית בפרויקט זה היא חיבור מבני המגורים למכון טיהור שפכים (מט"ש). לפי התב"ע לשכונה, אחד התנאים להנפקת היתר בנייה הוא התקדמות העבודות לבניית המט"ש והנחת קו סניקה מהעיר טירת הכרמל. מהנדס עיריית חיפה, אריאל וטרמן, טען בעבר כי הממשלה לא מקצה תקציבים מספיקים להקמת המט"ש, ולכן העירייה לא מנפיקה היתרי בנייה לפרויקטים. הוא גם הזהיר את הציבור מלהשתתף בהגרלות לדירות בשכונה כי לא ברור מתי תוקם. לעומת זאת, גורמים ברמ"י מאשימים את עיריית חיפה בקשיים שמערימה על מימוש הפרויקטים.
"הקמת שכונת המבואות הדרומיים התעכבה במשך שנים בקדנציה הקודמת בשל הצורך לתאם בין מספר רב של גופים גדולים", אמרה ל"מרכז הנדל"ן" שרית גולן, סגנית ראש עיריית חיפה. "התיאום נדרש לצורך הקמת תשתיות-על לשכונה ותשתיות צמודות המעוכבות על ידי המדינה ובכלל זה: הגדלת מרכז טיהור שפכים ניר-עציון, הקמת קווי מטרונית, חיבור השכונה לכביש 4, פינוי קווי מתח גבוה והעתקת קו מקורות". לדבריה, "הנהלת העירייה החדשה קיימה עשרות ישיבות בנושא מאז כניסתה לתפקיד בהובלת ראש העיר, מנכ"ל העירייה ויו"ר הוועדה לתכנון ובנייה, עם רשות מקרקעי ישראל, הוועדה המחוזית ויתר הגופים העוסקים על מנת לזרז את הקמת התשתיות שחלקן מהוות תנאי הכרחי להוצאת היתרי בנייה".
מעיריית חיפה נמסר כי בימים אלה נבחנים קידום תכניות הבינוי והוצאת היתרים, במקביל להפעלת לחץ לקביעת לוחות זמנים קצרים להקמת תשתיות על. "כמו כן מקיימת הנהלת העירייה פגישות עם היזמים ומעדכנת אותם כי מנהל ההנדסה יחל לבדוק את תוכניות הבנייה. יצוין כי בחלק מהמתחמים כבר הוצאו היתרי חפירה ובמהלך החודש הקרוב תפעל הנהלת העירייה לכינוס מפגש שיתוף ציבור בו יינתן עדכון בכל הנושאים הנוגעים למבואות הדרומיים".
גם מצד היזמים, שנמצאים במצב של חוסר יכולת לבנות על הקרקע, נעשו בשנה החולפת ניסיונות לדחוף את הפרויקט קדימה. באוגוסט האחרון, רונית שבירו, מבעלי חברת רמי שבירו, פנתה במכתב לעיריית חיפה וציינה כי מחלוקת בין העירייה לחברת יפה נוף, הזרוע הביצועית של העירייה האחראית על הקמת התשתיות, היא שמונעת את השלב האחרון של קבלת ההיתרים: "למרות פגישת נציגי החברה עם נציגי חברת יפה נוף, לא ניתן אישור מטעם חברה זו להתקדם להיתר הבניה. נראה שמדובר במשיכת זמן בשל חוסר רצון לחתום על אישור הוצאת ההיתר בגין מחלוקות עם הגורמים המקצועיים בעיריית חיפה". מבדיקה עם חברת שבירו, מאז נשלח המכתב לא השתנה דבר.
משרד השיכון, הגוף האחראי לפקח על כל הנושאים הקשורים לתוכניות מחיר למשתכן ומחיר מטרה, נמנע עד כה מלהתערב במשבר בחיפה. נכון לכתיבת שורות אלו, טרם נמסרה תגובה ממשרד השיכון.
נכתב על ידי כתבי מרכז הנדל"ן.