כאשר עבר הבניין הוותיק באחד הרחובות היוקרתיים במרכז השקט של תל אביב תהליך חידוש במסגרת פרויקט תמ"א 38/1 (חיזוק ותוספות), בעלי הדירות נאלצו להתמודד עם אתגרים לא פשוטים. במהלך השדרוג, הקבלן הוסיף ויטרינה לדירתם, תוספת משמחת כשלעצמה, אך החלון שלה נפתח אל קיר שבו היו ממוקמים שני חדרי שינה קטנים לפי תכנון הדירה המקורי.
כדי לפתור את המורכבות שנוצרה, שכרו בעלי הדירה את שירותיה של מעצבת פנים (גילוי נאות - כותבת המאמר), ומהר מאוד הגיעו יחד למסקנה שתוספת הוויטרינה דורשת עיצוב מחדש ושיפוץ כולל לדירה. במסגרת התכנון המחודש, המטבח הפך לחדר רחצה מפנק, המזווה הוסב לחצי חדר נוסף, ושני חדרי השינה הקטנים שנחסמו בעקבות הוויטרינה הוחלפו באזור מגורים מרכזי שכלל מטבח חדש וסלון. יציאה נוספת קטנה למרפסת הוקמה גם מחדר השינה המרכזי, עם גישה ישירה לסלון. בסופו של דבר השקיעו בעלי הדירה כחצי מיליון שקלים כדי להתאים את הדירה לתכנון החדש של הבניין.
סיפור זה ממחיש את האתגרים שעומדים בפני אלפי בעלי דירות כיום, בין אם במיזמי תמ"א 38 המוסיפים ממ"ד או מרפסת לדירות קיימות, ובין אם בהוספת ממ"ד בלבד, שהפכה למבוקשת גם ללא קשר לתמ"א, במיוחד בעקבות המצב הביטחוני. בלא מעט מקרים, דיירים נתקלים בתוספות שאינן תואמות את תכנון הדירה המקורי, מה שמוביל לעיוותים כמו ממ"ד שיוצא מתוך חדר שינה קיים או מרפסת שאינה משרתת את האזור המרכזי של הדירה. במוקדם או במאוחר מבינים הדיירים כי עליהם לבצע שיפוץ ותכנון מחדש לדירה.
לדברי מעצבת הפנים קרן גנס, בחלק גדול מהפעמים הדיירים מקבלים תוספות כמו מרפסת או ממ"ד בתמורה לתהליך החיזוק של הבניין. היא מציינת שאומנם את חזית המבנה אי אפשר לשנות, משום שהיא נקבעת מראש בהסכם עם היזם, אך כל מה שנמצא בתוך הדירה ואינו משפיע על חזית הבניין נתון לשינויים. למעשה, עבודת התכנון הפנימית מתחילה מוקדם, עוד לפני תחילת עבודות היזם בפועל. עם זאת, יש לתאם עם היזם את פרטי התוכניות כמו מערכות אינסטלציה, חשמל ותאורה, ולא לזלזל בכך. גנס מוסיפה שגם תוספת של מרפסת יכולה לשנות את מערך הדירה כולו – הרי אף אחד לא מעוניין במרפסת שנראית מנותקת מהבית, או ביציאה שמובילה אליה דרך חדר הילדים.
לעתים קרובות, הוספת מרפסת או ממ"ד הופכת למניע לשיפוץ רחב יותר של הבית. הלקוח, שכבר נמצא בתהליך השיפוץ במסגרת פרויקט התמ"א, בוחר להוסיף עוד שינויים "על הדרך" בתוך הבית. "במקום שהתוספת תיראה כמו אלמנט זר לדירה, תפקיד המעצב הוא להסתכל על המעטפת הכוללת וליצור עיצוב אחיד והרמוני", מסבירה גנס. "לפעמים זה אומר שינוי חדר אחד בלבד, אך לעתים ההשפעה נוגעת לתכנון כל הדירה".
גנס מציינת שניתן לבקש מהיזם או הקבלן, כבר בשלבי הבנייה, להתקין דלת הזזה תקנית לממ"ד בתוספת תשלום, מה שמאפשר להימנע מדלת הברזל הנפתחת החוצה ומכערת את המסדרון. גם תכנון המסדרון המוביל לממ"ד דורש לעתים קרובות מחשבה מחדש, שכן חלק גדול מבעלי הדירות מעדיפים שהגישה לממ"ד לא תעבור דרך חדר שינה נוסף. שינוי תכנוני יכול לאפשר פתיחת דלת נוספת וליצור חלל גישה נפרד.
גנס מציינת כדוגמא דירה שקיבלה לטיפולה, שבה נוספה מרפסת. "היה חדר שינה סגור בחזית הדירה, בנקודה שבה היתה אמורה להתווסף המרפסת. בישראל יש הרבה בניינים ישנים שתוכננו כך בעבר. כדי לאפשר גישה למרפסת, העברתי את חדר השינה למרכז הבית, והמטבח עבר לחזית במקומו. זהו מקרה של דירת תמ"א שבה כל תכנון החלל השתנה. במקרה זה נכנסתי לתמונה מיד לאחר שהדיירים חתמו על הסכם עם היזם". דוגמא נוספת היא דירה ברמת גן, שבה נוסף ממ"ד, אך הגישה אליו היתה רק דרך חדר השינה, מה שמנע את הפיכתו לחדר שינה נוסף. "ערכתי תכנון מחודש של כל הדירה", מסבירה גנס, "חילקתי את החלל מחדש, הקטנתי את חדר הרחצה ויצרתי מסדרון שמספק כניסה נפרדת גם לחדר השינה וגם לממ"ד".
עיצוב המשרה תחושת של חוץ
לדברי המעצב עומר טל "האתגר המרכזי הוא לשלב את התוספת כך שתיראה כאילו היתה חלק מהבית המקורי ולא משהו שהודבק עליו. יש לשים לב לפתחים החדשים שנוצרו, שיספקו אור טבעי ויחדרו פנימה בצורה הרמונית וללא הפרעות. עיבוי הקירות, למשל, יכול להוביל לכך שהחלונות יראו שקועים יותר בנישות, ויש לתכנן איך לרכך את המראה של אותם פתחים".
לגבי ריצוף, מציין טל, אם הוחלט לא להחליף את הריצוף בכל החלל, מומלץ לבחור ריצוף שונה למרפסת כדי להבליט אותה וליצור אווירה נפרדת. "רצוי לבחור ריצוף ועיצוב שיוצרים תחושת חוץ – עם צמחייה, ריהוט גן קליל וטבעי, ולהימנע מרהיטים גדולים כמו נדנדות וערסלים שמעמיסים על החלל, וגם לא למהר לתלות וילונות שחוסמים את הנוף".
בנוגע לתכנון המרפסת טל מוסיף: "חשוב להבין את הצרכים של המשפחה והשימושים שהיא תעשה במרפסת – אם זה פינת משפחה, פינת עבודה, או פינת מנוחה. בהתאם לכך ניתן להתאים את התכנון, כמו התקנת עמדת גז, מאוורר, פתרונות חימום וכדומה. כיום המרפסת יכולה לשמש אותנו בכל ימות השנה".
הכתבה נכתבה על ידי כתב מרכז הנדל"ן