בישיבת הממשלה שתתקיים היום (א'), צפוי לעבור אישור הקצאה בהיקף של 600 מיליון ש"ח לסבסוד פרויקטים של התחדשות עירונית באשקלון, אשר נכון לעכשיו לא מציגים כדאיות כלכלית. ההקצאה הנוכחית היא חלק מתכנית כוללת לחיזוקה של העיר, בהיקף משוער של מיליארד שקלים.
על פי גורמים איתם שוחח מרכז הנדל"ן, התקציב אמור לסייע בחידוש של כ-3,000 יח"ד ותיקות באמצעות פינוי-בבינוי, זאת מתוך כ-10,000 דירות ללא מיגון הקיימות באשקלון נכון להיום. מתוך הנחה כי המיזמים יאושרו על פי מכפיל 4 ליחידות הקיימות, מספר הדירות החדשות יעמוד על כ-9,000 דירות חדשות בעיר.
המנגנון המוצע למימוש הפרויקטים יבוצע על פי ההחלטה "באמצעות סיוע ממשלתי למיזמי התחדשות עירונית חסרי כדאיות כלכלית [...] לפי המוצע, שר השיכון, באמצעות הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, יפרסם קולות קוראים למיזמי התחדשות עירונית באשקלון אשר נעדרים כדאיות כלכלית מספיקה, בהתאם לתנאים המוזכרים במסמך העקרונות לסיוע כספי למיזמי התחדשות עירונית ללא כדאיות כלכלית".
התקציב המוקצה ליוזמה אינו "כסף חדש" בתקציב הממשלתי, אלא תוצאה של איגום מקורות מתכניות התחדשות ומיגון מהעבר שהתקציב שלהן לא מומש. כ-350 מיליון שקלים מגיעים במקום קרקעות משלימות שכבר הוקצו לאשקלון על פי ההתחייבות של רמ"י אך לא שווקו, בעוד ש-250 מיליון שקלים נוספים הגיעו בעקבות החלטה 1278, אשר במסגרתה הוגדר מודל הלוואות ומענקים לסיוע במימון הקמה של ממד"ים, אך לא נבנה בעקבותיה אף לא ממ"ד אחד.
אשקלון - העיר המטווחת בישראל בשני המבצעים האחרונים
ההחלטה על חיזוק מבנים באשקלון מגיעה על רקע שני המבצעים האחרונים. במהלך המבצע "מגן וחץ" במאי האחרון, שקלון היתה העיר המטווחת ביותר. בנוסח ההחלטה נכתב כי המטרה היא "לקדם התחדשות עירונית משמעותית ברחבי העיר אשקלון, שתביא לחידוש המרקם הוותיק של העיר תוך חיזוק המבנים ומיגונם מפני התקפות טילים. נוכח האיומים המשמעותיים על העיר, בדגש על היותה יעד מרכזי לירי של ארגוני הטרור מעזה, יש צורך במיגון המבנים בעיר".
עוד נכתב בהחלטה כי על פי נתוני פיקוד העורף, באשקלון קיימים כ-2,000 מבנים בהם 10,000 יחידות דיור, שאינם ממוגנים, בניגוד לשדרות וליישובי עוטף עזה, בהם קידמה הממשלה פרויקט מיגון רחב. באשקלון, לעומת זאת, "מענה המיגון אינו מספק דיו ומצב דברים זה מעלה את הסיכון לשלום התושבים המתגוררים במבנים שאינם ממוגנים", כך נכתב בהחלטה הצפויה להיות מאושרת בישיבת הממשלה.
חלק נוסף בהחלטה מורה על כך שרשות מקרקעי ישראל תרחיב את התקציב שלה המוקצה לפיתוח תשתיות-על באשקלון, אשר נקבעו בהסכם הגג שנחתם בין המדינה לעירייה, בהיקף נוסף של 80 מיליון שקלים. החלטה נוספת היא להנחות את משרד התחבורה להקצות תקציב לחשמול והקמת התחנה המרכזית של העיר ב-17 מיליון שקלים, לצד הקצאה של 40 מיליון שקלים לשיפוץ מקלטים קיימים משותפים מטעם משרד הביטחון.
נכתב על ידי כתבי מרכז הנדל"ן.