בתחילת החודש פסק בית המשפט המחוזי כי איציק דהן, בעל חברת השקעות הנדל"ן "קאסה אירופה", ייכלל בהליך חדלות הפירעון של החברה שבבעלותו. זאת לאחר שבסוף יוני החליט השופט חגי ברנר על פירוקה. במסגרת ההחלטה מונה עו"ד ארז חבר כנאמן ליישום הליכי חדלות הפירעון של החברה. ההחלטה ניתנה בעקבות בקשת עו"ד גיא סרוסי, שטען בשם עשרות משקיעים כי דהן הונה אותם והינו חייב להם מיליוני שקלים.
בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון אישיים נגד דהן הועברה מבית משפט השלום לשופט ברנר בבית המשפט המחוזי, ולעו"ד ארז חבר שמונה למפרק של "קאסה אירופה" ולמנהל תיק פשיטת הרגל של דהן. בפסק הדין שניתן בתחילת החודש נכתב: "עם קבלת צו המינוי, זימן הנאמן את בעל השליטה בחברה לחקירה במשרדו, לצורך קבלת פרטים אודות נסיבות קריסתה של החברה וכן פרטים בדבר נכסיה של החברה. בעל השליטה בחברה שיתף פעולה עם הנאמן, מסר פרטים בקשר לחברה, בקשר לנכסיה וכן בקשר לנסיבת קריסתה."
במהלך החקירה טען דהן כי ענייני החברה ונכסיו הפרטיים נוהלו במקשה אחת ואף נרשמו על שמו. בתום החקירה, ולאור עירוב הנכסים בין החברה לבין נכסיו הפרטיים של דהן, הסכים דהן כי תיק החדלות הפירעון האישי שלו ותיק חדלות הפירעון של החברה יאוחדו.
השופט ברנר קיבל את בקשתו של המפרק ארז חבר, והוציא פסק דין בהתאם לבקשה. לדברי עו"ד סרוסי, משמעות הדבר היא שדהן נכלל בהליך חדלות הפירעון של חברתו, ועד כה לא הגיש התנגדות להליך. מעתה, יוחשבו חובותיו האישיים וחובות החברה שלו כמקשה אחת על ידי הנאמן ארז חבר.
"הוליך שולל את המשקיעים, ואין בכוונתו לפרוע את החוב"
בדיון שנערך, עו"ד גיא סרוסי טען כי דהן מכר נכסים רבים שכלל לא היו בבעלותו. "למעשה יש פה תרגיל הונאה שבו נקט המבקש בעל השליטה באמצעות החברה שבבעלותו, עת הוא סחר באופציות שלא היו בבעלותו," טען עו"ד סרוסי. "הוא לא השלים את התמורה כלפי בעלי הנכסים בחו"ל. הוא ידע שהתמורה לא שולמה. בכל אופן הוא סחר לחברה שבבעלותו באופציה כאשר הוא לא השלים את האופציה, וכבר הוא מכר את האופציה ללקוחות שלנו."
לשאלת באת-כוח הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי במשרד האוצר, אם קיימים לו חובות אישיים מעבר לחובות החברה, ענה דהן: "ודאי. רוב העסקה התנהל באישי (השגיאה במקור)... אנחנו מעריכים שבפרטי החובות כעשרה מיליון שקל. אני חושב, אני יכול לפתור את זה עוד לפני... לפני צו הליכים בפרטי, עוד לפני. פשוט לא נותנים לזה זמן, רק עושים רעש ומפריעים לעבוד."
לטענת עו"ד סרוסי, התנהלותו האישית של דהן מול הנושים קשורה באופן הדוק להתנהלות החברה שבבעלותו, ויש סבירות לחובות חופפים ומשותפים. לכן ביקש מבית המשפט המחוזי לפעול לפי סעיף בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, לאחד תיקים של החברה ושל דהן עצמו, ובמסגרת זו להכריז גם על דהן כחדל פירעון.
בדיון, הודיע עו"ד סרוסי לשופט כי הגיש בקשה נפרדת לחדלות פירעון בעניינו של דהן, לבית המשפט השלום. בבקשתו טען עו"ד סרוסי כי בדיון שהתנהל בבית המשפט המחוזי על גורל 'קאסה אירופה', הודה דהן כי פעילותו האישית ופעילות החברה שלובות זו בזו עד כדי טשטוש הגבולות, וכי רוב החוב ללקוחות הוא ברמה האישית. לבקשה צורפו חוזי רכישה והסכמי הלוואות, עליהם חתום דהן באופן אישי, וכן צ'קים אישיים שבוטלו או שחזרו בשל אי כיסוי.
עוד טען שקיים חשש ממשי כי דהן פועל להברחת נכסים בגרמניה. "מדובר באדם שהונה והוליך שולל את המשקיעים, ואין בכוונתו לפרוע את החוב, למרות ההזדמנויות הרבות שניתנו לו," אמר עו"ד סרוסי.
בין הנפגעים: תושבת בארי שנרצחה ומילואימניקים רבים
דהן, שהפך למדובר בפברואר האחרון בעקבות כתבת תחקיר בסדרת "הנוכלים" של אדווה דדון ב"חדשות 12", הציע למאות ישראלים תשואה מרשימה מעסקאות נדל"ן בגרמניה וגבה מכל אחד מהם מקדמה בסך אלפי שקלים. בהמשך, התברר כי הדירות כלל אינן קיימות וכספם נעלם. בין הקורבנות נמנית גם חווה בן עמי, תושבת קיבוץ בארי שנרצחה ב-7 באוקטובר, ומילואימניקים רבים נוספים.
נטען כי דהן והחברה שבבעלותו התחמקו ונתנו תשובות מעורפלות ללקוחות, תוך מתן הבטחות שווא להחזר כספי שמעולם לא התקבל. חלק מהמשקיעים קיבלו צ'קים דחויים, שבוטלו על ידי דהן וחברתו לפני מועד הפירעון או התגלו כחסרי כיסוי. כל זאת נעשה, לכאורה, בחוסר תום לב במטרה לעכב את החזרת כספי המשקיעים. מהכתבה לא ניתן להבין בבירור לאן נעלם הכסף, והאם שימש כהשקעה או למטרות אחרות לחלוטין.
מיד לאחר שידור התחקיר בטלוויזיה, עשרות משקיעים נוספים פנו עם טענות דומות, וטענו כי דהן וחברתו חייבים לכל אחד מהם מאות אלפי שקלים. דהן הגיב אז לכתבה וטען כי "כל הלקוחות יקבלו את מה שמגיע להם - אין שום הונאה".
לא ניתן היה להשיג את תגובתו הנוכחית של דהן.
נכתב על ידי כתבי מרכז הנדל''ן