אם גם לכם תחום הנדל"ן במושבים וקיבוצים נשמע מורכב ומסובך, אתם לא לבד. מדובר בתחום שמכיל הסדרי הורשה ייחודיים, המעוגנים במערכת הסכמית מול המינהל, שחורגים מאלה הרגילים שרובינו מכירים.
יש לכם נחלה במושב ואתם רוצים להעביר אותה בירושה לילדיכם האהובים? גם אם תערכו אלף צוואות שקובעות כי הנחלה שייכת לכל הילדים שווה בשווה, זה לא יתפוס. עו"ד ירון גרוס, מתמחה בתחום הירושות, צוואות, מושבים וקיבוצים, מסביר לנו שמבחינה משפטית נחלה או משק אינם נחשבים לחלק מעיזבון של אדם, ואינם ניתנים להורשה כמו בית או דירה. במלים אחרות, לא ניתן לפצל נחלה למספר תתי נחלות על מנת לרשום אותן על שם מספר אחים.
בגלל זה סכסוכים הקשורים בבעלות על נחלה או משק לאחר פטירת ההורים הם לרוב יצריים ותוססים. המחשבה על כך שאח אחד בלבד יכול לרשת את הנחלה וכי אין אפשרות לחלק אותה שווה בשווה יוצרת פעמים רבות נתק של ממש בין האחים.
אם ההורים לא מינו עוד בחייהם "בן ממשיך", דרך המלך להימנע מסכסוכים כאלה היא למכור את הנחלה לצד שלישי ולהתחלק בתמורת המכירה, אבל המציאות מלמדת שבפועל זה לא תמיד נעשה.
היבט נוסף שיש לתת עליו את הדעת בהקשר הזה הוא הקידמה הטכנולוגית שהביאה במידה רבה לזניחת התחום החקלאי. זאת, שכן בהעדר הסכמה בין היורשים, בית המשפט נדרש לקבוע מיהו היורש ש"מוכן ומסוגל לקיים את המשק". היום, כשחלק מהמושבים והקיבוצים עברו מעיסוק בחקלאות לפרויקטים של נדל"ן, "המסוגלות" כבר לא בהכרח נמדדת ביכולת העיבוד החקלאי אלא ביכולת הכלכלית של היורש לרכוש את הנחלה ולפצות את יתר האחים.
איך בדיוק קובעים מיהו היורש שמוכן ומסוגל לקיים את המשק, ולמה בן ממשיך שלא דואג להוריו מסתכן באיבוד הנחלה?
האזינו לפרק המלא >>
עו"ד ירון גרוס עוסק בירושות וצוואות
עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.