חוק הביטוח הלאומי מגדיר "תאונת עבודה", בין היתר, כתאונה שאירעה תוך כדי נסיעת המבוטח מביתו לעבודתו או בחזרה מעבודתו לביתו, ועקב נסיעה זו. הגדרה זו מאפשרת למעשה לאותה תאונת דרכים להיחשב כשני אירועים שונים: האחד, תאונת דרכים רגילה, עליה חל חוק הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים; והשני, תאונת עבודה, עליה חל כאמור חוק הביטוח הלאומי. את מי תובעים והאם יש כפל מבצעים?

עו"ד אורי נחמיאס העוסק בדיני נזיקין, תאונות דרכים ותאונות עבודה הסביר בפירוט על אודות ההיבטים המשפטיים השונים שקשורים לתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה. ברמה הבסיסית ביותר, אם התאונה התרחשה שלא בדרך לעבודה או ממנה, הכתובת לפיצוי היא חברת הביטוח. לעומת זאת ככל שהתאונה אירעה בדרך לעבודה או ממנה, הרי שיש לפנות לביטוח הלאומי לשם מיצוי הזכויות.

סל הזכויות שמעניק הביטוח הלאומי לנפגע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה הינו רחב, וחשוב שכל עובד יהיה מודע אליו. כך, במידה שפציעת העובד בתאונת השביתה אותו למשך חודשים רבים מעבודתו, באפשרותו לקבל סיוע מיידי מהביטוח הלאומי בדמות "דמי פגיעה", שהם למעשה ימי מחלה עבור שלושת החודשים הראשונים של אובדן כושר העבודה. לאחר מכן עובר ההליך לוועדות הרפואיות מטעם הביטוח הלאומי, שמצדן יקבעו את אחוזי הנכות שנגרמו למבוטח בשל התאונה (אם נגרמו). חשוב לדעת בקשר לכך שנכות נפשית היא נכות לכל דבר, וזו ההתייחסות הממסדית אליה.

עו"ד אורי נחמיאס והמגישה טלי מץ (צילום: פסקדין)
עו"ד אורי נחמיאס והמגישה טלי מץ | צילום: פסקדין

רגע, האם ההליך בביטוח הלאומי אוסר עליי למצות זכויות מול חברת הביטוח? זהו, שממש לא. אדם שנפגע בתאונת דרכים בדרכו לעבודה או ממנה מחויב אמנם למצות את זכויותיו בביטוח הלאומי, אלא שבאפשרותו לתבוע בנוסף גם את חברת הביטוח ובכך לנסות ולהגדיל את הפיצוי הסופי שיקבל. אז כן, יש כפל מבצעים וכדאי לממש אותו – אחרת המבוטח עלול להפסיד כספים שיכול היה לקבל, וחבל. מיותר לציין שייצוג משפטי איכותי ומקצועי הוא מתכון להצלחה בשני ההליכים.

אם עובד סטה בדרך מהעבודה לביתו (נניח עצר לקניות בסופר) ואז עשה תאונה, האם עדיין מדובר בתאונת עבודה? אילו טפסים בביטוח הלאומי חשוב להכיר? ומה סדר הפעולות לנפגע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה? התשובות לשאלות אלו ואחרות בפרק שלפניכם.

האזנה נעימה >>

עו"ד אורי נחמיאס עוסק בנזקי גוף ותאונות

 

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.