סעיף 147 לחוק הירושה קובע שכספים הצבורים בקופות גמל, קרנות השתלמות וביטוחי חיים "אינם בכלל העיזבון זולת אם הותנה שהם מגיעים לעיזבון". במילים פשוטות זה אומר שאחרי פטירת המבוטח, הכספים שצבר ישולמו למוטבים שהגדיר בפוליסה, ולא ליורשיו. "נו, אז מה?" אתם בטח שואלים. ובכן, מסתבר שלהפרדה המעוגנת בדין הישראלי בין כספי הביטוח לבין נכסי העיזבון עשויות להיות השלכות הרות גורל ואפילו טראגיות.
ניקח כדוגמה את המקרה הבא: הייטקיסט מצליח התחתן וקבע בפוליסות הביטוח השונות שלו את אשתו כמוטבת. לימים השניים התגרשו והאיש נישא בשנית, אך שכח לעדכן את רעייתו השנייה כמוטבת. אחרי שהוא נפטר הגיעה לפתע גרושתו וטענה שהכספים למעשה שייכים לה, שכן היא המוטבת הרשומה בפוליסה. מדובר בטענה כבדת משקל לנוכח ההסדר החוקי הקיים, הגם שלכולנו ברור כי המנוח לא רצה שכספיו יגיעו לגרושתו.
הטיפ של עו"ד נורית פיש כדי להימנע מהסיטואציה הקפקאית הזו הוא פשוט: לא לשכוח לעדכן את המוטבים בפוליסות הביטוח השונות בהינתן אירוע מכונן בחיים. נולד לכם ילד? התחתנתם? לא עלינו התאלמנתם? פנו בהקדם לחברות הביטוח על מנת לעדכן את זהות המוטבים, הן לא יעשו זאת עבורכם.
פתרון נוסף הוא למנות מלכתחילה כמוטבים את "יורשיכם החוקיים", בדרך זו ניתן למעשה לעקוף את ההפרדה ולכלול את כספי הביטוח בעיזבון.
לסיום חשוב לציין כי מההפרדה שבין כספי הביטוח לנכסי העיזבון עשויים לצמוח גם יתרונות. כך למשל, במצב שבו אדם שחייב כספים הולך לעולמו, העיזבון שלו ישמש קודם לסגירת החובות ורק היתרה (אם תישאר) תגיע ליורשיו. שונה הדבר ביחס לכספי הביטוח שלו, שלאור ההפרדה בינם לבין העיזבון שייכים למוטבים בפוליסה, ולא לנושים.
בנוסף, בפסיקה העדכנית בתי המשפט מצאו דרך יצירתית להתמודד עם הפער שבין הרצוי למצוי בהורשת כספי ביטוח.
האזינו לפרק המלא של עו"דקאסט >>
עו"ד נורית פיש עוסקת בירושות וצוואות
עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.