כידוע, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה לא מכבר כי התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) צמח ברבעון הראשון של 2016 ב-0.8%. אל תתנו להגדרת ה"צמיחה" להטעות אתכם, מדובר בירידה דרמטית ביחס לרבעון הקודם, בו צמח המשק ב-3.1%, ובחדשות רעות לכל בעל עסק בישראל, בהנחה ואין מדובר בחריגה חד פעמית. מעבר לזה, פורסם כי המשק הישראלי מאבד אט אט את היתרונות שצבר לאחר היציאה מהמשבר העולמי של 2008 וכי נרשמו ירידות ביצוא סחורות, שירותים והוצאות.
האטה במשק בסדרי גודל כאלה, מרמזת על ירידה משמעותית, בין היתר, בצריכה הכוללת של משקי הבית. אנשים קונים פחות ובכך פחות כסף מגיע לעסקים. כמובן שהכלכלה הישראלית וכל העסקים במדינה נפגעים מזה, ללא יוצא מן הכלל, אך הראשונים להרגיש את זה בכיס, יהיו העסקים הקטנים והבינוניים. ההאטה הזאת מסוכנת בעיקר עבורם, כי לרובם אין כיסים עמוקים מספיק עליהם יוכלו להישען בתקופות האטה כלכלית ארוכות מידי.
עוד ב-mako כסף:
- מה יקרה אם בריטניה תעזוב את האיחוד האירופי?
- על מה מוציא דור ה-Y את הכסף שלו
- האיש שעשה מיליונים ממכירת שטויות
בעל עסק? הנה חמישה טיפים שכדאי לך לאמץ על מנת להתמודד עם ההאטה במשק:
הגדל את החסכונות לקראת האטה בתזרים – אם מגמת השוק לא תשתנה בקרוב בעלי העסקים הקטנים בינוניים צפויים להרגיש קיטון מסוים, ייתכן אפילו משמעותי, בהכנסות במהלך הרבעון הנוכחי והבא אחריו. שמור "גרוש לבן ליום שחור" ונסה לחסוך כספים שישמשו "גב" כלכלי עליו תוכל להישען להמשך תפקודו של העסק בתקופה הקשה הצפויה להגיע. במידה ויהיה לך הון עצמי נזיל להתמודדות עם תקופות אלה, תוכל למנוע מעצמך קשיים בתזרים המזומנים של העסק בעתיד הלא רחוק והגברת הסיכון לקיומו בשל קשיים בפירעון ההלוואות שלקחת, אם לקחת.
דאג לקבלת תקבול מהיר יותר לשירותים שכבר סיפקת - סוף לשוטף פלוס 90 - צמצם מתן אשראי ארוך לספקים ובעלי חוב – נסה להיות מעט פחות גמיש בנוגע לזמן גביית התשלום על עבודתך – אם בדרך כלל היית 'קל' יותר עם צורת עבודה המכבדת שוטף+60, נסה לצמצמם זאת ושאף להעברה בנקאית מידית, מזומן או שוטף +30 במקרה הגמיש ביותר (אם איכשהו, אתה עוד ממשיך לעבוד בשיטת שוטף +120 הידועה לשמצה – הכחד אותה – גם אם נגיע למגמת צמיחה חיובית יותר. אין שום סיבה שתעבוד ככה). מעבר לזה, צמצם פעילויות עם לקוחות המסתמנים כמשלמים בעייתיים.
פרוס תשלומים מחדש לספקים, בנקים ורשויות - צמצמת את האשראי לספקים שלך? מצוין, אז בכל הקשור להוצאת כספים, עשה בדיוק את ההיפך – נסה להגיע לפריסת תשלומים נוחה יותר עבורך. זה לא יהיה קל כי, כאמור, כולם ירגישו את הירידה, אבל שווה לנסות ולהתעקש על זה מול הגופים הגדולים, דוגמת הבנק. יכול לתת לך אורח נשימה ארוך יותר. נסה להשיג תנאים נוחים יותר מול כל הלוואה בעלת שיעור ריבית גבוהה.
צמצם בהוצאות לא הכרחיות - נסה לקצץ איפה שרק תוכל - בשעות נוספות של עובדים, השתמש פחות בקבלני משנה, הורד קצב הזמנת מלאי שגרתי אליו הורגלת, בטל קמפיינים פרסומיים שלהרגשתך לא מניבים תוצאות, הפסק במכירת מוצרים שהעיסוק בהם מסב הפסד ודחה הוצאות שאינן הכרחיות באופן המידי. בתקופה של האטה כלכלית אין זמן להרפתקאות מיותרות. חשוב שתאמץ יכולת קבלת החלטות, גם אם קשות, שיחתכו בהפסדים.
הרחב את פלח השוק שמתעניין במוצר שלך (אם אפשר גם לחו"ל) - העסק שלך אומנם יושב בתוך גבולות מדינת ישראל, אבל העולם של היום הוא עולם גלובאלי בו אתה יכול להציע את המוצר \ השירות שלך, גם אל מחוץ לישראל ובכך להכניס כסף חוץ ישירות לחשבון הבנק שלך. נסה למצוא דרך יצירתית בה תוכל להציע את המוצר שלך גם כלפי לקוחות חוץ. האינטרנט יכול לעזור לך להגיע ללקוחות מסביב לעולם כולו.
הכותבת היא ראש חטיבות המס וה-Smb's בבייקר טילי ישראל