היציאה לדרך עצמאית מלווה בהתרגשות עצומה. סוף סוף אתם נותנים חשבון רק לאדם החשוב ביותר: אתם עצמכם. זה הזמן להגשים את עצמכם באופן המלא ביותר, משלב הייצור ועד לשלב הניהול. אתם זה העסק, והעסק זה אתם. יש יותר טוב מזה?
כמובן שאין הצלחה אישית בלי להתגבר על כמה אתגרים. צריך לדעת לשווק את עצמכם נכון, לנהל מלאי, להכיר לעומק את מס הכנסה ולא לשכוח לדאוג לעצמכם לפנסיה, ואולי אפילו לפרגן לעצמכם כמה ימי חופשה כדי לטעון מצברים.
נשמע מסובך? אם אתם בטוחים במוצר שלכם, תוכלו להרוויח יותר ממה שהייתם מרוויחים כשכירים. ובכל זאת, כדי שלא תסמכו רק על המזל, הכנו לכם מדריך קצר שיעזור לכם להתגבר מהר על מכשולים טכניים, ולהתרכז במה שחשוב באמת: העסק שלכם.
הגיע הזמן שתכירו מקרוב את רשויות המס
יש לכם שלוש אפשרויות: עוסק פטור, עוסק מורשה וחברה בע"מ.
לאחר שהגדרתם את סוג העסק שלכם, עליכם לרשום אותו ברשויות. למי פונים?
מע"מ ומס הכנסה. תיקים במע"מ ובמס הכנסה פותחים מיד עם תחילת פעילות העסק. איפה? בסניף הקרוב בדרך כלל. כדאי להתקשר ל-*4954 ולברר לאיזה סניף אתם שייכים. יש להצטייד בצילום של תעודת הזהות וצ'ק ריק ולמלא טופס רישום. לאחר שפתחתם תיק במע"מ תקבלו תעודת אסמכתא, שעותק שלה תוכלו לשלוח ללקוחותיכם, הזקוקים לה עבור הנהלת החשבונות שלהם.
אחר כך ממשיכים לפקיד מס הכנסה ובהליך פשוט למדי פותחים גם שם תיק. אם אתם יודעים שבשנה הראשונה העסק לא ירוויח, כדאי לבקש לבטל את המקדמות על ידי פנייה לסניף מה הכנסה שבו פתחתם את התיק.
ביטוח לאומי. גם במוסד לביטוח לאומי חשוב מאוד להירשם בהקדם האפשרי, אף לפני פתיחת העסק או התחלת העבודה כעצמאי. על-מנת לפתוח תיק במוסד לביטוח לאומי, יש למלא טופס דין וחשבון רב שנתי ולהגישו לסניף הקרוב באמצעות הדואר, הפקס או בהגעה לסניף. כמו כן, ישנה אפשרות למלא ולשלוח טופס דין וחשבון רב שנתי מקוון.
חשבונית ירוקה- חוסכים לך זמן ועוזרים לך לנהל את העסק
לאחר שלב פתיחת התיק, יישלח לעובד בדואר פנקס עם 12 שוברי תשלום, אחד לכל חודש. את דמי הביטוח יש לשלם ב- 15 בכל חודש, באמצעות הפנקס, בכל סניף של בנק-הדואר. אם ה- 15 בחודש הוא יום שבת או חג, יש לשלם ביום שלאחריו.
ניתן לבצע את התשלום באמצעות אתר התשלומים של המוסד לביטוח לאומי או מוקד התשלומים מי שעוסק במשלח ידו לפחות 20 שעות בממוצע בשבוע.
במקום להתאמץ, תעברו להתנהלות אונליין
בעבר, כל נושא עדכון הלקוחות, הוצאת הקבלות והפקת הדו"חות היו תהליך מתיש ומעיק. היום מדובר במשהו פשוט וקל. כיום כבר אין צורך להחזיק פנקסי חשבוניות ופנקסי קבלות באופן פיזי. מערכות דיגיטליות, כמו "חשבונית ירוקה", יודעות לעשות את העבודה בשבילכם. ברגע שאתם מעדכנים את הסטטוס שלכם, המערכת כבר יודעת אילו סוגי מסמכים מותר לכם להפיק, מזכירה לכם מי חייב לכם כסף ומאפשרת הפקת דוחות ושליחה אוטומטית לרואה החשבון. את כל המסמכים אפשר לשלוח במייל, ואפילו לראות האם הלקוח טרח להוריד אותם או לא. חשוב להדגיש שהכל מאושר על ידי רשות המסים.
רק כדי שתדעו במה אתם עוסקים נבהיר שוב את ההבדלים. עוסק פטור חייב להוציא קבלה ללקוח על כל עסקה, ואינו יכול לקזז הוצאות מהכנסות.
עוסק מורשה נדרש להוציא שני מסמכים: חשבונית מס וקבלה. את הקבלה מוציאים לאחר התשלום. כך גם חברה בע"מ. במצב כזה תוכלו לקזז הוצאות מוכרות מההכנסות, ואת המסים תשלמו אך ורק על הרווחים שלכם.
תתחילו להתאהב במילים "הוצאה מוכרת"
כל שקל שאתם מוציאים מהארנק יכול לעלות לכם פחות. עוסק מורשה משלם מס רק על הרווח ולא על סך ההכנסות. כלומר - לוקחים את כל ההכנסות, מפחיתים את ההוצאות העסקיות שלכם הקשורות לייצור ההכנסה ורק הסכום שנותר חייב במס.
בעיקרון הוצאות מוכרות הן הוצאות עסקיות (תשלום לספקים, ציוד משרדי, מוניות, דלק, ביטוח, הפרשות לקרן השתלמות אם יש לכם, פנסיה, פרסום וכו'). גם כאן יש פתרונות טכנולוגיים שיכולים לקצר זמן ולחסוך מכם שורה של תיקיות מלאות בקבלות מצהיבות. שירות חדש של "חשבונית ירוקה" מאפשר לכם לתעד הוצאות על ידי העלאת קובץ או צילום, לעקוב אחרי סוגים שונים של הוצאות ואף להפיק דוחות.
רוצים לדעת עוד? כדאי שתקראו את המדריך להוצאות מוכרות במס
שלושה מושגים שכדאי שתכירו בנושאי תשלומים
שוטף פלוס – במילים פשוטות הפירוש הוא שעשיתם את העבודה, ותקבלו את הכסף בעתיד. למה? כדי לתת ללקוח שלכם אפשרות להרוויח כסף לפני שהוא משלם לכם. בסוף כל עבודה אתם צריכים להנפיק קבלה, או חשבונית. את התשלום בפועל תקבלו לפי סיכום מראש. "שוטף פלוס 30", פירושו שתקבלו את הכסף אחרי 30 יום, וכן הלאה.
ריטיינר – בפועל, סוג של מנוי שאתם מעניקים ללקוחות שלכם. מישהו משלם לכם מחיר גלובלי בתחילת כל חודש, ובתמורה מקבל את הזכות לדרוש את שירותיכם באופן בלתי מוגבל. בין אם זה קורה בכל יום, או רק פעמיים בחודש, התשלום זהה. ללקוח יש שקט נפשי, ואתם יודעים שתקבלו את הכסף בתחילת כל חודש.
סליקה – מילה שתחזור על עצמה שוב ושוב בדיונים על תשלומים. סליקה היא תהליך המתרחש מרגע קבלת התשלום בכרטיס אשראי בבית עסק או על ידי עוסק, ועד שהתשלום מגיע בפועל אליו. חברת הסליקה מאשרת את העסקה מול חברת האשראי ובודקת את התקינות שלה.
4 צעדים שיבטיחו שהעסק שלכם יעבוד כמו שצריך
חקר שוק. תכירו היטב את המוצר שלכם, קהל היעד שלו ואת המומחיות שמבדילה אתכם מאחרים.
הבינו מה המטרה שלכם. שבו וכתבו לעצמכם בדיוק במה אתם רוצים לעסוק, מה תכנית המכירות שלכם, מאיפה יגיעו הלקוחות, תחזית של הכנסות והוצאות ומקורות כלכליים לבניית העסק.
הכינו לעצמכם תכנית מפורטת לגיוס לקוחות. אתם נהדרים, והמוצר שלכם מטריף, אבל בלי לקוחות הוא לא שווה כלום. חשוב להבין לעומק איפה תמצאו את הלקוחות, איך תמשכו אותם אליכם, כמה השפעה תהיה להם על המוצר עצמו ואיך תשמרו איתם על קשר.
תבינו שכל תכנית תצטרך להשתנות לפי קהל היעד שלכם. החלק החשוב בתכנון הוא דווקא זה שבו אתם מבינים שאי אפשר לתכנן מראש. מי שבונה עסק באופן נכון, ידאג להשאיר לעצמו מרווחים לשינוי ולהתקדמות. אם תרצו להכניס שותף לעסק בעתיד, למשל, תצטרכו לייעד לו מקום מראש.
*המדריך מסתמך בין היתר על אתר "כל זכות", רשות המסים ואתרי הבנקים.