קראתי בעיון את מאמרו של ד"ר אביחי שניר שפורסם היום ב-mako. המאמר, בעיני, רצוף במידע שהוא שגוי ולא מדויק ומתוך כך יוצר מסקנה לא נכונה כלפי העצמאים.
שניר כותב כי "צריך לזכור שבישראל, פחות מ- 14% מהעובדים הם עצמאים". בואו נבחן אותו בכלים עובדתיים. בישראל יש כ-280 אלף עצמאים ועוד 160 אלף עסקים זעירים (4-1 עובדים), וביחד כ-440 אלף עצמאים ובעלי עסקים זעירים המהווים 23% אחוז מהכוח העבודה ו-21% מהתוצר העסקי בישראל. אליהם אפשר להוסיף עוד 60 אלף עסקים קטנים (19-5 עובדים) ו-15 אלף עסקים בינוניים (99-20 עובדים) המהווים יחד 37% מכוח העבודה ו-33% מהתוצר העסקי בישראל. כולם יחד מהווים כ-60% מכוח העבודה ו-54% מהתוצר העסקי בישראל. אלה ממש לא 14% אלא הרבה יותר. הן בשכירים שמשתכרים מאותם עצמאים וכן בכסף שאותם עסקים מייצרים לטובת הכלכלה הישראלית.
>> לטור הדעה של ד"ר אביחי שניר: הנתונים האמיתיים מאחורי זעקת העצמאים - לא מה שחשבתם
נמשיך, ד"ר שניר אומר כי "ההכנסות המדווחות של עצמאים נמוכות בממוצע משמעותית מההכנסות שלהם בפועל (אפילו בעשרות אחוזים)". בכותרת אף נאמר כי "חלק גדול מהם מעלים מס".
אוקיי, אז יש עצמאים שמנסים לרמות את מס הכנסה. כמה מנסים לרמות? אי אפשר להגיד "הרבה" בלי לציין מספר. באילו תחומים הם מעלימים מסים? בכמה כסף מדובר? את כל זה שניר לא נותן. הוא מכליל על כולנו. אני מאמין שרוב העצמאים עובדים קשה תמורת מטה לחמם. לא רק זאת אלא שהם גם לא מעלימים מס, גם לא 10%. זה שיש כאלו שבוחרים לעשות זאת – זה על אחריותם.
"עצמאים יכולים להפוך הוצאות ששייכות לחיים הפרטיים שלהם למוכרות לענייני מס". גם זה לא מחדש. יש עצמאים שעובדים מהבית. יש כאלה שמשתמשים ברכב המשפחתי שמשמש גם למטרות עבודה. אז כן, אנחנו מקבלים הכרה במס. אל תדאג ד"ר שניר, גם מס הכנסה מודע לזה ולכן אנחנו לא מקבלים 100% הכרה במס אלא אחוזים נמוכים יותר. אגב, מעניין אותי האם שכירים שמקבלים רכב מהעבודה משתמשים בו רק עבור נסיעות לעבודה ולא לנסיעות בשבת, למשל או לטיול לאילת.
לא רק שהעצמאים משלמים יותר, הם גם לא מקבלים את הכסף כשהעסק נסגר. איך זה בדיוק מסייע לנו?
טענה נוספת שאבקש להתייחס אליה היא נושא הפיטורים או האבטלה. ד"ר שניר כותב: "גם שכיר בלי עבודה נמצא במצב קשה. גם שכיר שיצא לחל"ת נמצא במצב קשה. אני רוצה להזכיר לעצמאים ששכירים רבים פוטרו ומדברים על אבטלה שתהיה 10%-12% בסוף השנה - אבטלה של שכירים". אוקיי, אבל שכיר משלם ביטוח לאומי, כמו עצמאי. רק כשהעצמאי מפוטר הוא לא מקבל דמי אבטלה, למרות שהוא משלם יותר מהשכיר.
בואו נבחן זאת עובדתית: בחלק השכר הנמוך יותר (עד 60% מהשכר הממוצע) משלמים העצמאים שיעור מס גבוה יותר (9.82% לעומת 6.95%) מהשכירים, בעוד בחלק השכר הגבוה יותר הם משלמים מס נמוך יותר (16.23% לעומת 18.75%). בשל העובדה שהפערים בקרב העצמאים גבוהים אפילו יותר מהפערים בקרב השכירים, המשמעות של הנתונים האלה היא שרבים מאוד מהעצמאים משלמים שיעור מס גבוה יותר, בלי שהתשלום הכללי שלהם מתאזן בחלק השכר הגבוה. אז לא רק שהעצמאים משלמים יותר, הם גם לא מקבלים את הכסף כשהעסק נסגר. איך זה בדיוק מסייע לנו?
לסיכום, אפשר לתקוף את העצמאים. אין בעיה, אנחנו לא קדושים או רגישים לביקורת. אבל מי שבא לתקוף שייבחן בבקשה את הנתונים לעומק ורק אחר כך ייצא לדרך.
הכותב הוא יועץ תקשורת וממייסדי "הקבוצה לעצמאים ובעלי עסקים קטנים בליכוד"