יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, הבין עם פרוץ מגפת הקורונה שיש לו מטרה - והוא דבק בה: לסייע בשיפוץ מבנים שהוזנחו מסיבות שונות עם השנים, לטובת קהילות הזקוקות לכך. הפרויקט, "משפצים קהילה", קרם עור וגידים ופעל במרץ בשנה האחרונה ובמסגרתו לוקחים חלק קבלני שיפוצים רבים החברים בהתאחדות וחברות גדולות במשק שלא מהססות לתרום ממוצריהן לשיפוץ ושדרוג הבית על מנת לסייע.
אחד המבנים שזכה לקחת חלק במסגרת הפרויקט הוא סניף חדרה של ויצו, בו פועלת תכנית "בראש מורם". התוכנית שמה לעצמה למטרה לתת מעטפת חברתית ותומכת לנשים וילדיהן הנמצאים בתהליך של בניית חיים עצמאיים. "לבית הזה יש כמה שימושים, אבל השימוש העיקרי הוא לנשים שחוו אלימות, נשים שבורחות מזוגיות אלימה," מסבירה שרה ריינר, יו"ר ויצו חדרה, "הן מגיעות למקום שלא היו בו אף פעם, לבד, ללא תמיכה משפחתית. ממש בודדות בעולם ומאוד מחפשות את הקהילה שתלטף אותן, תחבק אותן, וזה מה שאנחנו עושות להן ולילדים שלהן."
"עשינו לא מעט פרויקטים, אבל הפרויקט הזה הוא הדובדבן שבקצפת," מספר סיב בהתרגשות, "המקום היה לא מזמין, מקום שאף אחד לא היה רוצה להיות בו."
"במסגרת השיפוץ המקיף שארך כשבועיים, התבצעו החלפת המטבח שסבל מריקבון, התקנה והתאמה של ארונות מטבח שנתרמו על ידי חברת החשמל, התאמת שיש קיסר לשני כיורים, פירוק הריצוף והחלפתו בפרקט, טיפול מקיף בחדרים ובאמבטיה שסבלו מרטיבות ועובש, תיקוני טיח בקירות ובתקרות וצביעה, החלפת וילונות בסניף, תיקוני חשמל, החלפת המנורות הישנות בחדשות ופינוי ריהוט ישן," הוסיף סיב. בקיצור - התחלה חדשה.
העבודה בוצעה על ידי אנשי מקצוע רבים בהתנדבות: צבעים, חשמלאים ואינסטלטור שגויסו למשימה החשובה באמצעות אלי שושן, חבר הנהלת התאחדות קבלני השיפוצים, וחברת נירלט, שמלווה את כל האתרים במסגרת הפרויקט, סיפקה את חומרי הצבע.
הקירות יבשו - אך הנתונים רחוקים מלהיות כאלו
השנה האחרונה הייתה דרמטית לאחר שחלה עלייה מדאיגה במקרי האלימות במשפחה, כשהבולטים שבהם הם הרצח המחריד של דיאנה רז וניסיון הרצח של שירה איסקוב בידי בעליהן. מקרים אלה מצטרפים לאלפי אירועים מזעזעים אחרים, שמספר התלונות אודותיהם, על פי נתוני משרד הרווחה, שילשו את עצמם מאז פרוץ מגפת הקורונה.
"הסטטיסטיקה מדברת על 20 נשים שנרצחות מדי שנה. יחד עם זה אנחנו רואים שבתקשורת תמיד מדברים רק על הרצח. זה לא רק," אומרת אורה כורזים, יו"ר ויצו ישראל, "אנחנו חייבים לזכור שבכל רגע נתון, 200 אלף נשים נמצאות במעגל האלימות. יותר מזה, כ-600 אלף ילדים נמצאים וחשופים לאלימות במשפחה." משתפת אורה כורזים, יו"ר ויצו ישראל, בנתונים הקשים.
"אני חייבת להגיד שזכינו בפרויקט יוצא מהכלל שישמש אוכלוסייה שמאד מאד זקוקה לזה. היה פה קוסם אחד, איש מיוחד במינו." סיכמה ריינר את החוויה במפגש לאחר סיום השיפוץ. שרה התקשתה להסתיר את התרגשותה והוסיפה: "אני אפילו לא יודעת איך להודות לך על כל מה שעשית פה, עם כל הבעיות שצצו פה תוך כדי כי המבנה הזה מאד ישן. באמת תודה רבה."