משבר הקורונה כבר משפיע על שוק שכירויות הדירות. בחודשים ינואר עד אמצע מרץ היה שכר הדירה הנדרש בממוצע בתל אביב כ-6,000 שקלים (לדירת 2 חדרים). החל מה-15 במרץ ירד המחיר הממוצע ל-5,560 שקלים לחודש, ירידה של כ-5.5%.
על פי הנתונים של חברת WeCheck (בניהולו של רמי רונן ובבעלות יד2 וישראכרט) חל גידול של 50.5% מאמצע מרץ בהיצע הדירות להשכרה, לעומת קיטון של 40.4% בהתעניינות שוכרים פוטנציאליים. הפער הוא זה שיצר את ירידת המחירים.
לעומת זאת, בשאר חלקי הארץ הייתה דווקא עליה של כ-5% במחירי השכירות שדורשים בעלי נכסים – מ-3,800 שקלים בממוצע עד ה-15 במרץ לכ-4,000 שקלים. כל המספרים מתייחסים לשכר הדירה המבוקש על ידי משכירי דירות בתקופות הללו.
פחות דירות מוצעות להשכרה בכל הארץ
בסך הכול, עולה מנתוני החברה כי החל מהשבוע השני של מרץ ועד לסוף השבוע שעבר נמצא שוק השכירות הכללי במגמת ירידה כללית מתמדת במספר הממוצע של הנכסים החדשים המוצעים להשכרה מידי שבוע - ירידה של 7.3% בשבוע של ה-8 במרץ, 9.5% בשבוע של 15, 14% בשבוע של ה-22. שינויים אלו אינם אחידים בכל אזורי הביקוש השונים.
בטבלה ניתן לראות השינויים באזורי הביקוש המרכזיים בתקופה זו (השינויים המוצגים באחוזים מול ממוצע אזורים אלו בחודשים ינואר ופברואר):
מהטבלה עולה, כי חיפה "מתנהגת" הפוך מתל אביב – שם יש ירידה בהיצע הדירות ועליה משמעותית בביקוש של הדיירים.
רמת גן מתנהגת כמו תל אביב ולהן מאפיינים דומים לעומת ירושלים וחיפה שמתנהגות דומה. מכך עולה כי ההשפעה של משבר הקורונה על השוק מתבטאת באופן חזק יותר במרכז לעומת הפריפריה כאשר השינוי הגדול ביותר הוא בתל אביב.
שוכרים שיצאו לחל"ת עוברים להורים
ניתן לראות כי תל אביב, אזור הביקוש מספר אחד בישראל, מתאפיין בגידול מהותי בהיצע הדירות. וקיטון משמעותי בביקושים - בחברה מציעים לכך מספר הסברים: ראשית, העברתן של דירות אירוח (AIRBNB) לדירות מגורים להשכרה רגילה. בנוסף, היציאה של צעירים רבים לחל"ת שבוחרים לחזור לגור אצל הוריהם מייצרת היצע גדול וירידה בביקושים. "הם עוזבים את הדירה, ובעלי הדירות ברובם לא רוצים להיכנס להליכים משפטיים נגדם; יש גם מקרים רבים בהם הדיירים שרוצים לעזוב מחפשים בעצמם דייר חלופי," מוסיף רמי רונן, מנכ"ל Wecheck.
איך מסבירים את העלייה בביקושים בערים אחרות?
"לעומת אופי השוכרים בתל אביב, שכולל הרבה צעירים רווקים, הרי שבערים אחרות הרבה מהשוכרים הם משפחות עם ילדים בגילאי בית ספר. עכשיו זו התקופה שמחפשים דירות – עוברים בקיץ לקראת בית הספר, ומי שגר בבאר שבע או חיפה, יחפש בעיר שבה הוא גר. זו העונה שבדרך כלל המחירים בה עולים בגלל הביקוש העולה של המשפחות, לכן עלייה ממוצעת של 5% מחוץ לתל אביב היא עלייה מאוד מתונה לעומת תקופות רגילות".
לפי הערכות החברה השוק עדיין לא סיים את מהלך הכיווץ ואנו כנראה נראה ירידה של בין 40-50% בהיצע הדירות הכללי כאשר ההתמקדות תהיה בדירות זולות במקומות בהן אין לדיירים אלטרנטיבה. לעומת זאת עם התחלת היציאה מתקופת הסגר, מניחים בחברה כי שוק השכירות יהיה מהראשונים להתאושש, משום שכל אותם דיירים ובעלי דירות שהמתינו, לא יוכלו להמתין עוד ותהיה קפיצה משמעותית בפעילות. בתקופה זאת תהיה חשיבות עצומה לאפשרות לקבל מימון וביטחונות מתאימים לעסקאות ההשכרה מאחר שייקח זמן עד אשר כל מי שיצא ממעגלי העבודה יחזור באופן מלא ורמת הסיכון של בעלי הדירות תגדל משמעותית.
WeCheck הינה חברת Fintech ישראלית שפיתחה שירות חינמי המספק לבעל הבית דו"ח פרופיל אישי כלכלי ומשפטי על השוכר הפוטנציאלי שלו וכן מציעה מגוון של מוצרים פיננסים ביניהם ערבות להבטחת שכר הדירה ואפשרות לקבלת שכר הדירה השנתי בתשלום אחד מראש.