על פי נתוני הלמ"ס, הקורונה עתידה ליצור בעיות גם בענף הנדל"ן. קצב מסירת הדירות הואט משמעותית וצפויים איחורים רבים במסירת הדירות ואף גרוע מכך- בהעמקת המחסור הגדול ממילא בפתרונות דיור שלהם זקוק כל כך הציבור בישראל.
ברבעון הראשון השנה נמשכה בניית בניין מגורים ממוצע 28.6 חודשים, זאת לעומת 23.3 חודשים ברבעון הראשון של 2019. ברבעון השני של 2020, לאחר פתיחת המשק, היה משך זמן הבנייה 24.8 חודשים לעומת 22.4 חודשים ב-2019.
"הסגר הראשון הוסיף 3 חודשים למשך הבנייה והצפי הוא שגם לסגר השני תהיה השפעה מהותית על קצב הבנייה", חוזים בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ.
"קצב הבנייה המואט מתבטא גם בהיקף התחלות הבנייה. התוצאה תהיה העמקת הגירעון האדיר שעומד היום על כ-200 אלף דירות החסרות למשק ומחירי הדירות יזנקו בשיעור דו ספרתי בכל שנה", מזהיר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו.
"בסיכום 2020, היקף התחלות הבנייה לא יעלה על 35,000 יחידות דיור, לעומת 55,000 יחידות דיור שבנייתן החלה בשנה שעברה ולעומת התוכנית הממשלתית שנועדה לספק את צרכי הדיור של המשק בשנים הבאות ומחייבת התחלת בנייה של 70,000 יחידות דיור בשנה", הוא אומר.
איחור במסירת דירות בגלל מחסור בידיים עובדות
הירידה בקצב הבנייה נובעת מהמחסור העצום בעובדים בסגרים, בעיקר בתחום העבודות הרטובות בענף- שלב בניית השלד. לצד זה צריך לזכור כי גופי התכנון לא עבדו כרגיל והאישורים הנדרשים לבנייה התעכבו גם הם.
"הענף חטף מכה קשה ביותר, לא רק בפרויקטים שהיו בשלב השלד בתקופת הקורונה", אומר סרוגו. "הפגיעה היא היקפית גם בתעשיות נלוות ונותני שירותים, לצד פגיעה עמוקה במערכת הפיננסית שהעמידה לענף אשראי בהיקף של כמעט טריליון שקל".
"הממשלה לא יכולה לשבת בחיבוק ידיים. חובתה לבצע עכשיו שורת החלטות ורפורמות שכבר נמצאות על שולחנה שנים. בראש ובראשונה חייבת הממשלה לקדם את צד ההיצע שלא טופל שנים. עליה לבצע החלטה של השר לשעבר ליצמן ושר האוצר ישראל כץ, ולהביא לכאן עשרות אלפי עובדים זרים שיאפשרו לנו להמשיך להפעיל את כל אתרי הבנייה. עד כה החריגה המדינה את הענף מכל סוגי התמיכות הכלכליות אבל האצת הבנייה מחייבת הקמת קרן ממשלתית להלוואות ומענקים למי שייצא לבנייה מיד – בעת הקשה הזו".
"סביר שנראה עיכובים במסירות בשנה בשנתיים הקרובות שכן אנו מצויים בסגר שני שמקשה על קבלנים בנושא כוח האדם, עיכובים בקבלת חומרי גלם ועוד, מה שמשליך כמובן על סיום בנייה והתחלת מסירות בפרויקטים רבים", מסכים גם חיים מסילתי יו״ר לשכת שמאי מקרקעין. "הקורונה לצערנו, נראה שתימשך עוד זמן רב ולכן אני צופה שכל עוד אנחנו עדיין בתוך המשבר ימשיכו להיות עיכובים במסירות , שישפיעו גם על מחירי הדירות".
"אחד הגורמים המרכזיים להתארכות משך הבנייה של דירות בישראל הוא המחסור בידיים עובדות", מתריע עמי פורן, מנכ"ל ובעלים משותף של חברת פורן שרים. "טרום המשבר עבדו כאן 16 אלף עובדי בניין מסין, כמות שלא ממש הספיקה לכסות את כל הצרכים של השוק. מבחינה כמותית, בשנות ה-90 עקב תנופת הבנייה הגדולה, עבדו כאן כ-80 אלף עובדים זרים לצורך העניין".
הרוכשים יפוצו?
על פי חוק המכר איחור במסירת דירה מעל -60 יום, גורר פיצוי בשיעור 150 אחוזים משכר דירה דומה באזור, המיועד לפצות את הרוכשים בגין שכר דירה שהיו אמורים לקבל בעת ההמתנה לקבלת הדירה שרכשו.
ביוני האחרון המליץ שר השיכון והבינוי, כי תוספת של 40 יום לחוק המכר, תוכר גם היא כאיחור בגינו לא ישולמו פיצויים (משרד המשפטים המליץ על 60 יום נוספים, אך ליצמן הסתפק בפחות). ואולם, ההמלצה לא עברה בחקיקה, וליצמן הותיר את פתרון הסוגיה לרצון הטוב של הרוכשים והקבלנים.
"מדובר בחוסר אחריות שהמדינה לא קבעה את זה בחקיקה. את התוצאה נראה בשנה הבאה, כשאלפי רוכשים יגיעו לבתי המשפט בדרישה לקבלת פיצויים, על האיחורים המשמעותיים," אומר קבלן מוכר. "קבלנים רבים מנסים להתגבר על האיחור באמצעות כל מיני קומבינות כדי לקצר תהליכים".
איך זה ישפיע על איכות הבנייה?
"לא יודע. אני מקווה שלא. גם בימים כתיקונם, יש תקלות למרות הבקרה על איכות הבנייה. אני מעריך שבחלק מהפרויקטים קבלנים לא יוכלו לספק את מה שהבטיחו מבחינת איכות הגימור, כשהם יפנו לספקים שיכולים לספק סחורה באופן מידי במקום הספק שהובטח לרוכש, אם בריצוף, במטבח וכד'".
"קבלנים שנמצאים בלחץ כדי לעמוד בזמני מסירת הדירות, או לפחות להקטין את הפיגור שנוצר עקב הקורונה, אין לי ספק שאם הם ימצאו דרכי קיצור לתהליכים ויעגלו פינות, הם יעשו זאת", קובע יוגב פלד, מהנדס אזרחי ובעלי חברת "מבנים". "אני לא רוצה להכליל את כול היזמים והקבלנים; אבל פיגור בבנייה עולה ליזם כסף והרבה, לכן יש גם כאלה, שכדי לחסוך בכסף, ייקחו קבלני משנה לעבודות שונות, שהם זולים בהרבה מאחרים, ולכן גם עובדים ברמה פחות טובה".
"אם למשל קבלן עבודות הקרמיקה עובד לאט וגורם לפיגור בעבודות ובמסירת הדירה בעתיד, קבלן הבנייה יביא עובד קרמיקה אחר וכשאתה לחוץ, אתה תביא כול מי שבא באותו רגע, גם בלי לבדוק אותו", הוא טוען.
לדבריו, כבר היום נמסרות דירות לדיירים עם ליקויים רבים, משום שהקבלן רצה לעמוד בזמן המסירה ולא השלים את כול העבודות: "בדקנו לאחרונה דירות, שלא היו בהן מים חמים, למשל; הצנרת הייתה סתומה, ובדירה אחרת אפילו לא היו חלונות," הוא מספר. "לרוכשי הדירות האלה אין איפה לגור והם בני ערובה בידי הקבלן, שמוסר להן דירות פגומות".