דוח מיוחד של הכלכלית הראשית באוצר שמסכם את הרבע השני של שנת 2020 מגלה ירידה של 27 אחוזים במכירות דירות.
הנתונים מעוררים דאגה לא רק בגלל הירידה, אלא בגלל שמה שכן נמכר, נמכר במחירי הפסד. "אני לא בטוח שאנחנו שם. צריך לקחת בחשבון שכל הנתונים שאנחנו מקבלים כיום מתקבלים תחת משבר בריאותי וכלכלי שהמדינה לא ידעה כמוהו", אומר אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים לשעבר. "אנחנו נמצאים במצב שבו אם היו מדברים על נתון כזה במצב עניינים רגיל, היינו אומרים שמדובר בירידת מחירים. אבל אנחנו עוד לא שם. קשה לעשות עסקאות, אבל המחירים דווקא פחות או יותר אותו דבר. אפילו עלייה".
"הבעיה העיקרית היא שאנחנו מסתכלים על מספרים ואומרים וואו", אומר עופר פטרסבורג, עורך הנדל"ן של ישראל היום. "אבל ברגע שנפרם הסגר, הייתה התפרצות אדירה. כושר המכירה והקנייה נפגע. אבל הנה, שכר דירה. מתחילה שנת הלימודים. שכר הדירה עולה. המשבר לא בא לידי ביטוי".
פטרסבורג מזכיר ששוק הנדל"ן הוא שוק לטווח ארוך. "צריך להסתכל שנה ושנתיים קדימה. לא על רבעון. אחד הנתונים המעניינים הוא הרווח מהשקעה. מי שמיהר לממש הפסיד כסף".
האם יש הבדל בין מרכז לבין פריפריה בדוח הזה? "אומרים שמשקיעים מכרו בהפסד, אבל לא מתחשבים בדמי השכירות שהם קיבלו כל השנים", אומר דנוס. "זה כבר משנה. הרווח קטן יותר. וזה בערים ספציפיות שהיה הייפ מטורף והמון משקיעים הגיעו. חשוב בנדל"ן לדעת לעשות השקעות בפינצטה. אם אין הרבה היצע, שום דבר לא ישתנה. הכל בירידה. מרגע שנראה חיסון, נראה לחצי ביקוש והמחירים משתנים".
"יש קיפאון", אומר פטרסבורג. "השאלה מה יקרה בנובמבר ובדצמבר. יש צוואר בקבוק שמתפרץ".
איך יוצאים מזה? "השאלה מאיזה צד איתה", אומר דנוס. "ההיצע לא גדל. למולו הביקוש ממשיך לגדול. המחירים יעלו".