מחירי הדיור בישראל עלו ב-130% ב-12 שנים. שורה ארוכה של שרי אוצר עשו כל שביכולתם כדי לעצור את עליית מחירי הדיור ונכשלו כישלון חרוץ. איך זה קרה ומה צריך לעשות כדי שלצעירים תהיה דירה.
ובכן, הממשלה עשתה רבות, רק לא בכיוון הנכון. פול גז בניוטרל. והעיקר, היא התעקשה שלא להכיר בשני המנועים המרכזיים שהביאו לעליית מחירי הדיור: שיעור צמיחה נמוך וחוסר התאמה בין שיעור הריבית לשיעור הצמיחה. אני יודע שלאנשים רבים זה נשמע סינית. אבל זה בעברית. אל דאגה, אני אסביר הכול.
בשנים 2003 –2007, כשכיהנתי כחשב הכללי, ניהלנו מדיניות כלכלית אשר ייצרה צמיחה מאוד גבוהה לנפש. צמיחה שהגיעה בשיאה לארבעה אחוזים. וגם בנק ישראל שמר מצדו על ריבית תואמת.
והתוצאה? הריבית בבנק הייתה גבוהה מהתשואה על שכר הדירה. אנשים לא קנו כמעט דירות להשקעה והשאירו את היצע הדיור פתוח לזוגות הצעירים. וכך בחמש השנים האלו ירדו מחירי הדיור בכשבעה אחוזים במצטבר. מנגד הצמיחה הגבוהה אפשרה לשכר הממוצע לעלות בכעשרה אחוזים. בשורה התחתונה - מספר המשכורות הממוצעות לרכישת דירה ירד בכחמישה עשר משכורות לדירה אחת.
לעומת זאת, מאז 2008, ולמעשה עד היום, מנוהלת בישראל מדיניות כלכלית המרסקת את הצמיחה. וחמור מכך, בנק ישראל הפסיק להתאים את הריבית הריאלית לצמיחה לנפש ופתח פער אדיר ביניהם. פער כה גדול שאף מדינה מערבית אחרת לא פתחה. בעקבות זאת, התרסקה הצמיחה לנפש ואילו הריבית הריאלית ירדה אל מתחת לתשואה על שכר דירה.
התוצאה? בעלי הון שחיפשו תשואה החליטו לקנות דירות להשקעה. משדרגי דיור שנהגו למכור את דירותיהם הישנות העדיפו לרכוש דירה חדשה מבלי למכור את הדירה הישנה. הזוגות הצעירים מצאו עצמם בתחרות עזה ומחירי הדיור החלו לעלות במהירות מסחררת. כמאה ושלושים אחוזים במצטבר. כך הגענו למצב שבו אנו זקוקים היום למאה וחמישים משכורות ממוצעות כדי לרכוש דירה ממוצעת.
מה הייתה הסיבה שגרמה לממשלה לנהל מדיניות כלכלית שגויה? כדי לנהל מדיניות כלכלית תומכת צמיחה על הממשלה להפסיק לחבק את המונופולים, את החברות הגדולות, את הבנקים, את הטייקונים ואת עצמה. במילים אחרות, היא צריכה לבצע רפורמות יסודיות בענפי המשק שיפרקו את המונופולים וינטרלו את הטייקונים מכוחם.
היא צריכה לבטל את הטבות המס לחברות הגדולות ולהפחית מסים לצרכנים ולעסקים קטנים. היא צריכה להפסיק לשעבד תקציבים מנופחים לטובת גורמים פוליטיים ומקורבים ולהפנות אותם לתשתיות ולצמיחה. בקיצור - היא צריכה להפסיק ולשרת את מקורביה העשירים, ולהתחיל לשרת את הציבור הרחב.
מדוע בנק ישראל הפקיר את הזוגות הצעירים? מכיוון שריבית נמוכה מסייעת לבנקים שיכולים לתת יותר הלוואות. למונופולים ולחברות הגדולות שהן צרכניות האשראי הגדולות ולכן נהנות מריבית נמוכה. וכמובן, לטייקונים שהריבית הנמוכה מאפשרת להם למחזר את חובותיהם ולרכוש עוד ועוד עסקים
רק אם הממשלה ובנק ישראל יחשבו מסלול מחדש נראה שוב עלייה בצמיחה לנפש שתביא עמה עלייה מקבילה בריבית הריאלית ואלה מצדן יביאו לירידת מספר המשכורות הנדרשות עבור דירה ממוצעת.
אם באמת היו מנהלים מדיניות כלכלית נכונה, המחירים לא היו מזנקים לשמיים וצעירים רבים לא היו צריכים להרגיש שהם עושים הכל לפי הספר: תיכון-צבא-אוניברסיטה-עבודה ובכל זאת לא מקבלים סיכוי הוגן לרכוש דירה ולגדל משפחה.
כתבות נוספות מאתר Bizportal
רבל: למרות הקורונה, רווח של 4.5 מיליון אירו
בית שמש עברה להפסד של 0.5 מיליון דולר - האמת, לא רע לאור המצב
כסף כל מה שצריך לדעת