בתשעת החודשים הראשונים של 2017 נרשמה ירידה של כ-13% ברכישת דירות לעומת התקופה המקבילה ב-2016, כך מעלה סקירת הכלכלן הראשי באוצר לחודש ספטמבר בתחום הנדל"ן למגורים.
בספטמבר השנה בוצעו 7,300 עסקות בלבד, כמות נמוכה במיוחד אפילו יחסית לתקופה הנוכחית, שלפחות חלקה מוסבר בתקופת החגים שחלה באותו חודש. המשקיעים ממשיכים לצאת מהשוק, מה שבא לידי ביטוי בהמשך המגמה של מכירת דירות בכמות שעולה על רכישת הדירות.
בסקירה על ספטמבר בחן הכלכלן הראשי את מצב היזמים. אלה מכרו בחודש זה 2,100 דירות -שיעור גבוה למדי של 29% מתוך כלל העסקות שבוצעו בספטמבר. אולם 400 מהדירות נמכרוו במסגרת "מחיר למשתכן", ובסך הכל מכירות הקבלנים סופגות ירידות משמעותיות במהלך 2017, לעומת 2015-2016, והן מזכירות יותר את כמות הדירות החדשות שנמכרו במהלך 2013-2014.
ניתוח שעשה הכלכלן הראשי על נתוני המכירות של עשר החברות הקבלניות המובילות בארץ מבחינת היקפי מכירות מלמד על ירידה חדה בהכנסות שלהם ממכירת דירות בתשעה החודשים הראשונים של השנה בהשוואה ל-2016. זאת למעט שתי חברות שחלק משמעותי מהמכירות שלהן בשנת 2017 היה במסגרת "מחיר למשתכן".
ממצא נוסף שנחשף בניתוח היה, שככל שקבלנים פנו לבניית דירות יוקרה – פעילותם נפגעה יותר. נתון זה עולה בקנה אחד עם ממצאי הלמ"ס, לפיהם הציבור בתקופה הנוכחית מעדיף לרכוש דירות זולות יותר, בעיקר בפריפריה.
המשקיעים רכשו בספטמבר 1,200 דירות בלבד, "אחת הרמות הנמוכות ביותר שנרשמו בקרב סגמנט זה לפחות מאז תחילת העשור הקודם", מציין הכלכלן הראשי. אם כי בתקופת חגי תשרי בשנה שעברה נקבע שיא שלילי (799 דירות) ובספטמבר 2015 נרשמה כמות דומה של רכישות (כ-1,200 דירות), כך שאין מדובר בממצא חריג לתקופת החגים.
בתשעת החודשים הראשונים של השנה, נרשמה ירידה בשיעור של כ-25% במספר הדירות שנרכשו להשקעה. מדובר בשנה עם היקף רכישת דירות יוקרה הנמוך ביותר מאז 2010.
מצד שני, מאז יוני שנה שעברה קיימת מגמה של משקיעי דירות למכור יותר דירות מאשר הם מוכרים, מה שמקטין את מלאי הדירות המיועדות להשכרה. מאז ועד היום מלאי הדירות הזה ירד בכ-7,000 דירות. בכלכלן הראשי מציינים, כי בפילוח גיאוגרפי של מכירות המשקיעים, בולט במיוחד אזור המרכז וכי כ-30% מסך הירידה הארצית במלאי בחודש ספטמבר התרכזה באזור זה. מתחילת השנה נגרעו באזור המרכז 1,000 דירות מבעלות משקיעים.
ומיהם המשקיעים שמוכרים? בדיקה באזור השפלה (הערים ראשון לציון, מודיעין, רחובות, ונס ציונה), הראתה כי כשליש מהם כוללים משק בית שבו לפחות אחד מראשיו מועסק במגזר הציבורי. "העובדה לפיה במגזר זה מובטחת פנסיה (עבור מרביתם –פנסיה תקציבית), עשויה לרמז כי החזקתם בדירה להשקעה היתה ממניעי רווח הון (ולא הבטחה להכנסה קבועה בעת יציאה לגמלאות). בהקשר זה נציין כי משך תקופת ההחזקה בדירה של משקיעים אלו אף קצרה יותר מזו שברמה הארצית (החזיקו בדירה 14 שנים בממוצע)", נכתב בסקירה.
ירידה של 5% חלה ברכישת דירות על ידי זוגות צעירים רשמה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, לעומת שלושת הרבעונים הראשונים של 2016. בספטמבר רכשו הזוגות הצעירים מספר נמוך יחסית, 3,300 דירות, עליו כותבים בסקירה כי "סביר להניח כי אחד הגורמים לרמה נמוכה זו של רכישות מיוחסת לעריכתה של ההגרלה הגדולה השנייה, ואולם גם הפעם מתעלמים באוצר מכך שבמהלך חגי תשרי נרשמת כמעט תמיד ירידה בהיקף הרכישות.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
אמנות מחאה פיננסית: גרף המניה שמראה מה הציבור חושב על החברה
ועד התעשייה האווירית הותיר 47 אלף עובדים ללא ביטוח סיעודי