עומדים לרכוש את דירתכם הראשונה ולממש את החלום להיות בעלי נכס? אין ספק שמדובר בתקופה מרגשת, אבל היא יכולה להיות גם די מורטת עצבים, ובעיקר מלווה בטעויות עליהן תשלמו בהמשך חייכם.
ריכזנו עבורכם בעזרת אתר Best Money של חברת ההייטק הישראלית Natural Intelligence, רשימה של שש הטעויות הנפוצות ביותר של קוני דירה צעירים, כדי שהמסע הלא פשוט הזה יעבור יותר בקלות ויותר בהצלחה.
-
מוותרים מראש על האפשרות לרכוש דירה
עבור צעירים רבים קניית נכסים נראית רחוקה, כמו משהו שעושים בסוף שנות ה-30 או בגיל העמידה. הם לא מאמינים שבעלות על נכס היא בהישג ידם כרגע, ומחליטים להמשיך לשכור דירות, ובכך למנוע מעצמם לרכוש נכס שיכול לעזור להבטיח עתיד טוב יותר לעצמם ולמשפחותיהם.
המלצה: אם יש לכם סכום שחסכתם וקצת עזרה מההורים, אתם יכולים לרכוש נכס קטן שיהיה בבעלותכם. חפשו מסביב, מצאו בית במחיר סביר ובשכונה מתפתחת, וכאשר תהיו מבוססים יותר בחיים מבחינה כלכלית, תוכלו למכור את הנכס ברווח ולרכוש בית גדול וטוב יותר. מה שחשוב לזכור הוא שאם לא תתחילו את המסע, אף פעם לא תגיעו ליעד. -
מתאהבים ממבט ראשון
אז החלטתם לרכוש דירה ואתם נלהבים מהרעיון? כדאי לנשום עמוק ולהאט. זו החלטה משמעותית ואין סיבה למהר ולהיסגר על הנכס הראשון שאתם רואים.
לפעמים, במיוחד כשמדובר בדירה ראשונה, מתלהבים מעצם העובדה שהנכס שאתם רואים יהיה הבית שלכם – אתם כבר מדמיינים איפה תמוקם הספה, היכן יעמוד המקרר ואולי אפילו בר יפה; במיוחד כשאתם רואים דירה חדשה או משופצת, ההתאהבות היא מהירה.
אבל, רוב הסיכויים, שכשתבחנו לעומק את הדברים, תגלו שיש דברים שאולי פספסתם ולא יהיה קל לחיות איתם - כמו חדרים שאינם מקבלים מספיק אור, שכנים בעייתיים ועוד. השורה התחתונה היא שאולי באמת התאהבתם בבית אחד, אבל כאשר שתראו בית שני תבינו מה היה חסר בראשון. כמו כן, גם אם התלהבתם, כדאי לראות את אותו הבית כמה פעמים כדי להיות שלמים עם הבחירה. -
"חותמים" לפני קבלת אישור על הלוואה
טעות נפוצה שעושים קונים צעירים היא לבחון בתים לפני אישור מראש של הלוואה. לעתים קרובות הם מתאהבים בנכסים, ורק לאחר מכן לומדים שהם לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש אותם.
חוסר הניסיון של צעירים ברכישת דירה וההתלהבות הטבעית שלהם, מביאה לא פעם אף לסיכום מוקדם עם המוכר על קניית הדירה; לעיתים אף חותמים על זיכרון דברים, שזה דבר לא מומלץ, כי זה הסכם מחייב. ומה אם לא תצליחו לקבל את ההלוואה שחשבתם עליה? לרוב תידרשו לשלם קנס של אלפי שקלים ויותר.
לכן, רצוי לבדוק ולקבל אישור עקרוני מראש למשכנתא; הגוף המלווה יגיד לכם מהו גובה ההלוואה שאתם צפויים לקבל, תקופת ההלוואה ומהו ההחזר החודשי הצפוי לכם. זה יכול לתת לכם מושג טוב אילו סוגי נכסים נמצאים בתקציב שלכם. כמו כן, לאחר שההלוואה תאושר מראש, תוכלו להראות זאת למוכר פוטנציאלי, כדי להראות לו שאתם רציניים ומסוגלים לרכוש את הנכס. -
לא לוקחים את כל העלויות בחשבון
בחרתם את דירת חלומותיכם, ועכשיו הגיע שלב הרכישה; קיבלתם את הצעת המחיר של הדירה ואתם בטוחים היא מתאימה לכם בול. אבל המחיר הנקוב של הדירה, שזה מה שיקבל המוכר, הוא לא עלות הרכישה שלכם, שעלולה להסתכם במאות אלפי שקלים נוספים.
בנוסף למחיר הנקוב של הדירה, יש עלויות נלוות נוספות שצריך לקחת בחשבון - מס רכישה אשר לא כולם מודעים אליו והוא חל גם על דירה ראשונה; דמי תיווך במידה וקניתם את הדירה באמצעות מתווך דירות שמגיע ל- 2 אחוזים; שיפוץ או תוספות; שכר טרחה של עורך דין; הובלה, ריהוט שיכול להסתכם בעשרות אלפי שקלים נוספים (גם כשמחלקים לתשלומים), וכמובן עלות משכנתא, שרוב הצעירים לוקחים ברכישת דירתם הראשונה בלית ברירה.
אם לא תקחו בחשבון את כל ההוצאות הנוספות, תוכלו למצוא את עצמכם בקלות בצרות כלכליות. כמו כן, אם נטלתם משכנתא גדולה שלא משאירה הרבה מקום בתקציב החודשי שלכם, סביר להניח שתרגישו את הלחץ לאחר תקופה לא ארוכה, שעלולה להסתיים במכירת הדירה בלית ברירה – וזה קורה די הרבה לצערנו. -
הולכים על הצעת המשכנתא הראשונה
נכון, קל לסמוך על יועץ המשכנתאות הראשון שהתיישבתם מולו, שכן את מרבית המושגים שהוא מדבר עליהם, אתם כלל לא מבינים. אבל שזה לא מה שימנע מכם להמשיך להצעות הבאות. ככל שתשמעו יותר הצעות, תבינו יותר בעולם המושגים שיתחילו לחזור על עצמם, ותרגישו יותר בנוח לדרוש את התנאים שאתם רוצים.
ככלל, עליכם לשנות את הגישה שלכם אל הגוף המלווה- אתם הלקוחות והמלווים עובדים בשבילכם, לא להיפך. עליכם לשנות את האופן שבו אתם רואים את היחסים שלכם אל מול המלווה. המלווים מתחרים ביניהם על העסקה אתכם, ועל ידי בחינת מספר הצעות משכנתא, אתם יכולים למצוא את המלווה עם המשכנתא האטרקטיבית ביותר. זה יכול לחסוך לכם אלפי שקלים בשנה ועשרות ואף מאות אלפי שקלים במחיר הסופי של הדירה.
בנוסף, ליועצי המשכנתאות השונים מיומנויות וניסיון שונה, ואנחנו מניחים שלא תרצו לסגור את העסקה המשמעותית של חייכם עם היועץ הראשון עמו נפגשתם.
המלצה: השיגו לפחות שלוש הצעות שונות עבור המשכנתא ואז עשו ביניהן השוואה. -
מדלגים על בדיקת הנכס
בעל הנכס מחפש למכור ולעשות זאת במחיר שמתאים עבורו, ומבלי שישאלו אותו יותר מדי שאלות על מצב הבית. אל תאמינו בעיניים עצומות לבעל הנכס או לסוכן הנדל"ן בנוגע למצב הבית. זה קשה עד בלתי אפשרי לדעת את הלקויות של הנכס בעין שאינה מקצועית; ייתכן כי יהיו תקלות בנכס כגון תשתית צנרת אשר זקוקה לחידוש או בעיית חשמל, ביוב, או רטיבות שרק יחמירו.
תיקוני תקלות בנכסים עלולים לעלות עשרות אלפי שקלים בהמשך הדרך - בהנחה שהדבר הוא בכלל בר תיקון. באמצעות בדיקת הנכס על ידי בעל מקצוע ניתן לחשוף גם בעיות כמו עובש או סכנות אפשריות אחרות שרובנו לא היינו מבחינים בהן. אין סיבה שהמוכר יתנגד לבדיקה, שכן מדובר בהוצאה המוטלת על הקונה.
בשורה תחתונה – לא התכוונו להבהיל אתכם; רכישת דירה היא לא מבצע בלתי אפשרי, ועובדה שרוב הציבור עומד בה ונהנה מתוצאותיה במגורים בבית שחלמו עליו. כדאי עם זאת להיות מוכנים מראש כשמדובר בעסקה היקרה ביותר לרובנו בחיינו, ולהימנע מטעויות עליהן אתם עלולים לשלם ביוקר בהמשך חייכם.